Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR Constanța - „Vergil Chițac, primarul care dă autorizații ilegale și laudă construcțiile abuzive”

ro

27 Jun, 2024 09:54 1820 Marime text
Ilegalitățile de pe plaja Caelia din Mamaia sunt confirmate, oficial, de Inspectoratul Județean de Construcții (IJC), în răspunsul primit ca urmare a solicitării transmisă de USR Constanța.

Procesul de autorizare a construcției, aprobat de primarul Vergil Chițac, a fost ilegal, iar lucrările au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizației de construire și trebuie desființate.

Potrivit IJC, în urma controlului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare și la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism „s-au constatat încălcări ale prevederilor legale”, iar prefectul va urma să decidă dacă atacă autorizația de construire la instanţa de contencios administrativ.


Stelian Ion, președinte USR Constanța:
 

Amintesc că am solicitat Instituției Prefectului, încă din data de 21 mai, să înceapă demersurile pentru a cere în instanță anularea autorizației de construire, imediat după ce primește concluziile IJC. Faptul că prefectul este coleg de partid cu primarul Vergil Chițac, cel care a dat autorizația, nu ar trebui să conteze, pentru că legea trebuie respectată de toată lumea.
Prefectul are posibilitatea să pună capăt ilegalităților de pe plaja Caelia. Nicio zi nu mai trebuie pierdută.
Firesc ar fi fost să nu se ajungă aici și ca primarul Chițac să nu încalce legea, aprobând construcții ilegale pe plajă. Abuzurile acestei administrații toxice pentru orașul nostru pot fi oprite în instanță.

În primul rând, facem mențiunea că totul a pornit de la mai multe sesizări apărute în spațiul public, lucru ce a dus la un amplu control al Inspectoratului de Stat în Construcții la investiția de pe plajă. Printr-un răspuns transmis redacției noastre, ISC face următoarele precizări:
 

„Urmare a controlului de specialitate, efectuat în baza Procedurilor de control al statului privind respectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare și la avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism, aprobate prin Ordinul nr. 310/2022, au fost încheiate procese verbale de control prin care s-au constatat încălcări ale prevederilor legale. Actele au fost transmise către autoritatea controlată/beneficiarul autorizației de construire. După soluționarea plângerilor prealabile formulate de aceștiau sau la împlinirea termenului de 30 de zile de la data confirmării primirii proceselor verbale, se va înainta instituției prefectului autorizația de construire în vederea analizării necesității și oportunității atacării acesteia în instanța de contencios administrative.
 
Totodată, ca urmare a contralelor efectuate în teren, în baza Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Ordonanța de urgență nr. 41/2010 privind unele măsur pentru întărirea disciplinei în construcții, dar și a altor acte normative, a fost încheiat un process verbal de control în care s-a consemnat că lucrările au fost executate cu nerespectarea prevederilor autorizației de construire. În conformitate cu prevederile OUG 41/2010 au fost înștiințate compartimentele de specialitate cu atribuții de control ale Primăriei Constanța, în vederea ducerii la îndeplinire a atribuțiilor ce le revin”, ne-a transmis ISC, prin inspector general Victorița Dumitrașcu.

Legat de cele amintite mai sus, recent ISC a depus documentația la Prefectura Constanța, dar a fost retrasă temporar. Conform informațiilor ZIUA de Constanța, săptămâna următoare ar urma să expire termenul de 30 de zile amintit în răspunsul de mai sus, ceea ce înseamnă că documentele necesare instituției prefectului pentru a ataca în instanță autorizația de construire ar urma să fie depuse în perioada imediat următoare.Primăria Constanța a transmis următoarul răspuns cu privire la situația de pe plaja de la Caelia:

„În urma finalizării controlului efectuat de către Inspectoratului de Stat în Construcții, singura instituție abilitată să exercite controlul de stat în domeniul construcțiilor și să constate eventualele nereguli la execuția lucrărilor de construire, Direcția Generală Poliția Locală Constanța a fost sesizată cu privire la o serie de nereguli la construcția de pe plaja Caelia, în sensul că nu s-au respectat prevederile din autorizația de construire și din planurile vizate spre neschimbare. În consecință, beneficiarul a fost somat cu privire la desființarea construcțiilor care nu erau cuprinse în documentația depusă odată cu solicitarea autorizației de construire.  Procedura este în desfășurare”.

 
Reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța au menționat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că acel termen prin care beneficiarul trebuia să desființeze singur lucrările a expirat, iar pasul următor este ca Primarul Municipiului Constanța  să emită o dispoziție de primar prin care să ceară desființarea lucrărilor de pe plajă, în regim propriu.
 
Între timp, beneficiarul, BC Cogen Management SRL, a deschis un process în instanță pentru a stopa desființarea construcțiilor, iar prim termen a fost stabilit pe 8 august 2024. De alfel, consideră că i se face o nedreptate prin aceste căi de oprire a investiției demarate pe litoral.
 
Citește și:

Iată ce spun autoritățile despre investiția de pe plaja de la Caelia. Termenul somației pentru desființarea lucrărilor a expirat

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii