USR, modificări la proiectul de alegere a primarilor - eliminarea vizei de flotant de 90 de zile şi alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene în două tururi de scrutin
USR, modificări la proiectul de alegere a primarilor - eliminarea vizei de flotant de 90 de zile şi alegerea
28 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1681
Marime text
Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului Orban să facă mai multe modificări la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care Executivul îşi angajează răspunderea. Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinţei de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, nu după formula impusă de Guvernul Dăncilă.
Parlamentarii USR urmează să depună mai multe amendamente la proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Toate aceste amendamente sunt în concordanţă cu poziţiile susţinute de USR de-a lungul timpului şi cu proiectele de lege depuse în acest sens, inclusiv cu prevederile iniţiativei cetăţeneşti „Oameni noi în politică” de reformă a legislaţiei electorale.
„Un prim amendament USR prevede eliminarea condiţiei de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă. O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul „turismului electoral” în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetăţeni - studenţi, tineri în general - nu vor putea vota la alegerile locale”, a precizat şi deputatul USR de Constanţa Stelian Ion.
Totodată, textul propus de Guvernul Orban intră în contradicţie cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reşedinţa în respectiva localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, mai susţin reprezentanţii USR.
Tot printr-un amendament, USR solicită reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale. Concret, în loc să fie minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi, aşa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%. USR solicită reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare şi pentru candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier, respectiv funcţia de primar.
De asemenea, USR cere revenirea la alegerea preşedintelui de consiliu judeţean în două tururi de scrutin. Astfel, se creează un proces în urma căruia preşedinţii de CJ aleşi devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai respectivei comunităţi şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunităţi. În plus, modificarea se justifică şi prin prisma principiului egalităţii de tratament al aleşilor locali, raportat la textul de lege deja propus pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Revenirea la alegerea preşedinţilor de CJ în două tururi de scrutin este legal posibilă, chiar dacă a rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională permit acest lucru dacă modificările aduse legii electorale lărgesc şi nu restrâng drepturile electorale înscrise în Constituţie. Alte amendamente USR vizează simplificarea procedurii de acreditare a observatorilor interni şi internaţionali.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii