Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR recomandă vaccinarea navigatorilor români și consideră benefic introducerea unui pașaport anti - COVID-19 în sprijinul marinarilor

ro

12 Mar, 2021 00:00 4010 Marime text
  • USR Constanța recomandă vaccinarea navigatorilor români
  • Reprezentanții formațiunii apreciază că adoptarea unui document internațional care să ateste vaccinarea anti – Covid-19 doar o problemă de timp
  • Pașaportul de vaccinare anti - COVID-19 ar putea oferi beneficii suplimentare în cazul călătoriilor pentru persoanele vaccinate și ar avea un efect substanțial asupra ofertelor de lucru pentru navigatorii români vaccinați

USR Constanța susține campania națională de vaccinare și recomandă vaccinarea navigatorilor români.
"Considerăm adoptarea unui document internațional care să ateste vaccinarea anti – Covid-19 doar o problemă de timp, iar oferirea de beneficii suplimentare în cazul călătoriilor pentru persoanele vaccinate ar putea avea un afect pozitiv substanțial asupra ofertelor de lucru pentru navigatorii români vaccinați", susțin reprezentanții USR.

Pașaportul de vaccinare (certificatul/cardul verde) va atesta că o persoană este vaccinată sau că are un grad redus de risc de transmitere a virusului SARS-CoV2, fie printr-un test PCR recent, fie prin prisma faptului că a dobândit imunitate post infectare cu COVID-19. Pașaportul de vaccinare ar putea conferi drepturi suplimentare persoanelor care îl dețin, precum este dreptul de a trece granița dintr-un stat în altul fiind exceptate de la măsura carantinării obligatorii.

Pe parcursul acestei luni, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă privind crearea unui document (green pass) de vaccinare la nivelul UE care cel mai probabil va fi digital.
Acest green pass digital va funcționa prin stocarea datelor medicale, respectând toate normele de protecție și securitate a datelor cu caracter personal.
Pentru a facilita libera circulație a persoanelor și bunurilor în cadrul Uniunii Europene certificatul/cardul verde ar putea conține date interschimbabile și recunoscute reciproc la nivelul blocului comunitar precum:
- dovada de vaccinare;
- rezultatul unui test PCR COVID-19 recent pentru persoane care nu s-au vaccinat încă;
- recuperarea post Covid-19 ( posibil făcându-se referință la situația în care post infectare cu SARS CoV-2 a fost dobândită imunitate la un nivel comparabil cu vaccinarea).
Certificatul/cardul verde propus vizează în principal renunțarea la carantina obligatorie pentru persoanele care s-au vaccinat, dar și pentru persoanele care au trecut prin boală și au dobândit imunitate sau persoanele care nu s-au vaccinat, dar au efectuat recent un număr agreat la nivel european de teste PCR.
Majoritatea statelor membre UE susțin ideea unui document unic european, recunoscut reciproc, care să fie sigur și care să conțină date medicale relevante pentru controlul epidemiologic al virusului SARS CoV-2.


Statele europene cu un segment turistic dezvoltat, care a fost grav afectat de pandemie (Grecia, Spania, Bulgaria etc), doresc implementarea cât mai rapidă a unui document (pașaport/certificat/card) de vaccinare european. Extrapolând la nivel mondial, de această prevedere ar putea beneficia și navigatorii aflați în tranzit pentru efectuarea schimburilor de echipaj, eliminându-se astfel obligativitatea carantinei la intrarea pe teritoriul unor țări.

În momentul de față, la nivel european doar 8% din populație a fost vaccinată, în special persoane din segmentul cu grad ridicat de risc.
România a vaccinat până acum aproximativ 1 milion de persoane, iar perspectivele de vaccinare în viitorul apropiat sunt foarte promițătoare. Peste 2,6 milioane de doze vor ajunge în România în luna martie, iar în aprilie vor ajunge peste 3 milioane de doze.

Situația epidemiologică se află în plină evoluție în toată lumea, iar în momentul de față există doar date științifice preliminare legate de durata imunității dobândite prin vaccin sau ca urmare a trecerii prin boală. Estimările variază de la 4 luni la 2-3 ani pentru vaccinuri sau de la 6 la 8 luni pentru imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii