USR sesizează CCR pe legea prin care PSD și PNL au dat undă verde penalilor în avocatură
USR sesizează CCR pe legea prin care PSD și PNL au dat undă verde penalilor în avocatură
13 Oct, 2022 14:31
ZIUA de Constanta
1712
Marime text
USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse de coaliția PSD-PNL-UDMR legii avocaturii, modificări care permit persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave – inclusiv pentru loviri sau alte violențe, pentru violențe în familie, șantaj, amenințare, trafic de droguri – să devină avocați sau, dacă sunt deja și au fost condamnați, să își continue nestingheriți activitatea. Sesizarea a fost semnată de deputații USR și deputații Forța dreptei.
„Fără penali în avocatură. Asta am propus noi, USR, coaliției PSD-PNL. Să nu se mai permită persoanelor condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni să devină avocaţi sau să îşi continue activitatea în avocatură. S-a văzut, însă, la vot că pentru PSD şi PNL este în regulă ca avocatura să devină un coş de gunoi pentru toate rebuturile care trebuie să-şi găsească un loc să-și desfășoare activitatea profesională în justiţie.
Textul votat de majoritate, pe lângă faptul că este redactat foarte prost, cu multe repetiţii, nu face decât să enumere limitativ câteva categorii de infracţiuni, însemnând că toate celelalte infracţiuni sunt permise în avocatură. Deci, o ruşine mai mare ca acest text cu greu poate fi imaginată, drept pentru care am sesizat Curtea Constituțională”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.
În sesizarea depusă la CCR, USR arată că proiectul de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat conține prevederi neclare, imprecise și lipsite de predictibilitate, încălcând astfel principiul securității juridice și principiul clarității legii.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința de plen din 27 septembrie, după ce în Comisia juridică fusese acceptată propunerea USR să fie considerate nedemne de a fi avocat toate persoanele condamnate la închisoare pentru cel puțin un an.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii