Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Utilajele de agrement din Neptun si Saturn, sigilate de OPC

ro

06 Jul, 2004 00:00 3767 Marime text

Parcurile mortii

Din cele 92 de utilaje existente in parcurile de distractii ce functioneaza pe intreg litoralul doar sase au autorizatie de functionare * Doua dintre acestea se afla in Satul de Vacanta din Constanta si doua in Saturn * Rovana Plumb, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a declarat ca toate utilajele fara autorizatie vor fi inchise deoarece reprezinta un real pericol pentru viata celor care le utilizeaza * Ieri, inspectorii OPC din cadrul Minicomandamentului Litoral, au verificat parcurile de distractii din Mamaia, Neptun si Saturn * 90% dintre acestea au fost sigilate de OPC si s-a interzis functionarea lor pana la obtinerea autorizatiilor * Administratorii parcurilor de distractii erau ingrijorati de bunul mers al afacerii si nicidecum de viata clientilor

Rovana Plumb, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, impreuna cu inspectorii OPC din cadrul Minicomandamentului Litoral au efectuat ieri o serie de controale in parcurile de distractii din Saturn si Neptun. In paralel, inspectori de la Protectia Consumatorilor au verificat parcul de distractii din Satul de Vacanta din Constanta. Prima actiune de control s-a desfasurat in Saturn. Utilajele de distractii de aici se aflau intr-o stare deplorabila, ruginite, insuficient fixate pe sol si dadeau senzatia ca sunt parasite. De fapt, in opinia reprezentantilor parcului, acestea erau in perfecta stare de functionare si nu prezentau nici un pericol pentru viata clientilor. "Caracatita" avea fire neizolate, ceea ce inseamna ca oricand cineva se putea electrocuta. De asemenea, sistemele de siguranta se puteau scoate cu usurinta, iar scaunele erau "detasabile". Caruselul de asemenea se afla intr-o stare greu de descris si nu era realizata nici o analiza de risc. Mai mult chiar, sinele caruselului erau improvizate, ceea ce reprezenta un real pericol. Cele doua utilaje apartin societatii "Marian Parc" Bucuresti si, din cauza starii deplorabile in care se aflau, au fost inchise. Inspectorii OPC au sigilat aparatele si au interzis utilizarea lor pana la obtinerea autorizatiei de functionare. Mia Dumitru, sotia patronului de la parcul de distractii din Saturn, a declarat ca utilajele nu prezinta nici un fel de pericol. "Daca ne inchideti afacerea, noi ce mai mancam?", ii intreba sotia patronului pe inspectorii OPC. Legea este lege, iar viata unor oameni nevinovati extrem de importanta. Prin urmare, utilajele au fost inchise pana cand se va obtine autorizatia de functionare. Rovana Plumb a declarat ca incalcarile legii sunt grave, motiv pentru care societatea risca o amenda cuprinsa intre 300 si 500 de milioane de lei. Aceasta a mai precizat ca, cel mai probabil, firma va fi sanctionata cu suma minima, respectiv 300 de milioane de lei. Aceasta nu este singura sanctiune primita de patronul de la "Marian Parc" Bucuresti, deoarece s-a constatat ca parcul de distractii "Prichindel" din Neptun era tot al lui, aceasta societate numindu-se "Dumiteo". Lucrurile nu stateau aici deloc altfel decat la Saturn. Unul dintre utilaje avea in loc de sistem de siguranta un electrod de sudura, iar arcurile erau legate cu sarma. Pentru nici un utilaj nu exista autorizatie de functionare, motiv pentru care s-a luat masura inchiderii si acestui parc. Sanctiunea va fi tot de 300 de milioane de lei, iar utilajele au fost, de asemenea, sigilate.

Vechi si neautorizate

Rovana Plumb a declarat ca la ora actuala, in Romania, 98% dintre utilajele din parcurile de distractii au o vechime mai mare de zece ani. Aceasta a mai adaugat ca foarte putine sunt aparatele care au autorizatie. Pe litoral exista in total 92 de utilaje si doar sase care au autorizatie. Cele autorizate sunt in Satul de Vacanta din Constanta, respectiv doua, si restul in Saturn. Rovana Plumb a declarat ca toate aparatele care nu au autorizatie de functionare vor fi sigilate, adica nu vor putea functiona pana cand nu se vor indeplini conditiile legale. Punerea lor in functiune contrar masurii dispuse de inspectori este considerata infractiune si se pedepseste penal. Ministrul secretar de stat Rovana Plumb a declarat ca in ceea ce priveste parcurile de distractii se vor lua masuri drastice, in ultima perioada accidentele provocate de astfel de aparate fiind extrem de grave. Deciziile in astfel de cazuri sunt irevocabile, chiar daca patronii invoca tot felul de motive, cum ar fi numarul prea mic al societatilor care fac analiza de risc sau aspecte legate de situatia materiala a familiei. Rovana Plumb a declarat ca legea trebuie respectata, iar viata consumatorilor nu trebuie pusa in pericol. Actiunile de acest fel vor continua pana cand toate utilajele care nu detin autorizatie vor fi inchise. De asemenea, se vor verifica si unitatile de alimentatie publica ce isi desfasoara activitatea pe litoral, astfel incat sanatatea turistilor sa nu fie pusa in pericol. Presedintele ANPC a mai adaugat ca, din verificarile de pana acum, cei care s-au grabit sa deschida sunt agentii economici din Eforie Nord, Eforie Sud si Costinesti, aici fiind descoperite si cele mai multe nereguli.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii