Vânători de indemnizaţii de lux „Parlamentarii care au votat legea pensiilor speciale sunt preocupaţi de propria lor protejare“
Vânători de indemnizaţii de lux: „Parlamentarii care au votat legea pensiilor speciale sunt preocupaţi de
17 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2773
Marime text
Aleşii neamului au adoptat, ieri, în şedinţa comună de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului, legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Proiectul de lege a trecut cu 303 voturi „pentru“, 124 „împotrivă“ şi două abţineri. Conform acestui proiect legislativ, un fost parlamentar care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de aproximativ 4.600 de lei, iar pentru un mandat va primi aproape 1.500 de lei.
303 parlamentari au votat, ieri, în favoarea legii pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori. Amintim însă că Guvernul dăduse aviz negativ acestui proiect, invocând acordul cu FMI. Chiar şi aşa, deputaţii şi senatorii au adoptat legea conform căreia un fost parlamentar care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de aproximativ 4.600 de lei, iar pentru un mandat, va primi aproape 1.500 de lei. Votul a fost la vedere, prin ridicarea mâinilor. PNL a anunţat, în acest context, că vor vota împotriva propunerii legislative, pe motiv că ar institui un sistem preferenţial. Ceea ce, evident, şi fără votul liberalilor, s-a întâmplat ieri.
„Parlamentarii PSD au executat un ordin venit de la şefii lor“
Cum comentează parlamentarii de Constanţa care au votat împotriva acestui proiect de lege? Deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa, susţine că „parlamentarii PSD care au votat pentru legea pensiilor speciale au executat un ordin venit de la şefii lor“. „Nu cred că tinerii parlamentari au acum grija pensiei. Apoi, parlamentarii din România nu câştigă puţin. Nu trebuia să ne aplecăm asupra pensiilor noastre atâta vreme cât salariile din România sunt cele care sunt, în Sănătate, în Educaţie, iar pensiile nu sunt nici ele mari“, a explicat deputatul PNL de Constanţa.
„Nu au luat în considerare priorităţile României“
Nici deputatul Mihai Lupu nu are cuvinte de laudă la adresa colegilor săi din Camera Deputaţilor şi din Senat. „Nu au luat în considerare priorităţile României. Parlamentarii care au votat legea pensiilor speciale sunt preocupaţi de propria lor protejare. Nu le pasă de oameni, nu le pasă de nimic. Prioritatea numărul 1 pentru ei a fost legea specială, am demonstrat asta“, a declarat deputatul Mihai Lupu.
„Vor urmări, cu orice preţ, să obţină mai multe mandate“
Deputatul independent Remus Cernea a votat, şi el, împotriva acestei legi. „Demnitatea de parlamentar devine o ţintă pentru vânătorii de pensie care vor urmări, cu orice preţ, să obţină mai multe mandate. Acest lucru va fi un factor care va descuraja o dată în plus dinamica schimbării şi împrospătării de cadre din interiorului partidelor“, a afirmat parlamentarul de Constanţa, ieri, în plen. În opinia deputatului Colegiului 10, menirea parlamentarilor este aceea de a rezolva, mai întâi, problemele celor care i-au ales. „Dacă, să spunem, timp de doi ani, ne ocupam de problemele de salarizare şi de cuantumul pensiilor unor largi pături sociale, apoi ar fi fost legitim să discutăm şi de situaţia parlamentarilor. Am fi avut onestitatea de a demonstra că mai întâi suntem dedicaţi problemelor cetăţenilor, iar abia apoi ne gândim şi la noi, deputaţii şi senatorii“, a ţinut să menţioneze Remus Cernea.
„Răzgânditorii“
Deşi iniţial se numărau printre susţinătorii legii pensiilor speciale pentru parlamentari, un deputat şi un senator de Constanţa s-au răzgândit. Senatorul PC de Constanţa Mircea Banias a declarat, ieri, înainte de votul proiectului de lege, că va vota „împotrivă“.Nici deputatul Colegiului 3 Andrei Răzvan Condurăţeanu nu a mai susţinut proiectul. În urmă cu câteva săptămâni, deputatul Partidului Social Românesc anunţa că şi-a retras semnătura de pe lista de parlamentari iniţiatori ai proiectului de lege privind pensiile parlamentarilor. „Partidul Social Românesc consideră că acest proiect nu reprezintă o prioritate pentru România“, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii în luna aprilie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii