Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au scris procurorii în referatul de arestare Constănţeanul cercetat în dosarul cumnatului prim-ministrului României, pus în libertate (document)

ro

13 Jun, 2015 00:00 2853 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă referatul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție privind propunerea de arestare preventivă atât a lui Adrian Emanuil Semcu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, în prezent director general al SC Hidro Prahova SA, cât şi a lui Gheorghe Boeru, fost reprezentant al SC Romair Consulting SRL, din Constanţa. Cei doi au fost prezentaţi judecătoarei Ioana Alina Ilie, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu propunere de arestare preventivă, care, spre nemulţumirea procurorilor, a hotărât punerea lor în libertate şi plasarea în arest la domiciliu. Hotărârea judecătoarei Ilie nu este definitivă, ea putând fi atacată de DNA cu contestaţia, tot la Curtea Supremă a României. Semcu şi Boeru sunt cercetaţi în dosarul în care este inculpat Iulian Herțanu, cumnatul premierului României, Victor Ponta.
 
Ioana Alina Ilie a făcut parte din completul de judecată care a dispus, la finele lunii mai, menţinerea în stare de arest preventiv atât a lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, cât şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky.
 
Revenind la referatul întocmit de DNA privind propunerea de arestare preventivă atât a lui Adrian Emanuil Semcu, cât şi a lui Gheorghe Boeru, în document se arată că „SC Hidro Prahova SA Ploiești este agent economic cu capital integral de stat, înfiinţat în baza Legii nr. 31/1990, privind societăţile comerciale şi are ca principal obiect de activitate captarea, tratarea şi distribuţia apei, iar ca obiect secundar de activitate, colectarea şi tratarea apelor uzate“.
 
„Capitalul social subscris şi vărsat este în sumă de 7.349.730 de lei şi este deţinut de 28 de acţionari, respectiv Consiliul Judeţean Prahova şi 27 de consilii locale din judeţul Prahova. Consiliul Judeţean deţine o pondere de 73% din capital, iar Consiliul Local Câmpina, o pondere de aproape 19%, restul de participări fiind simbolice. Finanţarea proiectului Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova, Cod CCI 2009RO161PR018-SMIS 32992, se realizează din Fondul de Coeziune, Bugetul de stat, Bugetul local şi contribuţia operatorului regional. Valoarea totală a proiectului este de 162.731.194 de euro (fără TVA), în conformitate cu Contractul de finanţare nr. 121.443/20.05.2011 încheiat între SC Hidro Prahova SA şi Ministerul Mediului şi Pădurilor“, conform referatului.

„Comisioane“

„Începând cu anul 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană, au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC Hidro Prahova S.. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate, pe care fiecare dintre persoanele implicate urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o avea la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

„Date tehnice necesare adaptării documentaţiei“

„Astfel, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în contextul organizării licitaţiei pentru atribuirea contractului Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări din cadrul proiectului european POSM Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova, având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova SA Ploieşti, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Semcu Adrian-Emanuil (în prezent, noul director general al SC Hidro Prahova SA), folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la directorul general al operatorului prahovean de apă, (…), respectiv la (…) din cadrul SC Hidro Prahova SA, în înţelegere cu Boeru Gheorghe - reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta la adjudecarea clientelară a contractului de către asocierea SC Romair Consulting SRL - (…)-(…), ofertant în cadrul procedurii, în schimbul remiterii unei sume de bani. În acest sens, Semcu Adrian Emanuil, prin intermediul celor două persoane arătate, l-a susţinut pe Boeru Gheorghe, pe parcursul derulării procedurilor de achiziție, până la stabilirea finală a câștigătorului, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei și adaptarea acesteia pentru câștigarea contractului de achiziție publică), în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor), precum şi ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță (prin crearea posibilității pentru SC Romair Consulting SRL de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanții la licitație nemulțumiți, precum și prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNSC și la Curtea de Apel Ploiești, pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC Romair Consulting SRL)“, potrivit referatului.
 
Întreg documentul poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.

Contracte cu CJC şi Administraţia Bazinală Dobrogea - Litoral

Gheorghe Boeru este născut în localitatea Plopeni, din județul Constanţa, iar firma Romair Consulting SRL a avut, la un moment dat, sedii secundare şi în Constanța. Mai mult decât atât, conform Registrului Comerțului, Gheorghe Boeru apare în firma Vinul Boerului SRL, alături de Ani Boeru, tot din Constanța. De-a lungul anilor, Boeru a câștigat numeroase licitații publice organizate de instituții din Constanța, două dintre acestea fiind Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Consiliul Județean Constanța. Reamintim că Romair Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 1997. Conform datelor oficiale, la data de 27 martie 2012, Gheorghe Boeru, în calitate de unic asociat al firmei, a decis deschiderea unui punct de lucru în municipiul Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 214, parter, lot 2. Punctul de lucru era valabil doar până la 30 august 2012. Cu câteva luni înainte, Romair Consulting a câştigat un contract în municipiul Constanţa, cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral - „Servicii de elaborare Hărţi de hazard la inundaţii şi Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în spaţiul hidrografic Dobrogea-Litoral“. Romair Consulting s-a ocupat şi de contractul „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizare lucrări, proiect: Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord“. Pe data de 30 octombrie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit către societatea mai sus precizată contractul „Asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii