Ce vrea DNA de la echipa Mazare - rechizitoriu
Ce vrea DNA de la echipa Mazare - rechizitoriu
Celebrul dosar de la DNA al primarului Radu Mazăre, 29/P/2005, care priveşte retrocedările în baza Legii 10/2001 şi care s-a materializat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti în această toamnă, nu numai că a stat pe masa procurorilor timp de mai bine de trei ani, dar a şi costat pe măsură.
După cum se arata in rechizitoriu, statul a pus în joc pentru instrumentarea dosarului 30 de miliarde de lei vechi. Cel mai mult ar avea de plată Radu Mazăre: 320.000 de lei. Şi pe Nicuşor Constantinescu, coleg de partid şi coinculpat în dosar cu primarul Radu Mazăre, procesul l-ar putea arde bine la buzunare, cheltuielile de judecată fiind stabilite, în cazul său, la suma de 280.000 de lei. Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, ar putea avea, de asemenea, de achitat 320.000 de lei. În actul de inculpare întocmit de procurorii anticorupţie, prin care Mazăre, Constantinescu şi alte 35 de persoane au fost trimise în judecată pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro, se arată că valoarea cheltuielilor de judecată se ridică la nu mai puţin de 30 de miliarde de lei vechi.
Dacă pierd, vor plăti
Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele găsite vinovate în urma unui proces penal sunt obligate la plata cheltuielilor de judecată, ce reprezintă sumele puse la dispoziţie de stat pentru rezolvarea cazului. „Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 3.000.000 de lei, care, având în vedere participarea la cauzarea prejudiciului, vor fi suportate de inculpaţi după cum urmează", se precizează în actul DNA. Lista este deschisă de funcţionarii din administraţia locală Constanţa, în cap fiind însuşi primarul Mazăre, cu suma de 320.000 de lei, urmat de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, care ar putea fi obligat la plata 280.000 de lei. Ramona Dospinescu este singura dintre persoanele acuzate, în afară de edil, pentru care procurorii au apreciat că ar trebui să achite 320.000 de lei. Următorul pe listă este directorul Direcţiei Tehnic Achiziţii, Ion Marica, pentru care au fost stabilite cheltuieli în cuantum de 180.000 de lei. Fostul consilier juridic al primăriei, Cristian Talpău, ar avea de achitat, potrivit procurorilor anticorupţie, 150.000 de lei, în timp ce cheltuielile pentru Nora Alina Chircă au fost estimate la 25.000 de lei. Dan Miron ar trebui să achite 50.000 de lei, iar Bogdan Ghiţulescu ar putea fi obligat de instanţă să plătească 170.000 de lei. Nici pentru evaluatorul Alin Horaţiu Dima situaţia s-ar putea dovedi a nu fi prea roz, căci procurorii au apreciat că trebuie să achite 180.000 de lei.
Basarab Popa, doar 10.000 de lei
Potrivit rechizitoriului, in ceea ce-i priveşte pe ceilalţi acuzaţi, sumele sunt mai modeste, în funcţie de faptele ce li se impută. Pentru Paraschiva Barbu s-a stabilit suma de 20.000 de lei, pentru Basarab Popa, 10.000 de lei, iar pentru Laura Mariana Leşe, 35.000 de lei. Octavian Alexandru Şerban ar avea de plătit 30.000 de lei, iar Niculae Nejloveanu, Sergiu Mihai Ceacîrceanu şi Bogdan Gabriel Sandu, câte 40.000 de lei. Alături de Basarab Popa, şi Daniel Ene a fost unul dintre „fericiţii" cu cheltuieli de judecată de doar 10.000 de lei. Pe Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, procesul ar putea să-i coste minim 70.000 de lei, iar Jean Aurel Andrei, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Gheorghe Ionescu şi preşedintele executiv al Dinamo, Cristi Borcea, ar putea fi nevoiţi să scoată din buzunare 60.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile de judecată. Notarul Ruxandra Luminiţa Darie, soţia vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie, ar putea fi obligată la plata sumei de 45.000 de lei. Pentru Elena Ştefănescu, Marius Puşcaşi şi Carmen Puşcaşi, procurorii au stabilit cheltuieli de judecată de câte 25.000 de lei. Nu în ultimul rând, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu ar putea fi obligaţi de instanţă la plata unor sume de câte 30.000 de lei, menite să acopere cheltuielile statului cu acest dosar. Conform procurorilor anticorupţie, cele 37 de persoane sunt responsabile de crearea unui prejudiciu în dauna statului, de 77,77 milioane de euro, şi de unul de 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa. Următoarea înfăţişare în dosar a fost stabilită pentru data de 28 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- ama 31 Oct, 2009 19:50 nimeni si nimic nui mai opreste de la hoti pe MAZAREsi CONSTANTINESCUimpreuna cu neamurile lor de la primarie nu se vede cum ii sfideaza pe cei din breazla de jos ,eu sunt operata de neoplasm maling la sinul drept si mi sa dat o pensie de handicapat gr.3 adica 33,50 lei si un ajutor social iar MAZAREmia taiat ajutorul social pe 1 an am fost in audienta sa stiu si eu de ce mi sa taiat ajutorul social ,av venit 2 cucoane si miau spus ca ele au dreptate cu toate ca adusesem tot ce trebuia dar ca acum mi se cerea o adeverinta in care sa se specifice ca sunt scutita de munca definitiv sctire care mi sa cerut dupa ce nu mi sa mai dat 1 an ajutor social de aceia doresc si ma rog in fiecare seara la DUMNEZEU sa le de si lor bucuria mea de boala ,am 2 lunide cind mi sa descoperit ca mia aparut si joc adica neoplasm de col uterin fac raze in fiecare zi ,mercurea fac analizele la singe si vinerea fac citostatice si vreau sai intreb pe MAZARE si CONSTANTINESCUdaca ei cu 33.50 lei 125 lei pot sa se trateze de neoplasm maling ? nu din rautate din dragoste pentru ei ma rog sa aive boala mea cei care la sunt mai dragi lor si sa aive parte de bani care ii primesc eu
- surmelis argentina pusa 28 Jul, 2009 13:14 Numai in orasul Harsova ,jud.Constanta ,nu vine NIMENI sa-i traga la RASPUNDERE pe "inimosii consilieri locali" fosti si actuali ,impreuna cu "comandantii" lor ,d-l IONEL CHIRITA si d-l Nadrag Tudor,pentru CORUPTIA din Primarie.