Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:22 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a „căzut“ Bolboşanu, fost şef din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (rechizitoriu)

ro

14 Jul, 2016 00:00 5695 Marime text
 

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a corupţiei l-au trimis în judecată pe ofiţerul de poliţie judiciară cu atribuţii de control în cadrul DCCO Constantin Bolboşanu pentru două infracţiuni de luare de mită.
 
Potrivit DNA, „în cursul anului 2007, inc. Bolboşanu Constantin, ofiţer de poliţie judiciară cu atribuţii de control în cadrul DCCO, a acceptat şi a primit, printr-un intermediar, cu titlu de mită, pentru a asigura (...), care desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, protecţie din partea organelor judiciare, o sumă de 80.000 de lei, din care intermediarul a plătit în perioada martie - septembrie 2007 lucrări de construcţii la imobilul lui Bolboşanu Constantin din comuna Chiajna, sumele de bani fiind plătite direct constructorului de către intermediar“.
 
„Inc. Bolboşanu Constantin, ofiţer de poliţie judiciară cu atribuţii de control în cadrul DCCO, în cursul anului 2007, i-a promis numitului (...), care fusese citat într-o cauză penală la DIICOT Ploieşti, care îl viza, că îl va ajuta. În acest scop, inc. l-a contactat pe ofiţerul de poliţie (...) din cadrul BCCO Ploieşti, indicându-i acestuia, în calitate de persoană ierarhic superioară, modalitatea în care să îl audieze pe (...), pentru a nu i se da calitate de suspect. În considerarea acestui ajutor, precum şi a unei înţelegeri cu (...) privind protecţia în diferite cauze penale, inc. Bolboşanu Constantin a pretins şi a beneficiat de avantaje materiale constând în finalizarea unor lucrări de construire şi finisare a imobilului pe care îl avea în comuna Roşu, judeţul Ilfov, de către firma SC (...) SRL, al cărei asociat era (...), valoarea lucrărilor, de circa 30.000 de euro, fiind suportată de acesta din urmă“, conform procurorilor.

„Bolboşanu Constantin ar fi primit cu titlu de mită 300.000 de euro“

Potrivit rechizitoriului, „la data de 14.07.2015, (...) a formulat un denunţ în care a arătat, în esenţă, că în perioada 2008-2009 a aflat de la persoane din mediul de afaceri cu legume-fructe că inc. Bolboşanu Constantin ar fi primit cu titlu de mită o sumă de bani, despre care (...) susţine că ar fi auzit cuantumul de 300.000 fr euro, de la (...), om de afaceri, pentru ca acesta să aibă asigurată protecţie din partea organelor de cercetare penală şi să primească soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat. De asemenea, (...) a aflat că, ulterior, (...) a făcut presiuni pentru a-i fi restituită suma respectivă, întrucât la un moment dat a fost arestat“.
 
„(...) suma de bani a fost de 100.000 de euro şi a fost remisă unui intermediar, acesta plătind în perioada martie-septembrie 2007, cu o parte din sumă, lucrări de construcţii la imobilul lui Bolboşanu Constantin din comuna Chiajna, iar cu restul de bani achitând două excursii în Turcia, respectiv Spania pentru Bolboşanu Constantin şi familia acestuia. (...), sumele de bani au fost plătite (...), care efectua lucrările de construcţii. (...), suma a fost lăsată de (...) la recepţia hotelului (...), de unde a fost ridicată de intermediar. (...) a aflat de la persoane din anturaj că, în cadrul discuţiei pe care prietenul lui (...) a avut-o cu Bolboşanu Constantin, solicitându-i să îl lase pe (...) să îşi desfăşoare activitatea, inculpatul a acceptat să «o lase mai uşor». Iniţial, intermediarul a propus în schimb o afacere cu eoliene, pe care să o desfăşoare el, (...) şi Bolboşanu Constantin, prin intermediul altei persoane, însă inculpatul nu a fost de acord; în consecinţă, intermediarul i-a comunicat lui Bolboşanu Constantin că suma ce urma a fi dată de (...) o va folosi pentru a-l ajuta la construcţia casei. (...) era speriat de Bolboşanu Constantin în acea perioadă, iar astfel a ajuns să-l roage pe prietenul său să se apropie din ce în ce mai mult de ofiţerul de poliţie, pentru a apela la acesta în vederea ajutorului, lucru care s-a şi întâmplat“, mai arată procurorii.

Intermediarul ar fi dorit să îl ajute pe Bolboşanu

Conform procurorilor, „(...), că a aflat de la o cunoştinţă că în cursul săptămânii anterioare (...) se întâlnise cu cel care a intermediat plata banilor către Bolboşanu Constantin, discutând despre faptul că e posibil ca DNA-ul să fi fost informat despre situaţia respectivă, sens în care intermediarul l-a acuzat pe (...) că «l-ar fi turnat». (...) a spus că, deşi a fost reţinut de DNA şi a fost întrebat de procurori despre anumite persoane, nu a fost întrebat despre Bolboşanu, ci despre un judecător militar. Intermediarul a afirmat că el nu a dorit decât să îi ajute pe cei doi ((...) şi Bolboşanu), iar (...) a replicat că oricum el «nu ar turna niciodată, gândindu-se că toţi au familii şi copii»“.

„Bolboşanu Constantin l-a informat în amănunt despre probele relevante administrate în cauză“

Procurorii DNA mai arată faptul că, în cursul zilei de 23 iulie 2015, „(...) a adus la cunoştinţa organelor de urmărire penală că a aflat în cursul dimineţii, de la un amic, că (...) urma să ia masa de prânz cu persoana care a intermediat remiterea banilor de la acesta către Bolboşanu Constantin, urmând ca cei doi să se întâlnească la (...), Gara de Nord“.
 
„(...) , putem concluziona că demararea acelor cercetări, respectiv stoparea acestora, a constituit mobilul infracţiunilor de luare - dare de mită, dovadă fiind faptul că niciuna dintre aceste cauze nu s-a finalizat cu trimitere în judecată. Amintim că (...) a precizat că, după remiterea sumei de bani, «nu a mai fost deranjat de vreun control serios din partea instituţiilor statului»“, mai spun procurorii.
 
Aşadar, „inc. Bolboşanu Constantin l-a informat pe (...) în amănunt despre probele relevante administrate în cauză, despre conţinutul declaraţiilor sale şi ale martorilor (omiţând adevărul în unele situaţii), pentru ca acesta să îşi poată orienta declaraţiile în sensul dorit de inculpat, l-a instruit pe acesta ce să declare dacă va fi întrebat despre modul în care s-au cunoscut, despre lucrări efectuate la imobil în afara celor efectuate de (...), să declare că s-au plătit lucrări şi materiale (care, în realitate, nu erau plătite, după cum reiese din dialog), spunându-i că el a ocolit răspunsul când a fost întrebat de procuror cu ce firme sau persoane a mai lucrat. Cu privire la anumite lucrări efectuate de (...) inc. Bolboşanu Constantin, a precizat că, dacă va fi întrebat, va spune că le-a efectuat «cu bolintineni» - neidentificabili.
 
Constantin Bolboşanu este în stare de arest preventiv în cadrul arestului DGPMB - Secţia 5 Poliţie.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“ .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii