Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA face public ultimul rechizitoriu al lui Radu Mazăre Procurorii acuză! Cum ar fi acţionat fostul primar al Constanţei (document)

ro

06 Apr, 2016 00:00 7122 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a dispus trimiterea în judecată a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi a fratelui acestuia, Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României. În acelaşi dosar a mai fost deferit Justiţiei şi Avraham Morgenstern, fost administrator al SC Shapir Structures SRL, om de afaceri, apropiat al lui Radu Mazăre.  
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
În cauză, procurorii continuă cercetările, conform presei centrale, faţă de Emilian (Elan) Schwartzenberg, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită, în vederea stabilirii justificării reale a tuturor transferurilor sumelor de bani primite de societatea sa de la două firme cipriote.   
 
Conform DNA, „în cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC (...) SRL, i-a dat lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro, pentru a facilita câştigarea de către această societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului Social «Henri Coandă», în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“.
 
„Ajutorul acordat de Mazăre Alexandru a constat în faptul că a pus la dispoziţie contul său deschis în Israel pentru primirea unei părţi din suma de 175.000 de euro. Suma de 175.000 de euro a plecat din contul societăţii (...) SRL la data de 16.08.2011, cu justificarea de onorariu de succes (success fee) pentru proiectul «Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare - PT, PAC, DDE - aferent obiectivului de investiţii Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - Campus Social Henri Coandă - str. (...), pentru Zona I», şi servicii privind depunerea, verificarea, controlarea şi urmărirea ofertei pentru acest proiect. La datele de 13.09.2011 şi 6.12.2011, suma de 175.000 de euro intră în conturile personale ale fraţilor Mazăre (la data de 13.09.2011, suma de 95.000 de euro în contul lui Mazăre Radu Ștefan şi suma de 40.000 de euro în contul lui Mazăre Alexandru, iar la data de 6.12.2011, suma de 40.000 de euro este transferată către contul lui Mazăre Alexandru, însă, întrucât acest cont fusese închis în luna octombrie 2011, suma este redirecţionată către contul lui (...), cel de-al treilea frate)“, potrivit magistraţilor.
 
„(...) În schimbul acestei sume de bani, Mazăre Radu Ștefan a efectuat o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu (iniţierea unor hotărâri de consiliu prin care au fost aprobate diversele etape ale proiectului de construire a Campusului Social «Henri Coandă»), altele în afara (contrare) atribuţiilor sale de serviciu (participarea la întâlniri private cu Avraham Morgenstern şi (...), pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie, în care erau discutate şi stabilite aspecte referitoare la contractul de construire a campusului, deşi acest contract ar fi trebuit să fie rezultatul exclusiv al procedurii de licitaţie, şi nu al unor negocieri private între Morgenstern Avraham şi Mazăre Radu Ștefan)“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
 
 

„Morgenstern Avraham era administratorul societăţii (...) SRL şi era, în acelaşi timp, împuternicit pe conturile (...) Ltd (…) şi reprezentant al acestei societăţi (…). Atât Morgenstern Avraham, cât şi Mazăre Radu Ștefan erau prieteni cu (...) (…). În acelaşi timp, (...) era beneficiarul real al societăţii (...) Inc, societate înmatriculată în Insulele Virgine, care avea deschise conturi în Liechtenstein. (...) În acelaşi timp, Mazăre Radu Ștefan şi Mazăre Alexandru nu au consemnat în
declaraţiile de avere existenţa şi disponibilul conturilor personale deschise în Israel, unde au primit aceste sume de bani. Toate aceste aspecte vor fi prezentate pe larg mai jos“, după cum se arată şi în rechizitoriu.
 
„La începutul anului 2011, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. În acea perioadă, SC (...) SRL se afla deja în relaţii contractuale cu Primăria Constanţa, întrucât obţinuse contractul de execuţie a trei blocuri dintr-un alt proiect, respectiv locuinţe pentru tineri. Reprezentantul acestei societăţi, Morgenstern Avraham, era prieten cu (...) (…), iar acesta din urmă era prieten cu primarul Mazăre Radu Ştefan (…) Aşadar, (...) a acţionat ca un liant între reprezentantul firmei (...) şi primarul Constanţei. Pe fondul demarării de către Mazăre Radu Ştefan a Programului de construire locuinţe modulare grupate în  Campusul Social «Henri Coandă», reprezentantul societăţii (...) a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi
organizată pentru realizarea acestui proiect. Morgenstern Avraham, împreună cu (...) şi Mazăre Radu Ştefan, au stabilit să vireze în contul unei societăţi offshore
controlate de (...) sumele reprezentând mita oferită pentru câştigarea licitaţiei («onorariul de succes», potrivit exprimării folosite în factura achitată de societatea (...) SRL), urmând ca (...) să vireze anumite sume din acest cont, pe măsură ce Mazăre Radu Ştefan îşi îndeplinea obligaţiile, în conturile personale ale
primarului şi ale fratelui său, Mazăre Alexandru. A fost ales (...) pentru a facilita transferul banilor, întrucât acesta se bucura de
încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât şi a lui Mazăre Radu Ştefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini «obligaţiile» asumate (respectiv Morgenstern Avraham era sigur că (...) îi va transfera banii primarului Mazăre Radu Ştefan doar în momentul în care era sigur de efectuarea de către acesta a demersurilor favorabile societăţii sale, iar Mazăre Radu Ştefan era sigur că, odată banii transferaţi de reprezentantul societăţii (...) în conturile lui (...), îi va
primi de la acesta din urmă pe măsură ce va facilita câştigarea licitaţiei de către societatea (...)). Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale. (...)“, conform rechizitoriului.

 
„Controlul îndeaproape asupra întregii proceduri de achiziţie publică a fost păstrat, primarul Mazăre Radu Ştefan numind trei experţi cooptaţi, persoane de încredere din cadrul primăriei, care să asiste comisia de evaluare constituită în cadrul Regiei pentru a evalua ofertele depuse pentru proiectul «Campus Social Henri Coandă». Astfel, prin Dispoziţia nr. 3700/22.09.2011 (…), emisă de primarul Radu Ştefan Mazăre, au fost nominalizaţi experţii cooptaţi pe lângă Comisia de evaluare, fără drept de vot, următoarele persoane: (...), (...) şi (...) , toţi din cadrul Primăriei municipiului Constanţa. (...). Urmare a transferului acestui program către RAEDPP Constanţa, la data de 11.07.2011 a fost completat programul de achiziţii publice pentru anul 2011 al Regiei cu valoarea acestui obiectiv de investiţii, respectiv cu 37.241.120 de lei, fără TVA (…). (...) Din verificarea site-ului Primăriei Constanţa, a rezultat că în aceeaşi zi a fost emisă Autorizaţia nr. 1002/19.07.2011 solicitată de Morgenstern Avraham, ceea ce demonstrează eficienţa demersurilor primarului“, au conchis procurorii.  
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii