Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:38 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul „Colectiv“ Piedone, anchetat de Gheorghe Popovici, fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa (referat DNA)

ro

10 Nov, 2015 00:00 4425 Marime text

 
Popovici l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu
 
Cristian Victor Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 Bucureşti, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti. Mandatul nu este definitiv, el fiind deja atacat la Curtea de Apel Bucureşti. Piedone a fost încătuşat după  tragedia de la clubul Colectiv, din Bucureşti.
 
Cristian Victor Popescu Piedone este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi fals intelectual. În cauză mai sunt cercetate Aurelia Iofciu, fostul şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi complicitate la fals intelectual. Potrivit surselor noastre, unul dintre cei doi procurori care instrumentează prezenta cauză este Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 
 
Gheorghe Popovici este magistratul care l-a trimis în judecată şi pe omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, în dosarul în care numele lui Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător.
 
Popovici a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, dar şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ambele unităţi aflându-se în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa.
 
Revenind la dosarul Colectiv, în referatul propunerii de arestare se arată că, „la data de 14.01.2015, sub nr. 3909, a fost eliberat acordul de funcţionare, şi la data de 14.01.2015, sub nr. 369, a fost eliberată autorizaţia de funcţionare pentru spaţiul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7 parter, C15, Corp B, Sector 4, de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de Primar al Sectorului 4“.
 
Pe baza acestor acte de autoritate administrativă, SC Colectiv Club SRL a desfăşurat activităţi de alimentaţie publică - respectiv bar şi alte activităţi de servire a băuturilor alcoolice, în spaţiul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7 parter, C15, Corp B, Sector 4, deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă“.

„Folos necuvenit în cuantum de 62.298 de lei“ 

„Prin urmare, în cadrul procedurilor de întocmire, avizare şi eliberare a acordului şi autorizaţiei de funcţionare, cei trei inculpaţi aveau obligaţia legală să constate că SC Colectiv Club SRL nu poate să desfăşoare activităţi de alimentaţie publică în spaţiul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7 parter, C15, Corp B, Sector 4, deoarece nu există nici dovada că protecţia la foc este asigurată în incinta respectivă. Cu toate acestea, aşa cum rezultă din (...), acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 pentru SC Colectiv Club SRL au fost întocmite de către inculpata Ganea Luminiţa Larisa, din cadrul Serviciului Autorizări comerciale, şi au fost avizate de către inculpata Iofciu Aurelia, în calitate de şef al aceluiaşi serviciu, iar inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de primar, a autorizat funcţionarea clubului. Aşadar, cei trei inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cunoscând că sunt încălcate condiţiile legale de funcţionare, şi-au asumat încălcarea legii şi au emis autorizaţia pentru SC Colectiv Club SRL, asumându-şi consecinţa funcţionării clubului în condiţii de nesiguranţă publică. Prin faptele celor trei inculpaţi, s-a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti şi s-a creat pentru reprezentanţii SC Colectiv Club SRL posibilitatea desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică şi obţinerea unui folos necuvenit în cuantum de 62.298 de lei“, potrivit referatului DNA.

 
„La data de 14.01.2015, a fost întocmit acordul de funcţionare nr. 3909 de către inculpata Ganea Luminiţa Larisa, din cadrul Serviciului Autorizări comerciale, avizat de către inculpata Iofciu Aurelia, în calitate de şef al aceluiaşi serviciu, şi asumat prin semnătură de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de primar, având o perioadă de valabilitate de un an de zile de la data de 14.01.2015, până la 14.01.2016. La data de 14.01.2015, a fost întocmită autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 de către inculpata Ganea Luminiţa, din cadrul Serviciului Autorizări comerciale, avizată de inculpata Iofciu Aurelia, în calitate de şef al Serviciului Autorizări comerciale, şi asumată prin semnare de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de primar. La data de 14.01.2015, a fost eliberată autorizaţia de funcţionare nr. 369 pentru spaţiul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7, parter, C15, Corp B, Sector 4, de către Primarul Sectorului 4, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone“, conform procurorilor Anticorupţie. 
 
În referatul de arestare se mai arată că „această autorizaţie de funcţionare a fost emisă de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone în baza HCL S4 nr. 20 din 29.02.2012 şi, prin acest act de autoritate administrativă, s-a autorizat SC Colectiv Club SRL să desfăşoare activităţi de alimentaţie publică - respectiv baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor alcoolice“.

„Verifică modul de aplicare a legislaţiei“

„Practic, rezultă că activitatea celor trei inculpaţi în raport cu fişa postului fiecăruia s-a desfăşurat în totală contradicţie şi ignorare a dispoziţiilor legale imperative referitoare la securitatea la incendiu. Sub acest aspect, printre atribuţiile stabilite conform fişei postului, inculpata Ganea Luminiţa Larisa avea ca atribuţii de serviciu primirea cererilor pentru autorizaţii şi acorduri de funcţionare a activităţilor comerciale, de producţie, prestări servicii, desfăşurate de agenţii economici persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, conform legislaţiei specifice compartimentului. De asemenea, în fişa postului se specifică faptul că inculpata Ganea Luminiţa Larisa analizează şi întocmeşte documentaţia necesară producerii, aprobării acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare şi eliberează acordurile şi autorizaţiile de funcţionare. Totodată, Ganea Luminiţa Larisa avea obligaţia de a cunoaşte şi a respecta prevederile cuprinse în legislaţia dată în competenţa compartimentului. La rândul său, inculpata Iofciu Aurelia, în calitate de şef Serviciu Autorizări comerciale, coordona activităţile desfăşurate de către inculpata Ganea Luminiţa Larisa în raport cu activităţile privind documentaţia necesară producerii, aprobării acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare şi elibera acordurile şi autorizaţiile de funcţionare, verifica lucrările efectuate, verifica modul de aplicare a legislaţiei şi aviza autorizaţiile şi răspunsurile la sesizări, fiind subordonată ierarhic primarului“, potrivit DNA.

 „Manifestări cultural-artistice“ 

Cei de la Anticorupţie mai arată că „întocmirea, avizarea şi eliberarea acordului de funcţionare şi a avizului de funcţionare de către cei trei inculpaţi, la data de 14.01.2015, cu ignorarea dispoziţiilor legale imperative referitoare la securitatea la incendiu au permis desfăşurarea mai multor manifestări cultural-artistice în clubul astfel autorizat“. „La manifestările cultural-artistice au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică, şi astfel au fost puse în pericol, permanent, viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi a persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Consecinţa acestei activităţi infracţionale abuzive a inculpaţilor, în calitate de funcţionari publici ai Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, rezultă şi din faptul că SC Colectiv Club SRL a funcţionat, deşi protecţia la foc a vieţilor omeneşti, în principal, şi a bunurilor, în subsidiar, nu era asigurată“, conform anchetatorilor. 

Interesele legitime ale Primăriei, afectate  

Totodată, au fost afectate şi interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti ca instituţie publică abilitată de lege să asigure desfăşurarea în condiţii de siguranţă publică şi cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului şi s-a creat pentru reprezentanţii SC Colectiv Club SRL posibilitatea desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică şi obţinerea unui folos necuvenit în cuantum de 62.298 de lei. „Activitatea infracţională abuzivă s-a realizat prin însuşirea necondiţionată, la data de 14.01.2015, de către inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, în calitate de primar, a acordului de funcţionare autorizaţiei întocmite la data de 14.01.2015 de către inculpata Ganea Luminiţa din cadrul Serviciului Autorizări comerciale, avizată de inculpata Iofciu Aurelia, în calitate de şef al Serviciului Autorizări comerciale, pe care şi le-a asumat prin eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare nr. 369 pentru spaţiul situat în
Bucureşti strada Tăbăcarilor nr. 7, parter, C15, Corp B, Sector 4 aparţinând SC Colectiv SRL.“

„Indiferenţa profesională şi superficialitatea îndeplinirii atribuţiilor“ 

„În plus, în prezenta cauză, urmărirea penală efectuată ne obligă să analizăm particularităţile şi consecinţele unor fapte de abuz în serviciu săvârşite de către funcţionari desemnaţi cu exerciţiul autorităţii publice. Distinct de semnificaţia cu caracter general a abuzului în serviciu, trebuie avute în vedere aspectele concrete rezultate din comiterea faptei, respectiv: indiferenţa profesională şi superficialitatea îndeplinirii atribuţiilor puse în evidenţă de emiterea unor autorizaţii de funcţionare pentru SC Colectiv SRL fără un minim efort de verificare a documentelor depuse la dosar. Alterarea încrederii în posibilitatea autorităţilor administraţiei publice de a oferi cetăţenilor garanţia că pot să-şi ducă viaţa în legalitate, demnitate şi că au libertatea de a alege locaţiile, fără teama că protecţia vieţilor omeneşti şi a bunurilor materiale ar putea fi în primejdie. Dispreţul manifestat faţă de garantarea dreptului constituţional la viaţă“, au conchis procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Referatul complet poate fi citit accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii