Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Adrian Stan, primarul suspendat de la Techirghiol, 40.000 de lei într-un plic pus în ziar (document)

ro

19 Nov, 2015 00:00 4307 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa în baza căruia Viorel Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, a fost trimis în judecată.
 
În rechizitoriu se arată că, „la data de 13.10.2015, inculpatul Stan Viorel Adrian, primarul oraşului Techirghiol, a pretins de la denunţătorul (...), administrator al SC (...) SA, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, privind executarea contractului de execuţie a obiectivului «Amenajarea malului lacului Techirghiol», sume de 40.000 de lei şi respectiv 64.000 de lei, reprezentând un procent de aproximativ 4% din facturile de 1.100.000 de lei şi respectiv 1.600.000 de lei, care urmau să fie emise de societatea denunţătorului în temeiul aceluiaşi contract şi achitate de Primăria oraşului Techirghiol, iar la data de 23.10.2015, în baza acestei înţelegeri, a primit de la denunţător suma de 40.000 de lei“.
 
„La data de 17.07.2015, denunţătorii (...) şi (...) au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită comisă de către instituţia pe care o conducea societăţii comerciale administrate de primul denunţător, în temeiul unui contract de execuţie lucrări“.
 
În continuare, se arată că „(...), SC (...) SA, administrată de denunţătorul (...), a câştigat licitaţia pentru contractul de execuţie lucrări «Amenajarea malului lacului Techirghiol», în care autoritatea contractantă era Primăria oraşului Techirghiol“. Apoi, „denunţătorul a declarat că ulterior acestui moment a fost abordat de către inculpatul Stan Viorel Adrian, primarul oraşului Techirghiol, care i-a comunicat că «el era şeful», după care a scris pe o coală cifra 5%“. „În temeiul acestei cereri, (...) a plătit inculpatului aproximativ 4% din valoarea fiecărei facturi emise de SC (...) SA, în temeiul contractului, şi decontate de către Primăria oraşului Techirghiol“.
 
Modalitatea de lucru era următoarea: „SC (...) SA emitea facturi pentru lucrările de execuţie prestate în temeiul contractului de achiziţie publică, iar după ce Primăria oraşului Techirghiol vira în cont suma facturată, denunţătorul retrăgea în numerar procentul de 5% pretins de inculpat“.
 
La cel din urmă „ajungea însă o sumă mai mică, respectiv aproximativ 4% din valoarea facturii, diferenţa fiind utilizată de către denunţător pentru a achita diferite taxe şi costuri necesare pentru retragerea numerarului“. „(...) a mai arătat că plăţile se făceau în lei, la locuinţa făptuitorului, iar el obişnuia să ambaleze banii în plic“.
 
„De asemenea, insistând ca denunţătorul să preia o parte dintre lucrările de asfaltare care se efectuau în oraşul Techirghiol, inculpatul i-a spus acestuia că îi va constrânge pe reprezentanţii firmei care câştigase contractul respectiv să îi dea denunţătorului o filă CEC prin care să fie garantată plata prin oprirea plăţilor în temeiul acestui contract“. La rândul său, „denunţătorul l-a întrebat pe inculpat dacă din lucrările de asfaltare se pot câştiga suficienţi bani cât «să le rămână şi lor ceva», interlocutorul său răspunzând afirmativ“.

 
Magistraţii continuă: „La data de 13.10.2015, inculpatul l-a apelat pe denunţător, căruia i-a propus o întâlnire în trei, cu reprezentantul firmei care câştigase contractul pentru asfaltările din Techirghiol“. „Apoi, inculpatul a discutat cu reprezentantul firmei respective despre posibilitatea asocierii cu denunţătorul în lucrările de asfaltare, iar apoi l-a sunat şi pe acesta din urmă, comunicându-i cele stabilite“.
 
La aceeaşi dată, pe 13 octombrie, a avut loc o nouă întâlnire între Viorel Adrian Stan şi denunţător. „Aceasta a debutat cu o scurtă discuţie legată despre implicarea denunţătorului în lucrările de asfaltare desfăşurate de o altă firmă, apoi acesta a afirmat că auzise că Primăria Techirghiol urma să achite ultimele două tranşe din contractul privind amenajarea malului lacului Techirghiol“.
 
„Inculpatul a confirmat că, până vineri, 16.10.2015, Primăria ar fi urmat să efectueze plata, fiind vorba despre două facturi, una de 1.100.000 de lei şi una de 1.500.000 de lei“. „În schimbul promisiunii sale că va achita contravaloarea primei facturi, inculpatul Stan Viorel Adrian i-a cerut interlocutorului său «să fie neamţ», folosind acelaşi cod ca şi în discuţiile precedente, legat de seriozitatea pe care o pretindea de la denunţător în ceea ce priveşte plata mitei“. Denunţătorul ar fi confirmat că „este neamţ până la capăt“, iar „inculpatul a adăugat că, aşa cum interlocutorul său avea problemele lui, şi el le avea pe ale sale şi i-a solicitat ca, din prima factură achitată, să îi dea partea lui“.
 
„Denunţătorul a replicat că are dificultăţi în a retrage numerar din contul societăţii, iar inculpatul a insistat în sensul primirii cât mai rapide a sumei respective“. În continuare, „denunţătorul a arătat că avea dificultăţi în a-i da întreaga sumă într-o singură tranşă, fiind vorba de aproximativ 40.000 de lei, împrejurare confirmată de către inculpat, care a precizat că pe 27.10.2015 avea şi el de făcut unele plăţi, motiv pentru care avea nevoie de bani, solicitând «ajutorul» denunţătorului pentru ca, la rândul său, să-l ajute pe acesta“. 
 

„La data de 22.10.2015, ora 16.16, denunţătorul l-a contactat pe inculpat şi i-a cerut să se întâlnească. Inculpatul a fost de acord şi i-a propus interlocutorului său să se întâlnească la data de 23.10.2015, în jurul orei 15.30 - 16,00, într-un loc în care se mai văzuseră şi înainte“. Următoarea zi, „la data de 23.10.2015, între inculpat şi denunţător a avut loc o nouă întâlnire, în zona hotelului (...) de pe bulevardul (...) din municipiul Constanţa“. „În cadrul discuţiei, denunţătorul a afirmat că are toţi cei 40.000 de lei pretinşi de către inculpat, afirmând totodată că «este neamţ», folosind acelaşi cod privind seriozitatea“.
 
„În continuare, inculpatul i-a cerut denunţătorului să se aşeze pe bancheta din spate a autoturismului său, în timp ce el a rămas în picioare în exterior, şi i-a indicat cu mâna un loc în care să plaseze banii. Denunţătorul a arătat şi el acelaşi loc, întrebând «aici?», inculpatul confirmând locul unde ar fi trebuit lăsaţi banii“.
 
„Denunţătorul a lăsat pe bancheta din spate a autoturismului inculpatului un exemplar al ziarului (...) în care se afla un plic ce conţinea suma de 40.000 de lei, compusă din 80 de bancnote de câte 500 de lei“.
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Adrian Stan, primar al orașului Techirghiol, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurii preventive dispuse în cauză. Pronunţarea a fost amânată pentru data de 24 noiembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii