Rechizitoriu De ce nu e bine să faci afaceri cu familia. Mai ales dacă eşti şeful unei instituţii publice (document)
Rechizitoriu: De ce nu e bine să faci afaceri cu familia. Mai ales dacă eşti şeful unei instituţii publice
04 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4213
Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Iulianei Lefter, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, la data presupuselor fapte. Lefter este acuzată de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului, „la data de 14.02.2011, făptuitoarea Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea (AJOFM), a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică mai sus menţionată şi Asociaţia (...) Tulcea, asociaţie în cadrul căreia calităţile de asociaţi şi membri fondatori erau deţinute, la acea dată, de către numiţii (...) şi (...), părinţii făptuitoarei, precum şi de către numita (...), funcţionar public în cadrul AJOFM Tulcea“.
„Ulterior, ascunzând existenţa conflictului de interese existent între sine şi membrii Asociaţiei (...) Tulcea, făptuitoarea Iuliana Lefter, în calitate de director executiv al aceleiaşi instituţii publice şi de lider de parteneriat, a întocmit cererea de finanţare nr. (...) din data de 18.02.2011, care a fost aprobată la data de 18.04.2011, cerere în baza căreia, între reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă - Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial «Dezvoltarea Resurselor Umane», pe de o parte, şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea şi partenerii săi, pe de altă parte, a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă nr. POSDRU/113/4.2/(...) din data de 29.06.2011, în vederea implementării proiectului «Formarea continuă - premisa calităţii în SPO», conform DNA.
Procurorii continuă arătând că, „în baza acestui contract, AJOFM Tulcea şi partenerii săi urmau a beneficia de o finanţare nerambursabilă în cuantum de 9.852.989 de lei din totalul valorii eligibile a proiectului de 13.137.319 lei, finanţare din care Asociaţia (...) urma a primi suma de 4.008.930 de lei, potrivit acordului de parteneriat încheiat la data de 14.02.2011“.
„Conflictul de interese existent între făptuitoarea Iuliana Lefter, pe de o parte, şi membrii fondatori ai Asociaţiei (...) Tulcea, respectiv părinţii sus-numitei, (...) şi (...), şi funcţionarul public din cadrul AJOFM Tulcea, (...), pe de altă parte, a fost constatat de către numita (...), cu ocazia verificărilor efectuate în perioada 28 - 31.08.2012 şi a întocmirii formularului de documentare a verificărilor pe bază de eşantion, sus-numita omiţând însă sesizarea organelor de urmărire penală. De asemenea, în sarcina făptuitoarei Iuliana Lefter s-a reţinut şi faptul că, în perioada 2011 - 2012, acţionând în calitate de director executiv al AJOFM Tulcea, sus-numita a atribuit contractele de prestări servicii în domeniul formării profesionale nr. (...) din data de 28.12.2011, în valoare de 4.928 de lei lunar şi, respectiv, nr. (...) din data de 16.02.2012, în valoare de 3.800 de lei lunar, către Asociaţia (...), cu nerespectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice“, se mai arată în rechizitoriu.
Actul de sesizare a instanţei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii