Rechizitoriu Reprezentant al României la ONU, Bruxelles şi Salzburg, inculpat pentru un miel, doi curcani şi cinci kilograme de păstrăv (rechizitoriu)
Rechizitoriu: Reprezentant al României la ONU, Bruxelles şi Salzburg, inculpat pentru un miel, doi curcani şi
13 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3414
Marime text
Fostul comandant al Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef de poliţie Lucian Diniţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti. Diniţă este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa produse alimentare în valoare de 672,5 lei, respectiv un miel, doi curcani şi cinci kilograme de păstrăv. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia s-a dispus trimiterea în judecată a fostului comandant al Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Lucian Diniţă a fost destituit în aprilie 2014 în cazul ofiţerului prins cu permis fals.
Conform rechizitoriului, „la data de 22.09.2011, urmare a săvârşirii contravenţiei constând în depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei de deplasare admise pe sectorul de drum, pe raza judeţului Argeş, s-a dispus sancţionarea inculpatului Deaconeasa Gheorghe potrivit procesului-verbal seria (…) cu amenda în sumă de 603 lei, 9 puncte de penalizare, precum şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile“. Deaconeasa este, potrivit presei centrale, denunţătorul Elenei Udrea.
Conform rechizitoriului, „la data de 22.09.2011, urmare a săvârşirii contravenţiei constând în depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei de deplasare admise pe sectorul de drum, pe raza judeţului Argeş, s-a dispus sancţionarea inculpatului Deaconeasa Gheorghe potrivit procesului-verbal seria (…) cu amenda în sumă de 603 lei, 9 puncte de penalizare, precum şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile“. Deaconeasa este, potrivit presei centrale, denunţătorul Elenei Udrea.
Instanţa a respins plângerea contravenţională
„Permisul de conducere a fost reţinut şi cu aceeaşi ocazie a fost eliberată şi dovada înlocuitoare a permisului de conducere. În contextul promovării plângerii contravenţionale, inculpatului Deaconeasa Gheorghe i s-a restituit permisul de conducere de către Serviciul Rutier Argeş la data de 12.10.2011. Împotriva sancţiunii contravenţionale, inculpatul a formulat plângere la instanţa de judecată, care a fost înregistrată la data de 27.09.2011 şi a constituit obiectul dosarului (…) /2011 al judecătoriei Piteşti. Prin hotărârea din 8 martie 2012, instanţa de judecată a respins plângerea contravenţională formulată de inculpat. Ulterior, în aceste condiţii ale respingerii în mod irevocabil a plângerii contravenţionale, la data de 21 martie 2012, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Din acest moment, respectiv din data de 21 martie 2012, potrivit dispoziţiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce. În aceste împrejurări în care avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a iniţiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule şi, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile“, conform sursei mai sus citate.Întâlnire la sediul Direcţiei Rutiere din Bucureşti
„În acest scop, prin intermediul şi cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, vicepreşedinte pe regiunea 1 Bucureşti a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română, aflat în relaţii apropiate cu inculpatul Diniţă Lucian, directorul Direcţiei Rutiere a I.G.P.R. la acel moment, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a luat legătura şi s-a întâlnit, însoţit de Ilie Maricel, cu inculpatul Diniţă Lucian la sediul Direcţiei Rutiere din municipiul Bucureşti. În urma întâlnirii şi a discuţiilor purtate, atât la acel moment între Deaconeasa Gheorghe, Ilie Maricel și Diniţă Lucian, cât şi în perioada următoare, între inculpaţii Ilie Maricel şi Dinită Lucian, respectiv, Ilie Maricel şi Deaconeasa Gheorghe, în condiţiile în care în calitatea pe care o avea de director al Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., inculpatului Diniţă Lucian îi erau subordonate ierarhic serviciile rutiere judeţene Vâlcea şi Argeş, au fost iniţiate demersurile concrete pentru realizarea scopului urmărit, respectiv redobândirea dreptului de a conduce autovehicule mai înainte de perioada de 90 de zile stabilită ca măsură complementară iniţial“, potrivit datelor puse la dispoziţie de procurorii Anticorupţie.„Diniţă Lucian a lăsat să se înţeleagă că are influenţă“
„(...) În discuţiile purtate între cei trei inculpaţi, Diniţă Lucian a lăsat să se înţeleagă că are influentă asupra (…),(…) , și a promis că va lua legătura cu acesta în vederea urgentării programării inculpatului Deaconeasa Gheorghe la susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație în vederea reducerii perioadei de suspendare. (…) Conform celor stabilite în data de 12.04.2012 între inculpații Diniță Lucian și Ilie Maricel, pe de o parte, și inculpații Ilie Maricel și Deaconeasa Gheorghe, pe de altă parte, în data de 13.04.2012, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat în municipiul București, însoțit de (…), având asupra sa produsele alimentare procurate în condițiile descrise anterior, respectiv doi curcani și un miel. Pe raza municipiului București, la solicitarea inculpatului Deaconeasa Gheorghe, (…) a cumpărat alte produse alimentare, respectiv 5 kg. de păstrăv, cărora le-a detașat eticheta și le-a remis inculpatului Deaconeasa Gheorghe. (…) Conform celor stabilite, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat în Piața George Coșbuc, având asupra sa foloasele descrise anterior și printr-un intermediar le-a remis inculpatului Diniță Lucian, după care, fiind contactat de inculpatul Ilie Maricel, i-a comunicat remiterea efectivă a bunurilor, (…)“, potrivit DNA.Testul pentru reducerea perioadei de suspendare, promovat
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai susțin în rechizitoriu că, în data de 19.04.2012, Deaconeasa s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde ar fi susținut testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat. „Drept urmare, întrucât contravenţia pentru care s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile a fost săvârșită pe raza județului Argeș, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a deplasat la Serviciul Rutier Argeș, unde a solicitat reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile, cerere admisă la data de 20.04.2012. În consecință, la data de 21.04.2012, Serviciul Rutier Vâlcea a restituit inculpatului Deaconeasa Gheorghe permisul de conducere“, au conchis procurorii Anticorupție.Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.
Comisarul-şef de poliţie Lucian Diniţă a fost, în perioada 1997 - 2009, reprezentantul României în cadrul Grupului de lucru pentru siguranţă rutieră al Comisiei Economice pentru Europa a ONU. În 2007, Diniţă a reprezentat România în Grupul de lucru privind punerea în aplicare a normelor de siguranţă rutieră, organism al Direcţiei Generale de Transport şi Energie din cadrul Comisiei Europene - Bruxelles. Mai mult decât atât, în anul 2006, Lucian Diniţă a fost reprezentantul României în Grupul de lucru pentru siguranţă rutieră al Forumului Salzburg.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii