Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Romeo Florin Nicolae, şeful de la Antifraudă, ar fi luat şpagă în parcarea unui restaurant pentru a „unge“ câţiva şefi din ANAF (document)

ro

05 Dec, 2015 00:00 7470 Marime text
Romeo Florin Nicolae, fostul director general al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, ar fi luat spagă 5.000 de euro în parcarea unui restaurant. În schimbul banilor, el ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra unor şefi din ANAF, pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de firma unui om de afaceri (denunţător), împotriva unei decizii de impunere.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut că, la data de 12 mai 2009, la o societate comercială din Ploieşti, a început efectuarea unei inspecţii fiscale de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova - Activitatea de Inspecţie Fiscală. Inspecţia a avut ca obiectiv principal, conform DNA, verificarea obligaţiilor fiscale datorate statului, constând în impozitul pe profit, taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale de stat, şi s-a desfăşurat în perioada 12.05.2009 - 6.08.2009, 15 - 17.12.2009, 12.01.2010.
 
Potrivit menţiunilor din registrul unic de control, inspecţia fiscală a fost demarată la data de 12.05.2009, echipa fiind formată din doi inspectori, unul dintre ei fiind Romeo Florin Nicolae, inspector în cadrul DGFP Prahova - Activitatea de Inspecţie Fiscală. Ulterior, în timpul desfăşurării controlului, Romeo Florin Nicolae a fost transferat în cadrul structurii ANAF - Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală Bucureşti.
 
„Verificările fiscale efectuate au fost finalizate prin întocmirea Raportului de inspecţie fiscală nr. (…) /12.01.2010, care a constatat în sarcina SC (…) SA Ploieşti obligaţii suplimentare de plată la bugetul consolidat al statului, constând în impozit pe profit în cuantum de 148.395 de lei, în TVA în cuantum de 406.573 de lei, în impozit pe salarii în cuantum de 441.176 de lei, în fond de solidaritate în cuantum de 105.485 de lei, în CAS în cuantum de 3.540.520 de lei, în CASS în cuantum de 1.466.353 de lei, în alte contribuţii în cuantum de 539.897 de lei, la care au fost calculate accesorii, toate acestea cumulând suma de 13.034.043 de lei.
 
Prin Decizia de impunere nr. (…) /15.01.2010, DGFP Prahova - Activitatea de Inspecţie Fiscală, au fost stabilite în sarcina SC (…) SA obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 de lei. Împotriva Deciziei nr. (…) /15.01.2010, SC (…) SA a formulat contestaţie, înregistrată la ANAF - DGFP Prahova sub nr. (…)/12.04.2010, aceasta fiind înaintată spre soluţionare către Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF“, potrivit rechizitoriului.

Bani pentru „factori decizionali din cadrul ANAF“ 

„După depunerea contestaţiei, în vara anului 2010, Romeo Florin Nicolae l-a contactat pe (…), care avea calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general în cadrul SC (…) SA, şi, în cadrul unei întâlniri avute la restaurantul (…) din municipiul Ploieşti, acesta i-a propus să ajute SC (…) SA, prin
intervenţia sa la factorii decizionali din cadrul ANAF, pentru soluţionarea favorabilă a contestaţiei depuse. În schimb, Romeo Nicolae a solicitat suma de 5.000 de euro, pe care a susţinut că o va da la rândul său aceloraşi factori decizionali din cadrul ANAF, şi îi va determina pe aceştia să soluţioneze favorabil contestaţia formulată în sensul urgentării şi diminuării obligaţiilor fiscale suplimentare stabilite în urma controlului“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Funcţie „cheie“

De menţionat că, la data introducerii contestaţiei, Romeo Florin Nicolae îşi desfăşura activitatea în funcţia de consilier superior în cadrul structurii ANAF, Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, poziţie care îi permitea acestuia, afirmă procurorii, să aibă acces la date referitoare la modul de soluţionare a contestaţiei şi să poată crea convingerea că are posibilitatea reală de a influenţa decizia persoanelor desemnate să soluţioneze contestaţia.

„Contactat personal de către Nicolae Romeo Florin“

„(…) În cursul procedurii de contestaţie, respectiv în vara anului 2010, (…), având calitatea de contabil-şef al SC (…) SA, a fost încunoştinţat verbal de către (…) despre faptul că acesta a fost contactat personal de către Nicolae Romeo Florin, care, în mod explicit, i-a pretins suma de 5.000 de euro, în schimbul intervenţiei sale la factorii de decizie din cadrul ANAF, lăsând să se înţeleagă că are influenţă pe lângă aceştia şi promiţând ca o să-i determine să soluţioneze favorabil contestaţia formulată de (…) împotriva deciziei de impunere nr. (…) /15.01.2010 emisă de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ploieşti - Activitatea de Inspecţie Fiscală, prin care se instituiau în sarcina contribuabilului menţionat obligaţii suplimentare de plată la bugetul statului în cuantum de 13.034.043 de lei“, se arată în rechizitoriu.

Din mână-n mână 

„(…) În urma consultării, denunţătorii (…) şi (…) au hotărât să satisfacă pretenţiile materiale injuste ale lui Nicolae Romeo Florin, în sensul de a-i cumpăra influenţa prin remiterea echivalentului în lei a sumei de 5.000 de euro. (…) După obţinerea sumei de bani de la (…), (…) a înmânat suma respectivă lui (…) pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Nicolae Romeo Florin, conform înţelegerii avute. (…) După primirea banilor de la (…), (…) l-a contactat telefonic pe inc. Nicolae Romeo Florin, cu care a stabilit să se întâlnească la restaurantul (…) din municipiul Ploieşti. Ajuns la locul de întâlnire, (…) a fost apelat telefonic de către inc. Nicolae Romeo Florin, care i-a transmis că se află în maşina personală staţionată în parcarea restaurantului, solicitându-i acestuia să vină la autoturism. În autoturismul inculpatului Nicolae Romeo Florin, denunţătorul (…) i-a remis acestuia echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro, sumă pe care inculpatul a luat-o şi introdus-o în buzunar“, conform procurorilor DNA.

Suma stabilită iniţial, redusă de la 13.034.043 de lei la 1.097.923 de lei 

„(…) Ulterior derulării evenimentelor, (…) a avut reprezentarea faptului că acţiunea de pretindere urmată de primirea efectivă a sumei de 5.000 de euro de către Nicolae Romeo Florin a avut finalitatea urmărită şi promisă de acesta din urmă, în sensul că influenţa exercitată sau lăsată a se înţelege că a fost exercitată, a avut efectul scontat, materializat în desfiinţarea deciziei de impunere şi dispunerea unei reverificări fiscale.
 
La data de 31.08.2010, Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF a emis decizia nr. (…), prin care, la punctul 1, respingea contestaţia formulată de SC (…) SA, pentru suma de 1.097.923 de lei, menţinând astfel dispoziţia deciziei de impunere nr. (…) /15.01.2010 doar pentru această sumă, iar la punctul 2, dispunea desfiinţarea parţială a aceleiaşi decizii de impunere pentru diferenţa de sumă impusă, respectiv pentru suma de 11.936.120 de lei şi efectuarea unei noi verificări fiscale.
 
Practic, suma stabilită iniţial a fost redusă de la 13.034.043 de lei la 1.097.923 de lei. (…) Această percepţie a fost transmisă de către (…) viitorului acţionar majoritar al (…), (…) care, la momentul desfăşurării procesului de preluare a acţiunilor (…), a fost asigurat de către acesta, dar şi de către (…) despre faptul că sumele stabilite la plată de organele fiscale în sarcina (…) vor fi diminuate ca urmare a intervenţiei făcute de inculpatul Nicolae Romeo Florin la funcţionarii din cadrul structurilor ANAF.“

Citeşte şi

Cu rang de secretar de stat
Cine este Romeo-Florin Nicolae, cel care a preluat conducerea Direcţiei Antifraudă (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii