Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce exista diferite date pentru sarbatoarea Pastelui?

ro

10 Apr, 2009 13:46 1723 Marime text
Potrivit paginii de Internet www.lacasuriortodoxe.ro , sărbătorile religioase sunt „«icoane cosmice» care arată că universul întreg participă la sensul acelei sărbători".

 Conform aceleiaşi surse, Crăciunul a fost stabilit în ziua solstiţiului de iarnă şi marchează în plan cosmic naşterea care „a făcut să răsară lumii lumina cunoştinţei" (Troparul Naşterii Domnului). În ceea ce priveşte Paştele, se precizează că referinţa istorică la Paştele evreiesc, deşi este menţionată în evanghelii, a fost respinsă în secolul IV. „De fapt, şi aceasta este o icoană cosmică, reprezentând triumful luminii asupra întunericului, care fixează data sărbătorii, aşa cum spune canonul pascal «Totul este inundat de Lumină, Cerul şi pământurile" sau „...această noapte salvatoare şi luminoasă, mesager al zilei Învierii; în ea Lumina veşnică apare tuturor...». potrivit lacasuriortodoxe.com, stabilirea datei la care vor fi sărbătorite Sfintele Paşti iau în calcul trei cicluri calendaristice:

- ciclul solar anual: ziua învinge noaptea după echinocţiul de primăvară din 21 martie.

- ciclul lunar al lunii: luna plină luminează noaptea aşa cum ne arată Geneza 16: „A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele".

- ciclul săptămânal: în prima zi a săptămânii Dumnezeu a creat lumina.

   Astfel, Paştele s-au stabilit în prima duminică ce vine după luna plină care urmează echinocţiului de primăvară. Regula este aceeaşi pentru toţi creştinii, începând din secolul VI (4), iar diferenţa pe care o constatăm provine din faptul că acele calendare, calculate în secolul VI nu coincid acum cu realitatea astronomică pe care o respectă puţin mai exact calendarul Gregorian al occidentalilor. Există două inexactităţi care se pot cumula:

- calendarul iulian pe care îl urmează ortodocşii de stil vechi are o întârziere de 13 zile la 21 martie, dată de bază; acest lucru poate lăsa să treacă o lună plină: în acest caz, Paştele se va sărbători cu 4 sau 5 săptămâni după cel al occidentalilor.

 - calendarele pascale ale secolului VI aveau o întârziere de 3-4 zile în raport cu observaţiile astronomice care servesc drept bază occidentalilor. La fel şi anul acesta, luna plină din primăvara astronomică are loc joi, 9 aprilie iar Paştele la occidentali este fixat pentru duminica următoare acestei date, 12 aprilie. După calculele calendarelor  noastre, însă, luna plină trebuie luată în considerare luni, 13 aprilie, iar Paştele este fixat pentru 19 aprilie. Toate bisericile ortodoxe urmează acelaşi calendar pentru Paşte cu excepţia Bisericii din Finlanda, care urmează calendarul gregorian, se pare, însă, că această calculare a datei Paştelui face ca ea să nu mai corespundă cu icoana cosmică dorită de Părinţi şi, astfel, sărbătoarea occidentală a Paştelui este mai conforma cu simbolistica universului.

Sursa: www.lacasuriortodoxe.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii