Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cariera de calcar din Nicolae Balcescu, exploatare "multinationala"

ro

26 Jun, 2008 00:00 6752 Marime text
Atasamente: 1214424780.pdf
1214424780.jpg

Prin decretul 300 din 1978 s-a prevazut dezvoltarea carierei Nicolae Balcescu in vederea aprovizionarii cu material de constructii a lucrarilor hidrotehnice de la canalul Dunare-Marea-Neagra si a celor de dezvoltare a portului Constanta Sud - Agigea

La obiectiv s-a inceput exploatarea productiei in 1978. Apoi, in anul 1981, prin decretul 17 se prevede pentru dezvoltarea carierei Nicolae Balcescu exproprierea unei suprafete de 47.098 mp apartinand Cooperativei Agricole de Productie Cuza Voda. In anexa decretului 3, punctul 5 se dispunea scoaterea definitiva din productie agricola a 36.927 mp teren arabil si a 39.419 mp. Suprafata totala expropriata si scoasa definitiv din productia agricola a fost de 133.374 mp. Cariera Nicolae Balcescu a fost exploatata de societatea IACHP Constanta in perioada demararii constructiei Canalului Dunare- Marea-Neagra, fiind preluata apoi de Societatea de Constructii Hidrotehnice SA Constanta, in 1990. SCH a fost infiintata in acel an, prin HG 1278. Evident, asa cum s-a intamplat in foarte multe cazuri, activele profitabile au ajuns pe mana unor firme cu capital privat. Asa s-a intamplat si in cazul carierei din Balcescu. "Eu am lucrat la SCH, la Sitorman si ne-au luat cu totul. Mai intai ne-a luat unul Bouris care a vandut catre Tarmac. SCH a vandut activele, a mai ramas acum numai cu mortii", povesteste Florea Ionescu, managerul carierei din comuna Nicolae Balcescu.

Licenta prin transfer

De fapt, exploatarea a fost achizitionata de Tarmac SRL, ce are ca unic asociat societatea ZIMA (Overseas) Limited Cipru. Initial firma s-a chemat CMG Construction Materials Group SRL, ulterior schimbandui-se numele in Tarmac SRL, dar si sediul. ZIMA (Overseas) Limited este inregistrata la Ministerul Comertului Industriei si Turismului din Cipru, avand sediul in Nicosia. Ca reprezentant legal era mentionat Felix Famina, cetatean austriac, nascut la 23 noiembrie 1975, cu domiciliul in Berlin. Tarmac ii are ca administratori pe Charles Cedric Hollinsworth si pe Ian Ronald Aveline Conway. Intr-adevar, la un moment dat, pe lista administratorilor aparea si grecul nascut in Liban Christos Gassan Bouris, cel despre care vorbea managerul carierei, Florea Ionescu. In documentele depuse pentru obtinerea avizului de mediu la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta se specifica faptul ca prin actul aditional nr. 2 la Licenta 162 din 1999, avand in vedere ordinul 14, din 20 februarie 2006, al presedintelui ANRM s-a transferat licenta necesara efectuarii activitatii de extractie a calcarului (valabila 20 de ani) de la Societatea de Constructii Hidrotehnice SA Constanta la CMG Construction Materials Group. Insa, se pare ca nu s-au indestulat cu terenul pe care il aveau.

Terenuri mari la preturi mici

Prin contractul de cesiune incheiat pe 21 septembrie 2006 intre Tarmac si primarul de la acea vreme al comunei Tortomanu, Gheorghe Panait, s-a parafat concesionarea a 100.000 mp de teren extravilan. Totul pentru o redeventa anuala de 20.000 de dolari. Intelegerea este valabila pana la data expirarii licentei pe care o are SC Tarmac SRL Bucuresti. Din partea societatii, actul a fost semnat de Mircea Simionescu, directorul de la acea vreme. In aprilie 2007, firma a mai concesionat inca 100.000 de metri patrati in Tortomanu, teren ce apartine domeniului privat al comunei, pe o durata de 49 de ani, pentru o redeventa anuala de numai 5000 de dolari. Semnatar din partea firmei bucurestene: Charles Cedric Hollinsworth. Insa, Tarmac a dorit sa se extinda si in Balcescu. Asa ca, prin contractul incheiat in luna iunie a anului trecut, firma a inchiriat de la Consiliul Local Nicolae Balcescu, prin primarul Paul Mocanu, un teren de 16 ha, pe o durata de cinci ani. Si asta pentru numai o mie de dolari pe luna plus 2000 de tone pe an de produse din cariera. De data aceasta, in contract, reprezentant al Tarmac apare un anume Mihnea Stoian. Pe langa faptul ca administratorii Tarmac-ului s-au tot schimbat, este de notat faptul ca doi dintre acestia, Mircea Simionescu si Christos Gassan Bouris apar pe lista de administratori ai SCH.

Probleme... explozive

SC Tarmac SRL a avut ceva probleme in anul 2006, cand a primit o amenda din partea Inspectoratului Teritorial de Munca si a Serviciului Arme, Explozibili si Substante Toxice din cadrul IJP Constanta. Oamenii legii descoperisera ca societatea bucuresteana utiliza materiale explozive fara a avea autorizatie. A urmat o sanctiune de 12.500 de lei. "A fost o exagerare. Nici nu stiu de ce ne-au amendat pe noi, pentru ca nu noi faceam treaba cu exploziile. Dealtfel, serviciul asta este externalizat acum. De explozibili se ocupa SC Romnitro Explosives SRL cu care avem contract inca de acum doi ani", a explicat Florea Ionescu, managerul carierei de calcar din Balcescu. Cariera are o capacitate de productie programata de 206.000 t pe an si un extras industrial de aproximativ 167.000 de tone pe an.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii