Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:04 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce moare Vama Veche sufocată de mizerie? (galerie foto)

ro

03 Oct, 2015 00:00 4802 Marime text
Este 2 octombrie, iar în Vama Veche s-a aşternut liniştea. După o vară agitată în care a servit miile de turişti dornici de distracţie, Vama îşi poate trage acum sufletul. Dar nu e singură. Mizeria o înconjoară. Ce am găsit noi în Vama Veche şi cum arată staţiunea astăzi, la două săptămâni de la finalul sezonului estival, vă arătăm într-un reportaj marca ZIUA de Constanţa.
 
Cine nu a auzit oare de Vama Veche? Staţiunea care atrage an de an mii de turişti, mai ales tineri dornici de distracţie? Vara, Vama atrage, prin farmecul ei, mii, poate milioane de turişti. Dar ce se întâmplă după ce se termină sezonul estival?
 
Peisajul descoperit de noi în Vama Veche este dezolant. Alei pe care nu mai găseşti nicio terasă deschisă, ci doar câini vagabonzi flămânzi. Plaja nu te mai cheamă să o admiri, ci să o judeci. Sticle sparte, pahare, hârtii, seringi, într-un cuvânt, mizerie! Dar cum a ajuns Vama Veche în această situaţie? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am mers direct la autorităţi.

Autorităţile pasează responsabilitatea de la una la alta 

În încercarea de a descoperi cine ar trebui să cureţe plaja, Primăria Limanu ne-a trimis la Serviciul Public de Utilităţi. Doar că şi de aici am fost „pasaţi“, către Apele Române, întrucât Serviciul Public de Utilităţi din cadrul autorităţii publice locale nu are atribuţii în zona plajelor.
 
„Nu e primul an în care se întâmplă aşa ceva. Tot ce a fost domeniu public am adunat, operatorii economici au lăsat plaja vraişte, Apele Române au toate pârghiile necesare pentru a constrânge operatorii economici, acela este terenul lor, nu al comunei. Apele Române gestionează acel teren pe care se află litoralul. Există o hotărâre de Guvern care spune acest lucru. Am discutat şi cu Garda de Mediu, şi ei sunt foarte supăraţi că Apele Române nu îşi fac treaba“, ne declară, dezamăgit, şeful Serviciului Public de Utilităţi Limanu, Costel Lepădatu.

Se anunţă amenzi drastice 

„La anul, intrăm într-o campanie intensă, inclusiv cu amenzi, derulată în parteneriat cu Garda de Mediu. Mai întâi, va exista o campanie de informare şi de conştientizare a operatorilor economici, iar mai apoi vor fi sancţionaţi, dacă nu respectă legea“, adaugă Costel Lepădatu.
 
Mergem mai departe în rezolvarea „cazului“ plajei din Vama Veche şi contactăm Asociaţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, unde facem chiar şi o sesizare. După îndelungi telefoane şi discuţii, după ce nicio secretară nu a putut vorbi cu noi şi fără a putea lua legătura cu purtătorul de cuvânt, plecat la un eveniment, suntem pasaţi la Sistemul de Gospodărire a Apelor - Exploatare, care ne transmite următorul punct de vedere:
„În mod normal, operatorii de plajă trebuie să menţină curăţenia pe plajă până pe 30 septembrie. Între 1 şi 15 octombrie, noi preluăm plajele de la operatori. Dacă constatăm că nu este igienizat sectorul de plajă închiriat de operator, atunci, acesta va fi sancţionat. Obligaţia lor este de a păstra curăţenia. Noi preluăm plajele pentru monitorizare şi conservare.“

Riscurile operatorilor de plajă 

„Daca plaja nu este corespunzător igienizată, noi nu o preluăm. Îi dăm măsura operatorului. Apoi, revenim şi încheiem un proces-verbal. Dacă operatorii nu se conformează nici atunci, aceştia primesc amenzi“, ni se spune de la Apele Române.
 
Până la preluarea de către autorităţi a plajelor, cei care rămân să se confrunte cu mizeria din Vama Veche sunt localnicii. De ce nu ies aceştia la curăţenie, dacă autorităţile nu iau măsuri?
 
„Majoritatea sătenilor sunt foarte bătrâni, iar cei tineri spun că nu este obligaţia lor“, ne spune o localnică din Vama Veche, Alina Hobincu.
 
„În fiecare an, situaţia este aceeaşi. Seringi, sticle sparte, foarte multă mizerie! Toate aceste mizerii vor fi luate de mare, la iarnă, când apa înaintează. Şi apoi ne plângem că are de suferit fauna din mare. Dar oare aceste mizerii nu poluează?“, se întreabă o altă locuitoare din Vama Veche, Maria Guţunoris.
 
Şi totuşi, până la igienizarea plajei, care se va produce, cel mai probabil, înaintea sezonului estival următor, adică la anul, Vama Veche rămâne îngropată în gunoaie. Dar nu e singură. Câinii şi localnicii au rămas alături de ea.
 
Pentru a vedea mai multe fotografii surprinse de noi ieri-dimineaţă, în Vama Veche, vă îndemnăm să urmăriţi galeria foto.
 
Alexandru VLĂDESCU, student al Facultății de Litere, Specializarea Jurnalism a Universității „Ovidius“ Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii