Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Hai, ma, la bere, ca ne plictisim", in prima zi de scoala

ro

18 Sep, 2007 00:00 1642 Marime text
1190057147.jpg

Ca in fiecare an, in prima zi de scoala, tinerii au profitat de vremea frumoasa si au privit serbarea de inceput de an ca pe un prilej de reintalnire cu prietenii * Parintii au fost fotografii si cameramanii zilei, pentru ca au avut grija ca nicio miscare a progeniturilor sa nu scape obiectivelor

Ca dupa o indelungata perioada de hibernare, tinerii scolarei ai Constantei au iesit, ieri, pe strazi, in drum spre unitatile de invatamant in care se instruiesc. Fete vesele si nu prea, buchete de flori pregatite din timp de parinti, toalete noi si foarte multa agitatie. Constanta a aratat, ieri, ca un furnicar, mai ales la orele dupa-amiezii, atunci cand elevii au scapat de manifestarile plictisitoare pentru ei, care au deschis noul an scolar, si au putut face chestii mai interesante, cum ar fi plimbatul prin oras si servitul unui suc prin cine stie ce bar. Ca in fiecare an, in prima zi de scoala, tinerii au profitat de vremea frumoasa si au privit serbarea de inceput de an ca pe un prilej de reintalnire cu prietenii. Intr-adevar, parca bobocii din clasa I pareau putin intimidati si impresionati de "maretia" evenimentului. Insa, parca si pe prichindeii care abia acum vor invata Abecedarul, emotiile i-au cam parasit. Curiozitatea de pe fetele lor era stirbita de agitatia parintilor. Pentru ca, era lesne de vazut ca mamicile si taticii traiau mult mai intens inceputul scolii. Grijulii, si-au aranjat frumos progeniturile, le-au pus uniformele noi si, cu multa mandrie, le-au aranjat ghiozdanele in spate. Ca doar "odata incepe copilul meu scoala". Tot parintii au fost si fotografii si cameramanii zilei pentru ca, au avut grija ca nicio miscare a progeniturilor sa nu le scape obiectivelor. Educatoarele si profesoarele de generala, aranjate si machiate uneori chiar prea strident, se uitau dupa cei de care vor avea grija de astazi inainte. Pupaturile intre colegi, dar si intre invatacei si cadrele didactice, au fost la ordinea zilei. Floraresele au fost probabil cele mai castigate ieri, pentru ca mai toti tancii carau buchete, de foarte multe ori, mai mari decat ei.

Fiecare scoala cu soborul ei

Preotii au fost nelipsiti si acum, la inceputul anului scolar. Fiecare festivitate a fost sfintita, iar fetele bisericesti s-au rugat pentru luminarea mintilor celor care se duc sa invete. Copiii nu au parut prea impresionati de prezenta duhovnicilor, pentru ca, in timpul ceremoniei religioase, discutau intre ei si isi dadeau coate amuzati. Telefoanele mobile au fost, ca de fiecare data, cele mai apropiate plictisitilor de festivitati. In orice caz, soarele i-a cam alungat pe scolarei din curtile scolilor si liceelor, facandu-i sa se ascunda pe la colturile cladirilor sau pe sub copaci. Adormiti si lipsiti de vlaga, enervati de poliloghia neinteresanta pentru ei, un grup de liceeni discutau programul pentru restul zilei. "Hai, ma, la o bere, ca m-am plictisit pe aici", spunea un tanar cu o freza sucara si cu cercei in urechi. Diferenta intre scolile generale si licee o faceau, in mod clar, frezele in tendinte, hainele la moda, cat mai fistichii si coloritul podoabei capilare. De asemenea, liceenii au putut veni in prima zi de scoala cu motoarele sau masinile cumparate de parinti, pe cand pe cei mai mici au fost adusi de membrii familiilor.

Bucurie la periferie

Spre deosebire de liceele din centru, cunoscute pentru elevii din familii instarite pe care ii instruiesc, institutiile de invatamant de la periferie nu erau foarte "gatite". Saracacioase si lipsite de stralucire, liceele din zonele laturalnice ale Constantei si-au primit elevii. Parcarile nu erau la fel de pline ca la liceele de prestigiu, hainele nu erau la fel de scumpe, iar elevii, fara doar si poate, nu erau la fel de infumurati. Fara sa fie stresati de ceea ce spun colegii despre toalele lor fancy, cei de la periferie radeau fara emotii, spre deosebire de colegii lor din institutiile "de fite", care nu au gasit altceva mai bun decat sa-si etaleze ultimele achizitii in materie de telefoane, masini sau hainute. Toata agitatia plictisita a festivitatilor s-a stins spre pranz, producand o imbulzeala de nedescris in oras. Strazi pline, masini multe, chipuri fericite ca au scapat, intr-un final, de primul clinchet al clopotelului.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii