Natalia face minuni din pasta de zahar (galerie foto)
Natalia face minuni din pasta de zahar (galerie foto)
„Torturile care
trebuie să fie perfecte, cele supraetajate, care au o structură înăuntru, sunt
«criminale», pentru că lucrezi cu ceva care nu este solid, ca şi cum ai lucra
cu nisip"
Te uiţi şi te
minunezi. Nu mai ai cuvinte la vederea minunăţiilor dulci ce ţi se arată. Parcă
personajele din desenele animate s-au întrupat din zahăr şi au venit la
petrecere pentru a ne înveseli şi a ne... îndulci.
Natalia Petrovici
dă viaţă, din pastă de zahăr, tuturor personajelor noastre preferate. Şi nu
numai. Tânăra modelează pasta dulce în formă de buchete de flori, de nave,
sticle cu băuturi fine şi chiar poşete de firme. Nu este oare acesta visul
oricărei femei: să aibă o geantă de firmă cu care să se poată îndulci atunci
când are poftă?!
Prăjituri, tarte,
minuni
„Am avut un talent
de mică. Mă apucasem eu să pictez când eram mai tinerică. Mi-a plăcut să mănânc
ceva bun, să văd ceva care să mă atragă şi să mă facă să mănânc, fiind şi de
prin Moldova, ei fiind vestiţi pentru dulciurile pe care le fac... Am stat pe
lângă maică-mea mai mult prin bucătărie şi am prins gustul acesta să fac
prăjituri, tarte, minuni d-astea. După aceea am venit în Constanţa, am început
să lucrez pentru o firmă de renovări şi design interior şi am început să dau de
cărţi cu torturi decorate, am văzut ce poţi să faci din ele, cum pot să arate,
că se pot mula pe anumite dorinţe ale clientului, că poţi să le personalizezi
şi am zis că este o chestie pe care aş putea să o fac, măcar să încerc. Mie
oricum îmi plăcea să fac ceva bun, dulce, dar am vrut să merg mai departe. Acum
un an şi jumătate - doi, am început să fac prietenilor", povesteşte Natalia.
Torturi sculptate
În momentul acesta, torturile frumoase, elegante sau amuzante pe care le face sunt doar un hobby. Aşa le înseninează Natalia petrecerile prietenilor.
Este un hobby, unul deosebit şi dificil, dar este frumos. A început încet, în bucătăria proprie, apoi s-a specializat în Anglia şi Turcia:
„În Anglia am fost la cursurile lui Debbie Brown, ale cărei cărţi mă inspiră şi acum. Încet, încet am prins experienţă. De fiecare dată ţi se pare că faci un tort «greu». La început zici că-l faci uşor, apoi îşi dai seama că este greu. La balerină am stat şapte ore să-i fac numai fustiţa. Toate straturile sunt făcute manual, trebuie să modelezi. Fac torturi sculptate, cum ar fi Tom şi Jerry sau Fulger McQueen din desene animate".
I se par mai greu
de realizat „torturile care trebuie să fie perfecte. Cele supraetajate, care au
o structură înăuntru. Sunt «criminale», pentru că lucrezi cu ceva care nu este
solid, ca şi cum ai lucra cu nisip".
Cel mai mult a lucrat 17 ore încontinuu la un tort supraetajat, cu flori,
un tort de nuntă.
Cum „construim" un tort?
Dar cum se face o astfel de minune dulce?! Natalia ne explică: „Începi cu
un blat de tort. Nu am tăvi speciale. Totul este făcut manual. Pentru foarte
puţine lucruri există forme. Blatul este ca oricare altul. Gândeşti structura,
pentru că este ca la o clădire, practic. Dacă ai pus următorul blat şi nu ai
pus strat din beţe dedesubt, se dărâmă şi ai un dezastru. Glazura este o pastă
de zahăr cu gust de vanilie, de acadea. Lumea o numeşte marţipan, dar nu este.
Este o pastă care se poate lucra destul de uşor, dar care este destul de
pretenţioasă, pentru că, dacă o ţii la umiditate prea mare, la căldură, se
lasă, se înmoaie. O lucrezi ca pe o plastilină şi, dacă ai şi puţin talent,
faci ce vrei din ea. Nu se întăreşte din cauza faptului că blatul de tort este
un mediu umed. Trebuie să lucrezi destul de repede, pentru că altfel devine
uscată şi casantă".
Bun şi sănătos
Deocamdată, pasiunea Nataliei face deliciul prietenilor ei. Însă situaţia
nu va rămâne în acest stadiu pentru mult timp, pentru că tânăra se lansează în
afaceri. Un business cu parfum romantic de acadea, cu mireasmă de cafea
savurată împreună cu cele mai bune prietene la o bârfă, ca între fete.
Întâlniri liniştite, cu prăjituri bune şi sucuri naturale. Ciocolateria
Nataliei Petrovici se va deschide în septembrie, pe strada Ecaterina Varga nr.
17: „Vom avea o cafenea pentru fete mai mult, de bârfă. Multe tarte, câteva
salate sănătoase, fresh-uri. Clientul poate veni să cumpere ceea ce are nevoie.
Vom face ceva care nu există la momentul de faţă în Constanţa. Va avea un alt
stil, un alt aer. Nu mergem pe modernităţi, aşa cum se poartă, ci va fi un stil
dulce şi feminin". Mai trebuie precizat ceva: dacă mâncăm dulce nu trebuie să
ne temem că ne vom îmbolnăvi! Torturile Nataliei nu conţin ingrediente
sintetice, ci numai lapte proaspăt şi ciocolată de cea mai bună calitate.
Preluare din www.bzc.ro
{mos_ri:torturi,zahar}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Corina Cristoi 08 Jun, 2014 02:03 Respect ptr.ce face,este arta,talent,pasiune si suflet ,complimente
- anna 07 May, 2012 18:59 unde gasiti colorant de toate culorile, eu sunt din husi si nu giasesc deloc decat rosu si galben va rog sa ma ajutat
- clara 12 Dec, 2009 16:01 cu siguranta are talent! dar constat ca din ce in ce mai mult, dulciurile nu mai au aspect de ceva comestibil, ci de ceva decorativ. nu mi se pare asa de imbietor un tort argintiu cu albastru. nici cele atat de pline de accesorii. de fapt ce incerc sa spun este ca nu trebuie sa uitam ca pana la urma vorbim de mancare, nu de un bibelou de pus in vitrina. bravo doar pentru maiestrie.
- surmelis argentina pusa 12 Sep, 2009 03:32 FELICITARI! TOT INAINTE !
- Ender Ulker 29 Jun, 2009 17:45 She is wonderfull, not cook, sculpture artist