Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:42 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statiunea tineretului a fost ocolita de criza (galerie foto)

ro

13 Jul, 2009 01:57 6368 Marime text

costinesti_1.jpgRecord „made in Costineşti": peste 250 de agenţi economici sezonieri îşi desfăşoară activitatea în perimetrul plajei

La fel ca şi la Vama Veche, la Costineşti, localnicii îşi freacă mâinile de mulţumire. Staţiunea este la fel de plină ca şi anul trecut, criza a „sărit" Costineştiul. Turiştii curg în valuri, iar „cheile" fluturate pe marginea drumului îşi reduc numărul de la o zi la alta.

„Găseşti ceva mai greu turişti, dar nu ne plângem. Faţă de ce jale e spre Mangalia, mulţumim lui Dumnezeu, e bine!", ne spune Ion Marin, unul dintre proprietarii de pensiuni particulare din Costineşti.

Cum intri în Costineşti - fie că ai ajuns în staţiunea tineretului cu trenul, fie că ai călătorit cu autoturismul personal - rămâi şocat de ritmul alert al localităţii. Şiruri lungi de oameni şi maşini circulă unii lângă alţii, străzile sunt pentru pietoni, iar trotuarele pentru maşini. Un du-te-vino fără sfârşit, noapte sau zi... La primele ore ale dimineţii, turiştii, familişti sau nu, încep să „curgă" către plajă. Fie pe aleea principală, din partea nordică, pe lângă zecile de mini-chioşcuri, fie prin sud, dinspre hoteluri.

Un alt record „made in Costineşti": nu mai puţin de 250 de agenţi economici sezonieri îşi desfăşoară activitatea în perimetrul plajei. „Ni s-a părut normal să le acordăm autorizaţii tuturor, administraţia locală iese astfel în câştig. Nu avem doar societăţi din Costineşti sau din ţară, ne-au venit solicitări şi din Algeria sau Mozambic - formaţii care cântă pe stradă sau vânzători ambulanţi de obiecte tradiţionale", ne spune viceprimarul comunei, Marin Băduică.

Aleea către plajă...

... e supraaglomerată. O recunosc şi edilii din zonă, nevoiţi să strângă tone de deşeuri după turişti, la căderea nopţii. Dar nimeni nu se plânge că turiştii aleg Costineştiul. În stânga şi dreapta, zeci de terase, cafenele şi autoserviri pline ochi, dimineaţă, la prânz şi seara. La rând vin chioşcurile cu „gonflabile" şi papuci de plajă, dar şi cele cu suveniruri. Faţă de cele mai multe staţiuni de pe litoral, Costineştiului i-a venit uşor să îşi aleagă simbolurile: epava şi obeliscul. La găseşti sub diferite mărimi şi confecţionate din diverse materiale sau pictate pe farfurii sau... halbe!

Pe aleea celebră a staţiunii te poţi tatua, cu efect de o zi, o săptămână sau o lună, poţi picta ceramică, îşi poţi cumpăra suveniruri africane sau, pur şi simplu, poţi să iei câteva kilograme în plus, pentru că aici nimeni nu rezistă ispitelor culinare.

Plaja este una dintre cele mai bune, ai nisip fin, salvamar şi punct de prim ajutor. Ai şi o mulţime de posibilităţi de distracţie. Fie eşti cu familia şi te plimbi cu hidrobicicleta (25 de lei /oră), fie cu caiacul (15 lei/oră) pe canalul ce leagă lacul de mare, fie ai chef să vezi şi tu celebra epavă îndeaproape: 15 lei jumătatea de oră de plimbare.

costinesti_2.jpg„Evanghelia" a ajuns o ruină...

... şi asta pentru că niciun întreprinzător nu a dorit să o exploateze. Primăria spune că e nevoie de sute de mii de euro pentru a o readuce la stadiul în care a fost, în momentul în care a eşuat, acum aproape 50 de ani. Istoria „Evangheliei" e plină de contradicţii. Cea mai verosimilă variantă este cea povestită de localnici: în 1960, în plină iarnă, pe o furtună care ridicase valurile la peste 7 metri înălţime, nava „Evanghelia", aparţinând uneia dintre companiile omului de afaceri grec Aristotel Onasis, a rămas blocată între stâncile din apropierea ţărmului staţiunii. S-a spus că marfa transportată în interiorul navei a fost salvată, dar epava a rămas în „custodia" Primăriei Costineşti până în zilele noastre. „Ce să mai fie salvată marfa? Vaporul era plin cu portocale, şi zile în şir stăteam la mal, eram copil pe atunci şi adunam portocale. Tot satul venise la „cules", îşi aminteşte Elena Gologan, localnică.

Timp de 45 de ani, nava a devenit un punct de atracţie turistică majoră pe litoralul sudic al Mării Negre. Epava se află la aproximativ 1,5 mile marine în larg de plaja nordică a staţiunii, într-o zonă a falezei denumită „Golful Francezului". Acum, „Evanghelia" îşi arată găurile hâde către cei vor să guste un strop de istorie. E atât de ruginită, încât este periculos să te urci la bordul ei.

Un alt punct de atracţie rămâne Obeliscul, greu încercat în urmă cu patru ani şi tot de atunci reînnoit. Seara, simbolul staţiunii este luminat, devenind zona „zero" a iubitorilor Costineştiului.

La Costineşti, toată lumea se distrează

Este unica localitate din sudul litoralului unde găseşti discoteci şi cluburi de noapte după pofta inimii. Sunt deschise „Vox"-ul, „Ring"-ul, „Tropicana" şi Complexul „Tineterului", iar terasele din zona plajei oferă, la rândul lor, distracţii nocturne direct pe plajă.

Concerte peste concerte, concursuri: vor avea loc Galele Studenţeşti, seminarii de creaţie şi design publicitar, teatru studenţesc în aer liber, Miss Costineşti, Miss Universitaria, Cupa studenţilor la fotbal şi la volei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabby 11 Dec, 2010 11:27 Ce spui tu ? La costinesti e cel mai bine. Toate sunt ieftine eu am fost si am vazut.
  • HAHA 13 Jul, 2009 10:41 S-O CREDETI VOI CA NE FRECAM MAINILE DE MULTUMIRE IN VAMA VECHE... TOTI SARACII SI BOSCHETARII AU VENIT IN VAMA... DE-ABIA AU BANI SA-SI IA UN BIDON DE BERE PENTRU CA ACOLO ASA E... DECAT SA MANANCE MAI BINE BEAU PANA LA EPUIZARE