Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Navomodelismul, un meşteşug renăscut Vapoarele cu suflet (galerie foto)

ro

05 May, 2015 00:00 5664 Marime text

La prima vedere, par cinci oameni care meşteresc întreaga zi părticele de lemn, vopsesc, lipesc, construiesc, dar nu îţi dai seama la ce lucrează. Însă, când încep să asambleze părţile, realizezi că din mâinile celor cinci ies adevărate opere de artă.

Cei cinci despre care vorbim formează una dintre puţinele echipe de navomodelism din Constanţa. Îi unesc pasiunea, imaginaţia, răbdarea şi capacitatea de gândi şi de a realiza machete de nave, de platforme care să semene atât de mult cu originalul, încât să te uimească. Daniel Neagu, Costinel Bilcă, Orhan Memedemin, Vasile Itu şi Stana Călin duc mai departe un meşteşug care ar putea părea al unor alte vremuri. Însă, dacă îi asculţi şi dacă îi priveşti muncind, îţi dai seama că tehnologia are un rol destul de important în activitatea lor.

„Năzuinţă, pasiune şi nebunie totală“

Au un crez şi au pus pe hârtie definiţia meseriei lor: „Navomodelismul este năzuinţă, pasiune şi nebunie totală. Ce este el oare? Vis şi realitate… Construcţia unui model de navă este foarte complexă, necesitând nu numai îndemânare şi vaste cunoştinţe marinăreşti, ci şi o bogată cultură istorică şi tehnică. În majoritatea cazurilor, modelistul este proiectant, desenator, constructor şi uneori un migălos istoric ce caută prin arhive sau biblioteci. Cunoştinţele tehnice merg de la tâmplărie, lăcătuşerie, strungărie, proiectare, la electrotehnică, electronică şi automatizări. Activitatea atelierului de navomodele cuprinde două aspecte: unul creativ-constructiv, care cuprinde documentarea, calcularea, proiectarea şi construirea integrală a modelului; unul al experimentării şi întrecerii sportive. Cine sunt şi cu ce se ocupă? Machetatorul sau creatorul de machete execută machete la scară pentru produsele care trebuie executate, de exemplu, prin turnare sau lucrate 100% manual. În unele cazuri, machetele pot fi făcute pe baza acestor mulaje. În unele industrii, creatorii de machete construiesc macheta produsului în prototip pentru a-i ajuta pe proiectanţi să-şi facă o idee asupra proiectului şi asupra modului cum va arăta în realitate“.
Aşa îşi descriu ei munca. Sau, mai bine spus, pasiunea.

NS Mircea, mândria echipei

Daniel Neagu, coordonatorul atelierului, este cel care a închegat echipa. Povesteşte că pasiunea pentru vapoare l-a făcut să exceleze în navomodelism. „Tatăl meu lucra în port şi mă lua cu el să văd vapoarele. Mi-au plăcut întotdeauna şi aşa am început să-mi doresc să le construiesc. Am învăţat singur, acasă, citind toate cărţile de specialitate pe care le-am putut găsi. Aşa am început să fac navomodelism, învăţând, în primul rând, cum se construieşte o navă adevărată, care sunt componentele ei. Navele pe care le construim acum au, la scară, dimensiunile vapoarelor după care sunt făcute. Mai exact, dacă înmulţim dimensiunea machetei cu scara la care este realizată vor rezulta dimensiunile navei pe care am avut-o drept model. Am învăţat singur programe precum AutoCad, Corel, SketchUp şi softurile dedicate pentru operarea tuturor echipamentelor pe comandă numerică pe care le deţine atelierul“, explică Daniel.

Atelierul este echipat cu imprimantă 3D, cu aparate laser pentru tăiat, însă migala, pasiunea şi talentul nu pot fi înlocuite de nicio maşinărie.

Au realizat multe modele de nave şi platforme de foraj de-a lungul vremii, dar mândria atelierului este, fără doar şi poate, macheta Navei-şcoală „Mircea“, realizată pentru SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014.
Cu această ocazie a ajuns în echipă şi Costinel Bilcă, cel care a realizat manual galionul miniaturii NS „Mircea“. O muncă titanică, de mai bine de două luni, a avut ca rezultat velierul care i-a încântat pe constănţeni, macheta fiind expusă în fântâna unui mare centru comercial, acum putând fi văzută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.

Reconversie profesională de dragul artei

Costinel Bilcă s-a alăturat echipei anul trecut, aducând experienţă, talent, dar şi medalia de aur obţinută la Campionatul Mondial de navomodelism desfăşurat în Cehia. A câştigat, în cei 25 de ani de activitate, numeroase medalii de aur în competiţii naţionale, dar şi medalia de argint la Campionatele Mondiale sau pe cea de aur la Campionatele Europene. Asta la doar 35 de ani.

„Avem o meserie frumoasă. Eu practic navomodelismul de la 12 ani, spre exemplu. Nu-mi văd viaţa altfel, mereu mă documentez, citesc, caut piese pe care le-am putea folosi pentru machete noi, modele sau tehnologii. Este adevărat, tehnologia ne ajută mult, însă valoarea unei machete este dată de munca manuală, de talentul nostru. Numai eu şi Costinel aveam experienţă în navomodelism. Ceilalţi trei colegi, Orhan, Vasile şi Stana, au avut alte meserii, însă le-a plăcut, au învăţat, iar acum întregesc cu succes echipa. Spre exemplu, Stana este brodeză, însă experienţa ei, faptul că este migăloasă, foarte atentă la detalii, la munca de fineţe, o fac să fie foarte importantă pentru echipă, chiar dacă lucrează cu noi de numai un an“, spune Daniel .
 
Rezultatele muncii lor sunt incredibile pentru un neiniţiat în navomodelism. Zeci de nave în miniatură le-au ieşit din mâini, unele chiar funcţionale, cu motor şi telecomandă, cu lumini şi semnale sonore. Ca navele adevărate. Şi, fie că vă vine să credeţi sau nu, machetele sunt din lemn, iar realizarea şi asamblarea tuturor componentelor pot dura chiar şi şase luni. Unele părţi sunt cumpărate din străinătate, altele, realizate în atelierul echipei.

Şi poate că navele în miniatură nu au echipaj, dar au suflet. Părticele din talentul, experienţa şi sufletul echipei de navomodelişti.
 
Mai multe informaţii referitoare la activitatea atelierului de navomodelism puteţi afla pe www.ateliermedia.ro.

 
Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii