Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Mihaela Năstase a lansat o rachetă în spaţiu

ro

26 Jan, 2011 12:08 1077 Marime text
Este primul român care a participat vara trecută la tabăra de astronomie Andoya Norvegia - European Space Camp, unde a lansat o rachetă în spaţiu.

Mihaela este unul dintre cei 24 de elevi acceptaţi la tabăra de astronomie de la Andoya, din nordul Norvegiei. „Am stat o săptămână la 69 de grade latitudine nordică, la Andoya, care este mai sus de cercul polar. Când am aterizat cu avionul, la ei era 12 noaptea, dar era lumină, pentru că era vară polară şi nu se întuneca", spune eleva.

Primul român admis la tabără

A aflat de existenţa taberei de la profesorul de fizică din Eforie, Florin Şerbu, care a sfătuit-o să se înscrie. „Am scris un eseu de motivaţie, în care le spuneam norvegienilor de ce vreau să particip la tabără şi cu ce m-ar ajuta. Apoi am răspuns la câteva întrebări. De exemplu, a trebuit să dau o definiţie a orizontului sau să spun care sunt primele trei cuvinte care-mi vin în minte când aud cuvântul «spaţiu». Am depus şi două scrisori de recomandare şi un CV, anul trecut, în aprilie, m-au acceptat şi, în iunie, am decolat spre Norvegia. Sunt primul român admis la această tabără", se mândreşte Mihaela.

Sarcini de grup

Timp de o săpămână, alături de 24 de elevi din Marea Britanie, Polonia, Germania, Norvegia şi Bulgaria, constănţeanca a participat la mai multe prelegeri ţinute de cercetărori şi profesori universitari din Europa.

„Am fost împărţiţi în cinci grupuri. Eu am făcut parte din grupul E - fizica atmosferică, iar sarcina noastră a fost să creăm un senzor de umiditate, pe care apoi l-am montat în corpul rachetei. Am lucrat cu un elev englez şi trei norvegieni, iar coordonator ne-a fost un profesor norvegian", dă lămuriri Mihaela Năstase.

O altă sarcină pe care a avut-o de îndeplinit a fost aceea de a construi o cameră cu nori ce avea menirea să studieze particulele cosmice. „Grupa noastră a lansat şi un balon meteorologic, care a ajuns la 25 de kilometri altitudine şi ne-a oferit informaţii despre atmosferă", explică eleva.

Racheta tăietor de brânză

A urmat punctul culminant - lansarea efectivă a rachetei denumită OstehØvel I. „Am făcut haz de necaz de denumire, care în norvegiană înseamnă tăietor de brânză, şi am decis să o botezăm OstehØvel I", rememorează ea.

Lansarea a avut loc în ziua de 3 iulie 2010, iar întreaga operaţiune a fost un succes. „Din momentul în care a început numărătoarea inversă, toţi stăteam cu sufletul la gură. A fost o experienţă unică. Dar cel mai mult am apreciat pregătirile. Pentru că la ei totul se face la un nivel înalt, în timpul lansării rachetei traficul aerian, maritim şi rutier a fost oprit în zonă", conchide ea.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii