Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:01 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Dorina Coman este profesoara vieţuitoarelor marine

ro

17 Mar, 2011 11:43 906 Marime text

Dorina are o meserie rară, aproape unică: este dresor pentru vieţuitoare marine. „Elevii" săi sunt cei trei delfini şi leii de mare ai Muzeului Naţional de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Mamiferele sunt educate cu grijă şi răbdare, zi de zi, iar rezultatele se văd în spectacolele pe care „elevii" le susţin în faţa publicului format, în mare majoritate, de copii.

Practică meseria de 14 ani iar primul său elev a fost Mark. I-a cunoscut şi pe Dixi, Leo şi Adina iar acum noua sa „clasă" este formată din cei trei delfini importaţi, anul trecut, din China. Ceilalţi doi elevi, John şi Lorry fac parte din specia leilor de mare.

Întreaga sa carieră s-a bazat, în primul rând, pe iubirea sa pentru animale. „Iubeam necuvântătoarele şi aşa am ajuns la liceul veterinar. După ce am absovit liceul am găsit un post liber aici. Practic nu există o şcoală specială, m-am calificat la locul de muncă. Pe diploma mea scrie: «dresor de animale marine»", zâmbeşte ea.

Ce învaţă un dresor

Ca să îi poată învăţa pe delfini toate ghiduşiile cu care obişnuiesc să delecteze spectatorii, dresorul este primul care trebuie să înveţe cum să comunice cu ei. Cele mai importante sunt sunt semenele pe care trebuie să le arate mamiferelor şi cum să folosească fluierul la care delfinii reacţionează.

Lucrurile pe care le „predă" delfinilor sunt foarte importante şi ţin foarte mult de relaţia dintre animal şi dresor. „Poate învăţa mai repede, poate învăţa mai greu. Depinde de complexitatea, de el ca animal, de personalitatea lui ba chiar şi de dresor. Uneori învaţă o figură nouă în 2- 3 săptămâni, alteori în două luni. Ca să înveţe figura cu cercul poate dura şi două luni. Unora le este frică", ne explică Dorina.

Primul „semn" pe care trebuie să îl înveţe un mamifer este să stea cu botul în dreptul băţului de bambus pe care îl arată dresorul. Delfinii sunt recompensaţi cu peşte, apoi imediat dresorul foloseşte fluierul. În acest fel învaţă să reacţioneze. „Sunt curioşi. Cu cât învaţă mai multe cu atât sunt curioşi să afle mai mult", afirmă Dorina.

Nu numai tehnica desprinsă din manuale ajută la acest tip de dresaj. „Trebuie să ai multă răbdare, să fi creativ să iubeşti animalele iar când eşti cu ei trebuie să ai o stare pozitivă, altfel te simt şi nu vin să lucreze cu tine", dezvăluie dresoarea din tainele meseriei.

Dorina Coman spune că dacă ar putea să aleagă din nou, ar alege aceeaşi meserie pentru că iubeşte ceea ce ar face, şi nu ştie cum ar fi viaţa ei fără spectacolele în care dresorul are, totuşi, un rol secundar.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii