Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:32 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget liber Adios Spania! Căpşunari, sunaţi retragerea!

ro

21 Jul, 2011 11:52 491 Marime text

Încet, încet, românii nu vor mai putea munci decât în ţara lor. După ce au invadat ţările vestice muncind pe salarii pe care nu le-ar fi acceptat niciodată cetăţenii de acolo, multe state vor să se descotorosească de români. Olanda şi Elveţia au înăsprit condiţiile, iar Spania intenţionează să restricţioneze accesul românilor pe piaţa muncii, pentru a reduce şomajul. Nu îi goneşte, dar nici nu îi mai primeşte fără permis de muncă, adică numai pe anumite meserii şi cu contracte în prealabil.

Deşi deocamdată nu este nimic oficial, se pare că este numai o chestiune de săptămâni până când vor fi impuse restricţiile. Practic, românii vor putea oricând să se plimbe prin Spania, să meargă la studii acolo, dar pentru a lucra vor avea nevoie de autorizaţie de muncă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Şanta, sunt înregistraţi oficial 861.584 de români care muncesc în Spania. Însă nu există nicio statistică despre cei care muncesc fără forme legale. Ministerul Muncii apreciază că numărul ar ajunge la 500.000 de persoane, dar este foarte probabil să fie mult mai mulţi de-atât.

În judeţul Constanţa, în prezent, nu ştie nimeni câţi locuitori sunt plecaţi la muncă în străinătate. Probabil cel puţin 10.000. Abia la recensământul de la anul se va putea face o numărătoare oficială. Până atunci însă probabil că mulţi dintre conaţionalii noştri se vor fi întors acasă.

"Am amândoi copiii plecaţi în Spania, la muncă. Nu au avut nimic stabilit dinainte, au ajuns acolo şi au început să caute de lucru. Unul a găsit destul de repede, după vreo două săptămâni, dar celălalt abia a găsit, după două luni. Acum sunt bine amândoi. Dar nu au încă forme legale. Li s-a promis că în câteva luni o să se aranjeze totul. Acum sper să nu îi trimită acasă. Că aici nu au ce face. Acolo câştigă 1.000 de euro, aici nici două sute. Cum să trăieşti cu banii ăştia? Au făcut degeaba facultatea", ne-a spus Maria Andro-nache. Nu se ştie deocamdată cum îi va afecta această măsură pe românii care locuiesc în Spania, dar fără permis de muncă şi care contribuie deja la serviciile de asigurări sociale. Cert este însă că, de la data impunerii restricţiei, dacă nu vor avea deja un contract cu un angajator din Spania nu vor mai putea munci acolo.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii