Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:03 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Agenţii economici continuă să achite taxa de linişte chiar dacă administraţia Mazăre nu le mai asigură protecţia

ro

07 Sep, 2010 13:29 659 Marime text
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost întrebat ieri, ulterior şedinţei ordinare de Consiliu Local Municipal, dacă administraţia locală va menţine taxa de linişte în contextul în care însuşi primarul anunţa, vara aceasta, că potrivit prevederilor Ordonanţei 55/2010, municipalitatea e obligată să reducă cheltuielile publice, el enumerând aici inclusiv serviciile de pază şi protecţie şi poliţia comunitară, cu menţiunea că se renunţă la paza din intersecţii. Tocmai de aceea, a fost interesant de aflat care sunt intenţiile administraţiei Mazăre vizavi de perceperea taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice de la persoanele juridice şi fizice autorizate din municipiul Constanţa. Căci atâta vreme cât premisele care dădeau posibilitatea perceperii acestei taxe nu mai există, firesc ar fi ca birul să dispară. Menţionăm că edilul-şef al Constanţei a fost întrebat despre această problemă şi ulterior şedinţei de CLM din luna iulie, el dând de înţeles la momentul respectiv că subiectul rămâne deschis, problema necesitând clarificări.

Ei bine, răspunsul de ieri al lui Mazăre a părut - în pofida intenţiei de a crea sau consolida imaginea bunului samaritean - să sfideze logica. Şi asta deoarece primarul a lăsat să se înţeleagă că această taxă va fi percepută în continuare, iar banii obţinuţi din colectarea ei vor merge în altă parte. El a afirmat că administraţia publică locală oricum nu poate schimba ceva în cursul acestui an pentru că taxa a fost stabilită încă de anul trecut şi, deci, nu se poate interveni cu modificări. „Bun, dar pentru anul viitor?", a venit întrebarea. Ei bine, mai marele urbei a deturnat aici atenţia la o altă problemă, cu acuzaţiile de rigoare la adresa actualului Executiv, în sensul în care edilul a explicat că Primăria Constanţa a primit o adresă de la Guvern prin care a fost înştiinţată că de la centru nu vor mai veni bani pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Conform spuselor sale, inclusiv pentru luna septembrie Guvernul ar fi alocat Constanţei bani pentru plata a doar 60% dintre aceşti însoţitori, pe restul de 40% municipalitatea fiind obligată să-i plătească din bugetul local. Pe un ton contestatar, în pofida faptului că nu se certa cu nimeni, Mazăre a spus şi că toţi banii adunaţi din reducerile de cheltuieli impuse de OUG 55 vor merge spre „găurile pe care ni le dă Guvernul Boc".

Declaraţia e de natură să surprindă, căci acelaşi Mazăre deplângea în urmă cu aproximativ două luni soarta Constanţei, el afirmând atunci că se aşteaptă ca, la finele lui 2010, Executivul să colecteze banii necheltuiţi, în urma reducerilor, de administraţiile locale. „Da, spuneam aşa: că banii, dacă nu-i cheltuim şi rămân undeva ca să-i putem folosi la anul, mi-era frică, nu care cumva, în decembrie, să spună «banii care n-au fost cheltuiţi nu-i mai folosiţi voi la anul, ci vin direct la bugetul central»", a confirmat, ieri, primarul Constanţei, temerea de acum două luni, fără însă a veni cu lămuriri: de ce acum nu mai este de aceeaşi părere şi de ce, deodată, crede că municipalitatea se va putea folosi de aceşti bani?

Aici a intrat în discuţie taxa de linişte pe care persoanele juridice şi fizice autorizate o achită anual către administraţia locală. Banii colectaţi din acest bir ar putea merge, alături de alte sume rezultate din reducerea cheltuielilor, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Mazăre, către plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap.

Întrebarea care se impune este, însă, cu ce drept ia în calcul Primăria Constanţa să redirecţioneze aceşti bani, colectaţi fără însă ca premisele, altfel spus condiţiile în care taxa a fost impusă, să mai funcţioneze la parametri normali - s-a renunţat la paza din intersecţii - şi, mai mult, fără a încerca să găsească alte căi de a rezolva problema, altele decât împovărarea acestor contribuabili?

În spiritul unei minime echităţi, firesc ar fi fost ca municipalitatea măcar să se gândească la renunţarea la această taxă, din moment ce ea, la rândul ei, nu mai poate asigura - cel puţin nu la standardele de până acum - nici protecţia, şi nici liniştea pentru care percepe bani. Mai mult, în ceea ce priveşte o altă zonă din care banii necesari ar putea fi redirecţionaţi, aceasta este extrem de uşor de identificat. Menţionăm aici taxa de barieră aplicată, şi anul acesta, la intrarea în staţiunea Mamaia. De ce n-ar putea merge aceste sume de bani către plata salariilor acestor persoane atâta vreme cât administraţia Mazăre n-a mai organizat, anul acesta, celebrele concursuri cu avioane şi bărcuţe, dar nici festivalul de salsa, evenimente în care, în anii precedenţi, erau pompate milioane de euro bani publici?!? Căci este de notorietate că în anii trecuţi primarul susţinea în repetate rânduri că sumele de bani strânse din taxa de barieră sunt alocate organizării evenimentelor mai sus amintite, găzduite, evident, de staţiu-nea de suflet a lui Mazăre, Mamaia.

Şi pentru că am menţionat staţiunea Mamaia, amintim aici unul dintre paradoxurile taxei de linişte, fiindcă de la acest bir sunt exceptaţi contribuabilii care au în administrare complexuri hoteliere, ei datorând taxa doar pentru suprafeţele destinate activităţilor de alimentaţie publică şi spaţiilor comerciale. Cu alte cuvinte, se merge, în acest caz, pe principiul „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă", dat fiind caracterul discriminatoriu al taxei.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii