Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:13 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Aleşii locali constănţeni aşteaptă ziua în care vor pune lacătul pe uşile primăriilor

ro

17 Sep, 2010 16:05 711 Marime text
Ordonanţa de Urgenţă 63/2010 prin care organigramele primăriilor şi ale consiliilor judeţene au fost reduse are urmări în ceea ce priveşte activitatea administraţiilor locale. Primarii constănţeni susţin că aparatul bugetar rămas în urma aplicării prevederilor ordonanţei nu funcţionează la parametrii normali şi, mai mult, că angajaţii ameninţă că-şi vor părăsi posturile în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.

În unele dintre primăriile constănţene, aşa cum este cazul celor din Comana, Murfatlar şi Cobadin, bugetarii sunt încă la stadiul de avertismente. În altele, însă, ei au plecat deja din sistem.

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a declarat că, până la acest moment, patru dintre angajaţii primăriei au plecat. „Mi-au plecat patru oameni, nemulţumiţi de salarii. Este inadmisibil ca un secretar de comună, cu studii juridice, să aibă un salariu de 460 de lei. Oricum, am ajuns la concluzia că, în actualul context, ni-meni nu mai vrea să se mai angajeze în administraţia locală. Fiindcă nu mai ai ce să le oferi oamenilor", a explicat gospodarul şef.

Cîrjaliu a menţionat, totodată, că nici măcar nu poate deconta transportul acelor angajaţi care fac naveta, dat fiind faptul că nu are un temei legal: „Dacă nu e vorba de personal medical sau cadru didactic nu am cum să le decontez transportul. Nu angajaţilor primăriei". Înaintea restructurării organigramei, Primăria Agigea avea 70 de angajaţi. Ulterior aplicării OUG 63, dar şi plecării celor patru bugetari, administraţia locală a rămas cu 31 de oameni.

În oraşul Murfatlar şi în localitatea Comana angajaţii din primării nu au plecat încă, dar primarii mărturisesc că această problemă a fost ridicată. Gheorge Cojocaru şi Ion Adam spun că oamenii susţin că nu pot trăi cu salarii care ajung la doar 450 de lei şi că, nefiind motivaţi, s-ar putea orienta către alte locuri de muncă.

„Nu pot să-mi duc mandatul la final"

Primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi, a explicat că, dacă situaţia nu se va remedia în primele luni ale lui 2011 în ce priveşte salariile angajaţilor din primărie, pe care le consideră ca fiind „de mizerie", ia în calcul un soi de abandon al mandatului. „Nu pot să-mi duc mandatul la final fără oamenii din primărie. Nu pot să-i suplinesc. Vom încerca să rezistăm până la sfârşitul anului. Mai mult de-atât nu i-am putut ruga pe oameni. Sunt disperaţi", a declarat şeful administraţiei publice locale din Cobadin.

Din cei 59 de angajaţi câţi avea, înainte de aplicarea ordonanţei, Primăria Cobadin a rămas acum cu 43, atât funcţionari publici, cât şi personal contractual. Primarul explică faptul că nu mai poate dialoga firesc cu oamenii şi că are sentimentul că, pentru unii dintre ei, „e imposibil de trăit cu astfel de salarii". „Sunt convins că dacă îşi găsesc altceva şi mâine ar pleca", a subliniat el.

Cristian Telehoi a adăugat că nu poate gândi mai departe de ziua de mâine şi că îi e teamă că, în cazul în care nu va găsi un înlocuitor pentru actualul secretar al comunei, care se pregăteşte să intre în concediu prenatal, şedinţele de Consiliu Local nu vor mai putea să se deruleze.

Ar pleca, dar nu au unde...

Şi din Primăria Mihai Viteazu au plecat, până la acest moment, cinci dintre angajaţi, printre ei numărându-se, conform şefului administraţiei locale, Gheorghe Grameni, consilierul primarului, directorul căminului cultural şi un şofer de microbuz. Grameni a declarat, însă, că există şi alţi bugetari care şi-ar dori să plece, dar că nu au unde, majoritatea având peste 40 de ani şi experienţă de peste 15 ani în administraţie.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii