Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:42 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Atenţie, şoferi! - Şoselele Constanţei, împânzite de scanere pentru roviniete

ro

12 Nov, 2010 11:54 1510 Marime text
Şoferi, nu mai întârziaţi să vă plătiţi rovinietele pentru că nu mai e de joacă! Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa au primit deja dispozitivele de scanare a maşinilor, astfel că, în curând, vă puteţi trezi cu amenzi usturătoare în cutia poştală şi cu taloanele reţinute!

Dispozitivele de scanare a vehiculelor în vederea depistării acelor şoferi care vor să fenteze autorităţile pentru a nu plăti rovinietele au ajuns şi la Constanţa. Cât de curând, ele vor intra în funcţiune. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Ştefan Gheorghiu, „în urmă cu câteva zile a avut loc o ultimă instruire vizavi de funcţionarea acelor dispozitive".

„La data prezentă a fost făcută o primă dotare a companiei cu acest sistem, dar într-o etapă viitoare va avea loc o upgradare a numărului de astfel de echipamente în teritoriu. Deocamdată, încă se mai fac instructaje", ne-a mai declarat Ştefan Gheorghiu.

Vestea bună pentru şoferi este că aceste aparate nu vor urmări o vânare a conducătorilor auto, ci amplasarea lor va fi semnalizată, ei ştiind din start că, dacă sunt în neregulă privind plata rovinietei, urmează să suporte consecinţele.

„La ora actuală, baza de date este legată direct cu cea care emite rovinietele. Când acestea sunt emise, ele sunt înregistrate, iar acest lucru se poate verifica extrem de uşor! În trei minute, poţi să ştii dacă aplici sau nu o sancţiune!", ne-a mai spus directorul adjunct al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Punct fix de scanare la intrarea pe podul de la Giurgeni

Deocamdată, pe raza judeţului Constanţa încă nu au fost montate aceste sisteme fixe, însă, există un echipaj mobil dotat cu scanner.

Cel mai aproape echipament fix de scanare de care ar trebui să ţină seama constănţenii se află la intrarea pe podul de la Giurgeni, unde este semnalizat, aşa că cei care se încumetă să treacă pe acolo fără să plătească rovinieta pot să fie siguri că vor suporta consecinţele.

Trebuie completat că sistemul este atât de performant încât, potrivit reprezentanţilor CNADNR, poate prezenta chiar un istoric vizavi de respectiva maşină scanată, dacă a mai fost surprinsă de-a lungul vremii fără rovinietă sau cu alte probleme.

Bază de date actualizată on-line

Amintim că, începând cu data de 1 octombrie, nu mai sunt eliberate roviniete autocolante, ci doar în format electronic.

Emiterea, monitorizarea şi controlul rovinietei se realizează deja printr-un sistem ce permite achitarea tarifului prin mijloace informatice, gestiunea datelor privind vehi-culele, monitorizarea şi controlul achitării tarifului de utilizare.

Aşa cum se ştie, tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România se aplică din 1 iulie 2002, iar la achitarea tarifului se elibera utilizatorilor un autocolant, rovinieta matcă-cupon, pe care aceştia aveau obligaţia de a-l aplica pe parbrizul vehiculului.

Potrivit ministerului, nu exista o bază de date actualizată on-line astfel încât la controlul efectuat în trafic de personalul cu atribuţii de control acesta nu avea certitudinea că rovinieta aflată la bordul vehiculului este conformă.

Controlare automată a tuturor vehiculelor

În prezent însă, utilizatorul primeşte, în momentul plăţii rovinietei, numai documentul de plată din partea distribuitorilor sau o confir-mare care atestă tranzacţia, în cazul în care plata se efectuează prin internet - achitarea.

Acest sistem face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregis-trată la momentul tranzitării, poziţia geografică de unde s-a făcut înregistrarea, precum şi controlarea în teren.

Rovinieta electronică reprezintă un sistem de plată şi verificare a existenţei plăţii taxei de drum prin intermediul unui cip înregistrat într-un sistem electronic de urmărire.

Amendă, despăgubiri şi talon reţinut pentru neplata rovinietei

De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) reaminteşte şoferilor că dacă circulă fără rovinietă riscă să rămână cu buzunarele goale şi fără certificat de înmatriculare.

Şoferii vinovaţi vor fi nevoiţi să achite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, respectiv între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei. Odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, şoferilor li se va reţine certificatul de înmatriculare a vehiculului până la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei.

Poliţia Rutieră salută apariţia unui astfel de sistem

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Constanţa salută un astfel de sistem. Inspectorul Marius Ghiţă ne-a declarat că aceste echipamente de scanare sunt binevenite, pentru că şoferii nu vor mai avea posibilitatea, de exemplu, să spună că au uitat rovinieta acasă şi, de fapt, să o cumpere, ulterior, în drumul lor. „La rovinieta electronică apar data ora, minutul şi secunda efectuării plăţii, aşa că astfel de variante sunt excluse", ne-a spus Marius Ghiţă.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii