Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:15 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Beţivii la volan de astăzi, criminalii de pe şosele de mâine!

ro

22 Nov, 2010 12:00 360 Marime text

Infracţiunile privind furturile calificate şi circulaţia pe drumurile publice ocupă primele locuri în topul dosarelor penale aflate pe rolul Judecătoriei Constanţa. Ţinând cont că judeţul Constanţa se află pe primul loc în ţară privind accidentele grave pe drumurile publice, nu este de mirare că şi numărul de dosare penale privind infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, care asaltează instanţele de judecată, este foarte mare.

În primul semestru din acest an, pe rolul Judecătoriei Constanţa se aflau 22 de dosare având ca obiect uciderea din culpă, dintre care 21 privesc accidente mortale de circulaţie şi doar unul - accidente mortale de muncă. Dacă mai adăugăm 78 de dosare în care sunt judecate persoane pentru vătămări corporale din culpă, dar şi 223 - pentru infracţiuni contra siguranţei publice, respectiv abaterile la OUG 195/2002, putem considera că cele mai multe dosare penale care ajung pe rolul instanţei amintite sunt legate de infracţiunile rutiere care se produc pe drumurile judeţului nostru.

În doar şase luni, peste 200 de şoferi beţi ori fără permis

Nu o singură dată, în statisticile privind şoselele morţii din România, Constanţa a ocupat locul fruntaş. Neatenţia în conducere, consumul de băuturi alcoolice sau nerespectarea normelor de circulaţie au dus, de mult prea multe ori, la producerea unor adevărate carnagii pe drumurile din judeţ.

Cu toate acestea, aşa cum au repetat de atâtea ori şi repre-zentanţii Poliţiei Rutiere Con-stanţa, judecătorii aplică pedepse mult prea blânde în astfel de situaţii, ele neinspirând deloc teamă în rândul conducătorilor auto care uită piciorul pe pedala de acceleraţie sau se urcă morţi de beţi la volan.

Dacă e să analizăm gradul de inconştienţă al şoferilor con-stănţeni, este suficient să specificăm faptul că, din cele peste 200 de infracţiuni contra siguranţei publice, 137 privesc conducătorii auto cu o îmbibaţie de alcool peste limita legală, iar în 82 dintre situaţii - şoferii fără permis! Iar asta doar pe parcursul a câtorva luni.

Poliţiştii consideră că doar norocul a făcut ca, în toate aceste cazuri, consecinţele să nu fie din cele mai grave cu putinţă. Numai că, tocmai în astfel de situaţii, în loc să fie aplicate pedepse usturătoare pentru a le fi învăţătură de minte şi altora, magistraţii dau pedepse mult prea mici (în limita, e drept, a prevederilor Codului Penal), care nu au rolul de a descuraja, conştientiza ori preveni producerea altor infracţiuni de acest tip pe viitor.

Tot mai mulţi minori acuzaţi de furt ori tâlhărie

O altă categorie de infracţiuni care invadează instanţele de judecată în fiecare an sunt cele comise contra patrimoniului. Dacă, la începutul anului 2010, Judecătoria Constanţa figura cu un stoc de dosare de 154 la acest capitol, în primul semestru au mai fost înregistrate 99. Ceea ce merită specificat este faptul că în aceste cauze sunt judecate 107 persoane majore, dar şi 37 de minori (dintre care 32 au comis furturi, iar cinci - tâlhării).

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii