Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:23 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Consolidarea cu vegetatie - o solutie ieftina pentru a incetini surparea malului in cartierul Poarta 6

ro

27 Jul, 2010 13:53 639 Marime text

În urmă cu trei săptămâni, părea că s-au rupt norii deasupra Constanţei. Ca la fiecare ploaie, fie şi torenţială, în câteva clipe străzile au devenit impracticabile, iar subsolurile şi beciurile inundate. Mai grav a fost afectată însă faleza Constanţei, aceasta surpându-se în mai multe zone, pe porţiuni considerabile - în vecinătatea străzii Traian, în cartierul Poarta 6, în dreptul blocurilor ANL, în Zona Peninsulară.

Gigi Chiru, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii, ne-a declarat că reabilitarea şi consolidarea falezei ar trebui să se afle pe lista de priorităţi a autorităţilor locale, altfel fiind puse în pericol structura imobilelor din vecinătate şi inclusiv viaţa localnicilor - de altfel, ploile torenţiale au agravat starea blocurilor A5 şi A6, de pe strada Traian, ale căror rosturi de dilatare începuseră deja să se îndepărteze, din 2007.

Blocurile vor ajunge în buza râpei

Cea mai la îndemână soluţie, în această perioadă de criză economică, este consolidarea cu vegetaţie. „Este un sistem mai ieftin de consolidare, se implantează pomi şi vegetaţie, este o consolidare naturală. Aţi văzut pe strada Traian, cât timp a fost vegetaţie, nu a fost nicio problemă. Necazurile au apărut după ce s-a intervenit pentru construirea complexului”, a afirmat reprezentantul ITC. O consolidare cu vegetaţie ar putea fi realizată şi în cartierul Poarta 6, consideră şeful ITC. În zona respectivă se impune o intervenţie rapidă, pentru că altfel există riscul să fie afectate blocurile ANL. „Noi am solicitat Primăriei Constanţa realizarea de urgenţă a unei expertize, pentru a se constata exact cât de întinsă este zona instabilă. Malul este format din pământ adus în zonă, din moloz şi alte resturi de la construirea blocurilor, ceea ce duce la o instabilitate mai pronunţată. În zona respectivă malul se prăbuşeşte, în fiecare an, câte doi-trei metri”, a afirmat Gigi Chiru, arătând că în acest ritm în câţiva ani blocurile vor ajunge în buza râpei.

Surpări şi în Zona Peninsulară

Cât priveşte Peninsula, reprezentanţii ITC au fost sesizaţi de surparea malului în dreptul Portului Tomis, în apropierea străzii Sulmona. Deocamdată, în această zonă, după cum a arătat Gigi Chiru, situaţia nu este gravă. „Eu consider că de vină pentru aceste surpări sunt şi izvoarele naturale subterane, dar şi pierderile din reţeaua de alimentare cu apă. Dacă nu se începe în mod urgent consolidarea, se va ajunge la situaţii periculoase”, a arătat reprezentantul ITC.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii