Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:54 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Constanţa, imaginea unui oraş mizerabil cu cetăţeni necivilizaţi

ro

24 Mar, 2011 11:55 798 Marime text

Nu este stradă în Constanţa unde să nu te împiedici de pungi cu resturi alimentare, ambalaje sau pachete de ţigări goale. Spre dezamăgirea tuturor, imaginea este a unui oraş mizerabil. Garda de Mediu are pârghiile legale să ia măsuri. Vasile Petro, şeful instituţiei, explică într-un interviu acordat cotidianului „Cuget Liber" de ce nu a fost niciun constănţean amendat pentru aruncarea gunoiului la întâmplare. Totodată, arată care sunt măsurile care i-ar „convinge" să fie mai civilizaţi.

 

Reporter: În Constanţa, curăţenia străzilor este o problemă. Ce măsuri ia Garda de Mediu în această privinţă?

Vasile Petro: Nu pot să spun că Garda de Mediu nu are atribuţii sau că nu am putea să facem ceva. Privind problema din punct de vedere juridic, aşa este, avem această datorie, de a interveni. Facem tot posibilul şi nu aş vrea să mă scuz, departe de mine gândul acesta, dar nu este numai problema Gărzii de Mediu. Şi, la fel, nu este nici numai problema administraţiei publice. Cred că este problema cetăţenilor şi când ajungem să discutăm acest aspect, lucrurile se complică.

Cetăţenii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 600 la 2.000 de lei, dar legislaţia impune să fie surprinşi în timp ce se depozitează gunoiul în locurile care nu sunt ame-najate în acest sens. Nu putem să vedem hârtia colea şi să ne luăm de cei care trec pe stradă. Apoi, trebuie să demonstrăm, să avem probele de rigoare, să-l fotografiem, să avem un martor la îndemână, lucruri aproape imposibil de realizat. Nu sunt atâtea organe de control la câte probleme provoacă cetăţenii, în aşa fel încât să putem urmări, idealist vorbind, pe fiecare.

Putem să facem un experiment. Ieşim în stradă şi, în văzul a câţiva cetăţeni, aruncăm o sacoşă cu gunoaie. Apoi, merge cineva din urmă să întrebe dacă au văzut cine a aruncat resturile. Mai mult ca sigur că nimeni nu a văzut, nimeni nu a auzit. E păcat că se întâmplă astfel. În alte ţări, spiritul civic este mai dezvoltat şi ajung chiar şi în situaţia în care se urmăresc unii pe alţii şi anunţă imediat organele de control.

Administraţia locală, de exemplu, se străduieşte să menţină curăţenia, în funcţie de posibilităţi, mai ales cele financiare. Istoria a demonstrat că, acolo unde sunt bani, se rezolvă foarte bine diversele probleme. Acolo unde economia scârţâie, şi multe dintre treburi rămân nerezolvate.

- Sunt constănţenii preocupaţi de mediu?

- Da, dar ar mai fi loc. Spun da, pentru că mă gândesc la sesizările pe care le primim, mai ales de la cetăţenii care sesizează imediat orice mişcare legată de construcţii. În ultima vreme s-a tot construit în Constanţa, dar până la urmă s-a dovedit că totul a fost cu acte în regulă. Dar ar mai fi loc.

Problema poate fi privită şi economic. Cetăţeanul stă, probabil, în locuşorul lui şi se gândeşte că există instituţii care să se preocupe de păstrarea curăţeniei. El se rezumă la simplul gest de a achita impozitele şi taxele, dar mai departe, nu mai face şi alte gesturi. Nu se gândeşte că, dacă ridică o hârtie sau îl atenţionează pe cel care a greşit, s-ar face economii. Adică: eu vă trag pe dvs. de mânecă pentru că aţi aruncat o hârtie, aţi ridica acea hârtie şi nu veţi mai arunca o alta. Serviciul de salu-brizare nu ar trebui să mai vină din urmă, ceea ce înseamnă că nu s-ar mai cheltui nişte bani pentru plata lui. Un gest atât de simplu, de micuţ, poate duce la o economisire de mii de lei.

Pe de altă parte, cetăţenii ar putea fi stimulaţi de administraţiile publice locale să se implice în păstrarea curăţeniei. Adică, dacă îşi curăţă grădiniţele din faţa blocurilor, dacă înfrumuseţează zona, să li se reducă taxele datorate bugetului local, cu câteva procente. În acest fel, nu ar trebui să se mai cheltuiască nişte bani pentru curăţenie, iar oamenii ar fi interesaţi să se implice, căci ar şti că sunt răsplătiţi.

- Activitatea Gărzii vizează mai degrabă agenţii economici...

- Dacă ne uităm la cadrul juridic, observăm că toate trimiterile sunt orientate mai mult către persoanele juridice, agenţi economici, instituţii publice. Cetăţeanul este pomenit şi el pe ici pe acolo. Dar nu poţi face mediu numai cu obiectivele econo-mice şi instituţiile. După 1990, noi am tot avut de furcă cu agenţii economici, chiar şi planul de activitate, din 2003 încoace, de când a fost înfiinţată Garda de Mediu, e axat tot pe verificarea agenţilor economici. Dar aceştia au învăţat deja foarte bine lecţia despre protecţia mediului, au rezolvat problemele, deja sunt puşi la punct cu toată problematica. Trebuie întors puţin macazul spre cetăţean. Nu primim reclamaţii că ne poluează vreun agent economic. În schimb, sunt reclamaţi cetăţenii, iar când ne uităm pe stradă nu putem spune că ne place.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii