Cuget liber Dărăpănături şi şobolani în centrul Constanţei
Cuget liber: Dărăpănături şi şobolani în centrul ConstanţeiMărturie a Constanţei de altădată, rămasă între coloşii de beton, Vila Elena (situată pe Bulevardul Ferdinand, arteră principală a municipiului) a ajuns o imensă ghenă de gunoi, spre disperarea celor care locuiesc în blocurile din vecinătate. Oamenii au atras atenţia autorităţilor, în repe-tate rânduri, punctând faptul că atâta mizerie le poate afecta sănătatea şi viaţa. Cu toate acestea, şi la ora actuală, ruinele fostei vile sunt adăpost pentru resturi menajere, mate-riale de construcţii şi zeci de şobolani.
Cei care locuiesc în vecinătatea vilei ştiu că odată cu venirea verii nu vor mai putea nici măcar să deschidă ferestrele, pentru a aerisi apartamentele. Mai mult, trecerea timpului şi-a lăsat amprenta, iar clădirea a început să se prăbuşească. Acope-rişul a dispărut deja, iar acum pereţii cad, rând pe rând.
Iar de parcă toate acestea nu reprezentau un motiv suficient de îngrijorare, de aproximativ două săptămâni, locatarii se tem să mai iasă noaptea din blocuri, tot din cauza vilei, susţin ei. „Am sesizat şi Primăria Constanţa şi Direcţia de Sănătate Publică, dar nimeni nu a luat nicio măsură, gunoaiele se adună în continuare, iar şobolanii ne dau de furcă. În urmă cu câteva luni, cei de la primărie au împrejmuit clădirea cu un gard de tablă, nu am înţeles de ce, probabil să nu se vadă mizeria din stradă. Dar au tras gardul prin faţa stâlpului de iluminat, care acum este în curtea vilei. În urmă cu vreo două săptămâni, am reclamat că s-a ivit o defecţiune la stâlpul de iluminat, dar echipele care au venit să-l repare nu au putut să intre. Acum este întuneric beznă pe aleea dintre blocuri, la intrarea în bloc, de îţi este teamă să nu se întâmple altele", ne-a spus Veronica Petcu, una dintre locatare.
Cu toate acestea, au arătat locatarii, împrejmuirea are o poartă ce asigură accesul celor care locuiesc abuziv într-o dependinţă a fostei vile, singura ce a mai rămas în picioare.
Proprietarul vilei, notarul braşovean Ion Marin, a declarat, pentru „Cuget Liber", că intenţia sa este să demoleze construcţia, dar nu a obţinut încă actele legale care să-i permită acest lucru. Până la finalizarea procedurilor, a promis că va strânge, încă o dată, toate gunoaiele. „După zece ani în care m-am luptat cu statul pentru a obţine proprietatea, acum durează procedurile de demolare. Acestea au fost declanşate, dar sunt greoaie, pentru că trebuie obţinute avize, un certificat de urbanism şi altele. Dar o să ajung săptămâna viitoare la Constanţa şi o să fac curăţenie, căci am mai făcut. Dar veţi vedea că peste alte două - trei săptămâni se va strânge înapoi", a afirmat proprietarul. De altfel, notarul susţine că nu este prima dată când face curăţenie sau când plăteşte amenzi de zeci de mii de lei aplicate de autorităţile locale din Constanţa, dar „binevoitorii" din zonă sunt de fapt cei care s-au obişnuit să arunce gunoiul între zidurile clădirii dărăpănate.
La rândul său, Viorel Farcaş, şeful Serviciului de Iluminat Public din cadrul Primăriei Constanţa, a dat asigurări că o echipă se va deplasa la stâlpul cu pricina, pentru remedierea defecţiunilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp