Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:55 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget liber Faptele de vitejie ale borfaşilor. S-au emancipat „şuţii“. Atacă şi în franceză!

ro

18 Jul, 2011 11:22 439 Marime text

Pe timpul verii, Constanţa devine capitala tâlharilor şi a hoţilor de buzunare care profită de aglomeraţie pentru a da lovitură după lovitură.

Din cauza faptului că locurile de muncă sunt din ce în ce mai puţine sau pentru că niciodată nu le-a plăcut munca, foarte multe persoane recurg la acte ilegale, precum furtul din buzunare şi din poşete. Vara este sezonul potrivit pentru aceşti infractori, care profită de neatenţia şi neglijenţa oamenilor. Îi întâlnim atât pe stradă, pe plajă, cât şi în mijloacele de transport în comun.

Conform ag. şef principal Cătălin Ologu, din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Constanţa, „de cele mai multe ori, cetăţenii nu sunt atenţi la acest aspect. În general, hoţii de buzunare au între 20-25 de ani, sunt bruneţi, mici de statură şi se pot da de gol prin faptul că devin agitaţi".

În majoritatea cazurilor, aceştia acţionează în grup, două-trei persoane. Numai unul dintre ei se ocupă de furtul bunurilor, ceilalţi doar stau „de pază", sunt „atârnători", după cum îi numeşte Poliţia. După „buzunărirea" victimei, ei pleacă în direcţii diferite. Hoţii de buzunare devin violenţi atunci când sunt surprinşi, iar martorii nu îndrăznesc să-i oprească. În multe cazuri au asupra lor lame, bricege sau chiar cuţite.

Potrivit poliţiştilor constănţeni, indivizii lucrează la sigur. „Acum, avem puncte fixe. Hoţii acţionează în zona Gara CFR. Mai nou, ei atacă la urcarea călătorilor, atunci când aceştia nu sunt atenţi, profită de moment, sustrag bunurile şi coboară imediat, înainte ca şoferul să închidă uşile autobuzului", a declarat ag. şef principal Cătălin Ologu.

Potrivit şefului Secţiei 3 Poliţie Constanţa, comisar Mircea Vizitiu, indivizii „sunt un real pericol, iar cei care cad de cele mai multe ori în plasa lor sunt pensionarii. Pentru a-i putea găsi, trebuie să-i prindem în flagrant, ceea ce este foarte greu. Din păcate, sunt multe situaţii când se fură şi nu se ştie de către cine, deşi există la poliţie albume foto cu suspecţi".

Poliţia le recomandă cetăţenilor să nu ţină telefoanele, portofelele sau banii în buzunarele de la spate, să ţină geanta în faţă şi să nu lase fermoarele deschise. Orice lucru aflat la vedere este un impuls pentru infractori. Lucrurile pierdute se pot recupera greu sau deloc. Actele furate sunt aruncate de obicei la capetele de linii şi apar la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor.

Zilele trecute, poliţiştii constănţeni au reuşit să pună mâna pe unul dintre veteranii „şuţilor" de la malul mării. Aliş Izmet, o „veche cunoştinţă" a Poliţiei, a fost depistat acţionând în centrul oraşului. După o sesizare primită de la o victimă, recunoscut după semnalmente, un echipaj de la Poliţia Municipiului Constanţa s-a deplasat la faţa locului, pe strada Ştefan cel Mare. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, era căutat de patru ani pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie şi furt. Acesta are la activ aproximativ 35 de ani de închisoare. Tâlharul acţiona în diferite zone, precum Tomis 3, Brick, Centru.

După cum declară ag. şef principal Cătălin Ologu, „Aliş Izmet acţiona prin metoda «curea». Îşi alegea viitoarele victime din rândul bătrânilor, cei care nu pot alerga şi nici nu se pot apăra. Mergea la o persoană, intra în vorbă cu ea, ca şi cum o cunoştea de mult. În acest timp, o apuca prieteneşte de curea şi o scutura, iar cu cealaltă mână fura tot ce găsea prin buzunare. La sfârşit, îşi cerea scuze sub pretextul că a confundat-o".

Poliţia mai are în vedere şi alte sesizări cu privire la această metodă de tâlhărie, însă sunt fapte cu autori necunoscuţi. Este posibil ca vinovatul să fie acelaşi cu cel prins de poliţişti, dar se aşteaptă demonstrarea acestui lucru. Bărbatul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Să nu credeţi însă că toţi hoţii sunt proşti. Unii dintre ei ştiu să fure şi în alte... limbi. „Aliş Izmet este unul dintre cei trei tâlhari pe care îi căutăm de ani buni. Ceilalţi doi acţionează pe acelaşi sistem, dar acostează şi turişti străini, cărora le vorbesc în engleză sau franceză. În momentul în care străinul este abordat, devine bulversat. Majoritatea plângerilor pe care aceştia le fac sunt pentru actele de identitate: buletin, paşaport", ne-a declarat Cătălin Ologu.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii