Cuget Liber Galeriile „Amfora" se desfiinţează
Cuget Liber: Galeriile „Amfora" se desfiinţează
După reorganizarea făcută de Consiliul Judeţean în luna iulie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) , cu sediul pe bulevardul Ferdinand, care adăpostea Galeriile „Amfora", a fost absorbit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii, care a preluat, de asemenea, şi Universitatea Populară Constanţa. Odată cu această mutare, „Amfora" şi-a pierdut sediul, care îi era pus la dispoziţie de CJCPCT. Conducerea Şcolii Populare de Arte şi Meserii nu este, însă, dispusă să preia sediul Ga-leriilor „Amfora", întrucât instituţia nu-şi poate permite o cheltuială în plus. Astfel că artiştii plastici din cadrul Asociaţiei „Amfora" vor expune, de acum înainte, la sala destinată activităţilor de acest gen din cadrul Cercului Militar Constanţa.
Dorinţa de a continua activităţile artistice i-a determinat pe artiştii amatori să bată la uşa unor instituţii care le-ar putea acorda un spaţiu expoziţional. Au găsit înţelegere la Cercul Militar, al cărui director, m.m.pr. Liviu Tănase, a acceptat să le pună la dispoziţie sala expoziţională deja existentă în instituţie, unde artiştii Cercului Militar îşi prezentau lucrările de pictură sau fotografie. Lor li s-au alăturat, acum, artiştii plastici ai „Amfora", grupul nou format fiind denumit Careul Artelor „Amfora" al Cercului Militar Constanţa. Istoria de 27 de ani a Asociaţiei „Amfora" se pierde, însă, întrucât Cercul Militar nu poate prelua o organizaţie cu personalitate juridică. Artiştii şi-au putut păstra, însă, titulatura „Amfora", pentru ca istoria lor să nu se şteargă atât de brutal.
Artiştii se vor afla, în perioada 3-13 septembrie în tabăra de creaţie „Amfora", de la Costineşti, ajunsă la cea de-a treia ediţie. Manifestarea se desfăşoară în cadrul programului „101 zile de cultură la Costineşti, organizată de Asociaţia „Patriot". În intervalul 16-29 septembrie, Careul Artelor „Amfora" al Cercului Militar va prezenta lucrările grupate în cadrul Salonului de Toamnă.
Între timp, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale se pregăteşte să se mute în demisolul Universităţii Populare. Din cauza lipsei de spaţiu, o parte dintre cărţile aparţinând Centrului vor fi depozite într-un alt sediu al CJCPCT, aflat pe bulevardul I.C. Brătianu, unde îşi desfăşura activitatea Ansamblul „Plaiuri dobrogene".
În ceea ce priveşte personalul, din cei 31 de angajaţi ai CJCPCT au mai rămas şase, în urma disponibilizărilor. Odată cu desfiin-ţarea CJCPCT şi absorbirea sa de către Universitatea Populară, a dispărut Ansamblul „Plaiuri Dobrogene", cei 27 de membri ai săi intrând în şomaj. Odată cu aprobarea noii organigrame, în urma procesului de absorbţie, Şcoala Populară de Arte şi Meserii funcţionează cu 22 de angajaţi, numărul iniţial de posturi fiind de 64.
În ceea ce priveşte sediul CJCPCT, unde se afla şi spaţiul expoziţional al „Amfora", acesta va fi predat pe 10 septembrie Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public şi Privat".
Rămâne de văzut ce va face administraţia locală cu spaţiul din buricul târgului: îl va transforma în spaţiu comercial sau îl va folosi tot în domeniul culturii, atât de vitregit la Constanţa, dându-l, să zicem,... Muzeului de Artă Populară, singura instituţie de cultură din subordinea Primăriei Constanţa?
Cele două secţii ale Şcolii Populare de Artă, Biroul conservare şi promovare a culturii tradiţionale şi Serviciul educaţie, învăţământ, formare profesională, vor fi conduse de Alexandru Magiru şi, respectiv, Silvia Ţigmeanu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp