Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Hoţii intră-n case joia după ora şase

ro

17 Nov, 2010 12:05 744 Marime text

Potrivit datelor oferite de poliţişti, infractorii constănţeni preferă ferestrele şi balcoanele de la parter sau etajul 1 pentru a pătrunde în locuinţe

Hoţii au existat dintotdeauna, însă perioada de criză i-a îndemnat să acţioneze mult mai des. Conform statisticilor, bucureştenii sunt cei mai furaţi proprietari de locuinţe din ţară, deoarece în 2010 au avut loc 2.400 de spargeri în acest oraş. Pe locul doi se află constănţenii. O parte din vină pentru numărul mare de furturi o au şi proprietarii locuinţelor care sunt neglijenţi şi le înlesnesc munca hoţilor.

La nivelul judeţului Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent, infracţionalitatea la furturile din locuinţe a crescut cu 7%, chiar dacă poliţiştii organizează frecvent acţiuni de prevenire a populaţiei. Îngrijorător este faptul că în rândul delicvenţilor intră tot mai mulţi minori. Copiii au vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi intră, fără nicio reţinere, în casele oamenilor, de unde fură tot ce găsesc. Ei ştiu că legea este foarte permisivă în privinţa minorilor. De obicei, aceştia sunt prinşi, însă instanţa de judecată nu dispune arestarea lor, din cauza vârstelor foarte mici.

Gemurile şi balconul, punctele sensibile

Cele mai multe spargeri de locuinţe se întâmplă când persoana nu este acasă, iar sistemul de securitate nu este activat. Printre cele mai căutate obiecte, sunt banii, bijuteriile, telefoanele mobile, echipamentele IT, urmate de aparatura electrică şi electronică.

Din analiza statistică, rezultă că cele mai multe fapte au fost săvârşite prin forţarea şi escaladarea geamurilor de la parter sau de la ultimul etaj, forţarea uşii de acces sau neasigurarea uşii de acces în locuinţă.

De asemenea, infractorii profită de ferestrele lăsate deschise sau întredeschise.

În ceea ce priveşte tipul de imobil vizat în cadrul infracţiunilor de furt din locuinţe, hoţii preferă casele individuale, dar şi apartamentele situate la parter sau etajul 1 care au la bază balcon sau copertine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, inspector Gelu Manolescu, cele mai multe fapte de acest gen au fost sesizate ca fiind comise în zilele de marţi şi joi, între orele 18.00 şi 20.00 sau între 1.00 şi 5.00 dimineaţa.

Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute când revin acasă, oamenii legii recomandă constănţenilor să nu spună decât persoanelor foarte apropiate ce planuri de concediu au şi să-şi lase locuinţa în grija unui prieten de încredere.

Ce să faceţi dacă aţi fost călcaţi de hoţi

Dacă aţi avut surpriza neplăcută să vă întoarceţi acasă şi să găsiţi locuinţa prădată de hoţi, anunţaţi de urgenţă poliţiştii. Este foarte important să nu atingeţi sau să nu mişcaţi lucrurile de la locul în care le-aţi găsit, chiar dacă vreţi să verificaţi ce vă lipseşte, pentru că astfel pot fi distruse probele existente. În plus, victima trebuie să pună la dispoziţia anchetatorilor cât mai multe date referitoare la persoanele suspecte pe care le-a văzut în jurul locuinţei, persoanele care ştiau că lipseşte de acasă sau aveau informaţii despre locul în care îşi ţinea bunurile de valoare. De mare importanţă sunt datele furnizate de către vecini, care sunt cei mai în măsură să sesizeze şi să observe mişcările care se petrec în zonă. Cu regret însă, poliţiştii afirmă că, în majoritatea cazurilor, se sparg uşi din lemn şi se transportă obiecte voluminoase, iar vecinii spun că nu au văzut nimic suspect.

Trucuri pentru a reduce riscurile furturilor

Există câteva sfaturi de bază care i-ar putea împiedica pe infractori să-şi atingă scopul, cum ar fi montarea de încuietori rezistente sau de grilaje la gurile de aerisire. Pe lângă acestea, este foarte important ca nimeni să nu lase impresia că are în casă bijuterii valoroase sau sume mari de bani ori să dea informaţii despre programul la serviciu, despre plecări în concediu sau în oricare alte împrejurări.

Poliţiştii vă sfătuiesc ca, atunci când sunteţi plecaţi de acasă, pentru o perioadă de timp mai îndelungată, să rugaţi o persoană de încredere să vă ajute pentru ca absenţa de la domiciliu să nu fie observată.

Primul sfat, să vă golească cutia poştală la maximum două zile, pentru ca hoţii să nu-şi dea seama că nu sunteţi acasă, prin simplul fapt că nu v-aţi ridicat corespondenţa. Cutia poştală e prima care vă poate da de gol, mai ales acum când, aproape în fiecare zi, prestatorii de servicii sau firmele de comerţ o îndeasă cu tot felul de pliante promoţionale. La fel, să ia din uşă bileţelele lăsate de agenţii care nu v-au găsit acasă când au venit să ia consumul de lumină, apă sau gaze, sau de oricine altcineva, ştiut fiind că, în perioada de pregătire a infracţiunii, hoţii intră în scările blocurilor sub diferite pretexte şi testează vigi-lenţa locatarilor, pregătind terenul viitoarei acţiuni. De un mare ajutor ar fi şi dacă proprietarul ar lăsa în casă, într-o seară, o lumină aprinsă sau un aparat de radio deschis.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii