Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:50 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber La Constanţa, piaţa auto second-hand, paralizată

ro

07 Mar, 2011 12:18 1196 Marime text
Maşinile s-au ieftinit considerabil, însă constănţenii nu mai sunt interesaţi să cumpere // Constănţenii preferă să scape de maşinile puternice, foarte scumpe.

Parcurile auto de pe varianta Constanţei s-au transformat în ultimele luni în simple muzee, cărora le trec pragul din ce în ce mai puţini curioşi.

Majorarea taxei de primă înmatriculare, dar şi a impozitelor pentru maşinile puternice au alungat şi puţinii constănţeni care şi-ar mai fi dorit, poate, să pună mâna pe maşini bune, la preţuri de „criză". De asemenea, importul de autoturisme second hand a fost practic stopat din cauza majorării taxei auto, iar cum cumpărătorii doresc de regulă o maşină rulată în străinătate, piaţa efectiv s-a blocat.

Tot ce mai merge acum sunt schim-burile auto, spun comercianţii. În principiu, clienţii le aduc maşini scumpe, puternice, aproape noi, în schimbul cărora îşi aleg o altă maşină, ceva mai ieftină, cu o capacitate cilindrică de sub 2.000 centimetri cubi, la care se adaugă şi o diferenţă de bani. Nici nu e de mirare că în parcurile auto o bună parte dintre autoturisme costă şi zeci de mii de euro. Pentru multe dintre acestea se oferă chiar şi garanţie.

Nu se vinde, nu se cumpără

Parcurile auto nu mai sunt totuşi ticsite cu maşini de vânzare, ca altădată. Numărul acestora a scăzut destul de mult în ultimele luni. Pe lângă faptul că din străinătate nu se mai aduce nimic, nici constănţenii de rând nu vor să-şi mai vândă maşinile, sau nu se obosesc să mai încerce, conştienţi că nu pot avea sorţi de izbândă. Motivul? Puţine persoane vor să achiziţioneze o maşină rulată în România, iar în plus, preţul pe care ar putea să îl primească este mult sub preţul de achiziţionare. Aşa se face că numărul tranzacţiilor a scăzut extrem de mult. „De când am vândut ultima maşină sunt trei zile, dar nu am mai vândut, până acum trei zile, de două săptămâni. În decembrie şi ianuarie s-au vândut două maşini. Preţurile acestora au scăzut până la nivelul de jos. De aia nici proprietarii nu le mai vând", a precizat reprezentantul unui parc auto. Acesta a mai adăugat că, dacă anul trecut un comerciant vindea 10 - 15 maşini în fiecare lună, acum se vând 2, maximum 3 pe lună, dar şi în cazul acestora este vorba mai mult de schimburi: „Din astea 2-3 maşini, una se vinde cu cash, până în 5.000 de euro. Noi stăm cu speranţa că o să-şi revină cât de cât. Nu cred că o să mai fie ce a fost, dar... Acum ţinem parcurile deschise, să fim pe piaţă. Nu e nici pierdere, nici câştig. E la nivelul de plutire".

Maşini nevândute de jumătate de an

Constănţenii nici în 2010 nu s-au îngrămădit să investească în autovehicule, aşa că reprezentanţii parcurilor auto au şi la ora aceasta maşini pe care nu au reuşit să le vândă de mai bine de jumătate de an, la care au lăsat şi 1.000 de euro din preţ. Ca exemplu, „veterana" unuia dintre vânzători, un Rover din 2003, a fost scoasă iniţial la vânzare cu 4.600 euro, dar acum, după luni bune în care a stat în parcare, poate fi cumpărată cu 3.500 euro.

Prima lovitură primită de comercianţi a venit odată cu criza. Pe mulţi dintre ei i-a prins cu zeci de maşini aduse din străinătate, pe care ulterior au fost nevoiţi să le vândă în pierdere, doar ca să scape de ele şi să-şi deblocheze o parte din bani. „Pierderea, pe un parc de 30 de maşini, a ajuns undeva la aproximativ 12.000 euro. Dar trebuie să te aliniezi la preţurile pieţii, ca să te deblochezi. Banii i-am recuperat ulterior, în 2-3 luni", a precizat unul dintre comercianţi.

A urmat însă mărirea de la înce-putul acestui an a taxei de primă înmatriculare, care le-a încurcat şi mai mult socotelile. Volumul vânzărilor a scăzut, potrivit vânzătorilor, cu 80%.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii