Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:16 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber La un pas de a fi preluaţi de Ministerul Culturii, Angajaţii Teatrului Naţional „Oleg Danovski" nu primesc nici salarii, nici explicaţii

ro

06 Sep, 2010 13:01 816 Marime text

Până pe 15 septembrie, se aşteaptă aprobarea hotărârii ca teatrul să fie preluat de Ministerul Culturii

Deşi au ieşit de sub autoritatea Consiliului Judeţean Constanţa, angajaţii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" (TNOB) nu şi-au încheiat încă socotelile cu acesta, întrucât nu au primit banii de şomaj tehnic din luna iunie. Pentru prima lună a verii, pe carduri le-au fost viraţi doar 50 la sută din şomajul tehnic, şi aceştia alocaţi în tranşe.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât angajaţilor nu li se oferă vreo explicaţie pentru faptul că nu au primit cei 75 la sută din salariu prevăzuţi de lege. În acest timp, angajaţii sunt trecuţi pe lista neagră a băncilor, aflându-se în imposibilitatea de a-şi plăti ratele, chiriile, unii dintre ei fiind nevoiţi să trăiască la limita subzistenţei.

„Legea i-a scutit de plata contribuţiilor sociale, cu condiţia să ne dea banii de şomaj tehnic, pe care însă nu vor să ni-i dea", ne-a spus una dintre artistele aflate într-o astfel de situaţie. „Nu avem cu ce să ne deplasăm la teatru, ne împrumutăm unii de la alţii, aşa am ajuns", adaugă aceasta.

„De la Consiliu ni s-a zis că nu sunt bani. Fonduri sunt pentru Fundaţia Fantasio, pentru HCM, dar pentru salariile noastre nu", ne-a spus baritonul Marius Eftimie, din cadrul TNOB.

Săptămâna trecută, artiştii de la Operă s-au întors la serviciu, pentru repetiţii la spectacolele „Soldăţelul de plumb" şi „Văduva veselă", pe care le vor prezenta în afara oraşului pe 15 şi 18 septembrie. Repetiţiile au avut loc miercuri, joi şi vineri, zile pentru care artiştii trebuie să fie pontaţi, întrucât au efectuat ore de muncă. Pentru majoritatea angajaţilor, şomajul tehnic s-a încheiat pe 4 septembrie. Ei aşteaptă, acum, disponibilizările, conform noii organigrame aprobate de Consiliul Judeţean în şedinţa din 23 august, în care s-a hotărât că vor rămâne 141 de angajaţi ai TNOB.

Tot în şedinţa din 23 august, Consiliul Judeţean a aprobat transferul TNOB din subordinea sa în cea a Ministerului Culturii. Conform lui Radu Enache, consilierul ministrului Kelemen Hunor, este posibil ca, până pe 15 septembrie, hotărârea de guvern privind transferul teatrului să fie aprobată: „La minister s-a primit documentaţia de la Consiliul Judeţean Constanţa, a fost dată hotărârea de guvern şi se speră că până în 15 septembrie aceasta să fie aprobată". Totodată, Kelemen Hunor intenţionează să vină la Constanţa, cu ocazia aprobării hotărârii de guvern: „Domnul ministru speră, de asemenea, că, odată cu ieşirea hotărârii de guvern, va face o vizită la Constanţa să stea de vorbă şi cu oamenii din teatru", a declarat consilierul ministrului, pentru ziarul „Cuget Liber".

Artiştii sunt, însă, din ce în ce mai pesimişti privind soarta lor, având în vedere momentele neplăcute de care au parte încă din primele luni ale anului, când salariile au început să fie diminuate. „Vara asta ne bucuram că ne intrau pe carduri 2-3 milioane. Ne-au adus în pragul acesta, să ne pară bine că am luat 2 milioane din salariu", mărturiseşte Marius Eftimie.

Pentru a afla de ce angajaţii TNOB sunt în şomaj tehnic fără a fi plătiţi, sau măcar dacă există o minimă posibilitate ca ei să-şi primească banii aferenţi lunilor iulie şi august, precum şi diferenţa pe luna iunie, i-am contactat pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, care, însă, pasează responsabilitatea de la unul la celălalt în această problemă.

Astfel, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, ne-a spus că nu are în atribuţie teatrele, în timp ce Cristinel Dragomir, celălalt vicepreşedinte, ne-a spus că nu cunoaşte subiectul şi că nu are cum să-şi dea cu părerea. Cristian Zgabercea, consilier la cabinetul lui Nicuşor Constan-tinescu, preşedintele CJC, ne-a recomandat să adresăm întrebarea celor care se ocupă de partea economică în cadrul Consiliului Judeţean: „Nu e treaba mea să dau răspunsuri pentru ei, o să se şi supere pe mine. Dacă tot fac lucruri, să şi răspundă pentru ele". Urmându-i recoman-darea lui Cristian Zgabercea, l-am contactat telefonic pe Bogdan Dima, directorul Direcţiei Generale Buget-Finanţe din cadrul CJC, care, însă, nu a răspuns apelurilor noastre. Vom reveni cu informaţii pe baza acestui subiect în ediţiile viitoare.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii