Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:35 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget liber Reabilitarea blocurilor şi a caselor vechi, pe banii primăriei şi ai statului

ro

08 Jul, 2011 11:54 870 Marime text

Constănţenii care locuiesc în blocuri vechi, ale căror faţade stau să cadă, sunt jupuite sau degradate, ar putea primi ajutor de la stat pentru a-şi repara zidurile. Însă, înainte de a se vedea cu banii, ei vor fi notificaţi de primărie că trebuie să-şi reabiliteze imobilele. Dacă nu au bani şi dovedesc că au venituri mai mici de 1.500 de lei, vor fi susţinuţi de autorităţile locale, urmând ca acestea să recupereze în timp ajutoarele respective.

Acest lucru va fi posibil printr-o lege nouă, care obligă proprietarii imobilelor insalubre să le rea-biliteze, iar primăriile să renoveze casele monument. Clădirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autorităţile locale, acestea urmând să notifice proprietarii asupra obligaţiilor ce le revin.

În municipiul Constanţa, există sute de astfel de imobile, atât blocuri vechi, cât şi case monument care necesită urgent lucrări de reabilitare. Până la sfârşitul lunii septembrie, Primăria Constanţa trebuie să realizeze inventarierea tuturor clădirilor cu probleme. Multe dintre acestea sunt deja cunoscute, mai ales cele din centrul istoric şi zona peninsulară. Aici, numeroase imobile sunt vechi de câteva sute de ani şi, de-a lungul timpului, nu au fost întreţinute. Mai mult decât atât, unele sunt nelocuite de ani de zile, altele sunt locuite parţial, altele sunt locuinţe sociale, iar cea mai mare parte din ele sunt ocupate abuziv de familii de romi.

„Nu am văzut încă documentul legislativ respectiv, dar, dacă legea ne impune să inventariem clădirile cu probleme, cu siguranţă o vom face până la termenul dat. Noi avem deja o statistică privind clădirile cu risc seismic şi care cel mai probabil au şi faţadele degradate. Acum lucrăm la evaluarea clădirilor de patrimoniu din zona peninsulară, care aparţin domeniului public, apoi vom trece la cele particulare. Într-adevăr, era o carenţă a legislaţiei în ce priveşte locuirea colectivă. Blocurile degradate nu intrau sub incidenţa niciunei legi, aşa că este binevenită o astfel de iniţiativă. Rămâne de văzut şi de unde vor fi daţi banii pentru reabilitarea clădirilor", a declarat, pentru „Cuget Liber", viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Lucrările vizează, printre altele, refacerea zidăriilor, pereţilor exteriori, acoperişului, tâmplăriei exte-rioare, eliminarea igrasiei sau demon-tarea şi remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade.

Proprietarii de locuinţe vor putea beneficia de credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată pentru finanţarea lucrărilor de refacere a faţadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind creşterea calităţii clădirilor, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Primăriile care nu inventariază clădirile ale căror faţade necesită reparaţii şi proprietarii care nu execută reparaţiile sunt pasibile de amenzi până la 15.000, respectiv 8.000 de lei.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii