Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:37 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Revoluţie la bordul navelor

ro

16 Mar, 2011 12:27 805 Marime text

Shipping-ul mon-dial se află în faţa unei schimbări epocale, a cărei forţă motrice este Convenţia Maritimă Consolidată - MLC 2006, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber", Adrian Mihăl-cioiu, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor şi inspector ITF România.

Convenţia - care va intra în vigoare începând din 2012 - are ca obiectiv central îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă la bordul navelor, creşterea nivelului de protecţie a marinarilor.

Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), iniţiatoarea convenţiei, a instruit peste 3.000 de inspectori şi formatori pentru aplicarea ei. Din ţara noastră, singurul absolvent al acestor cursuri (organizate la Centrul Internaţional de Instruire al ILO, din cadrul Academiei Maritime Torino) este Adrian Mihălcioiu. Liderul sindical prezintă, pentru cititorii ziarului nostru, câteva dintre prevederile convenţiei.

Pe viitor, fiecare navă va avea un certificat şi un document DMLC, care vor atesta că prevederile convenţiei sunt îndeplinite. Statele vor trebui să aibă un sistem de recunoaştere a contractelor colective de muncă. În cazul ţării noastre, autorităţile vor fi obligate să recunoască contractele negociate de SLN. La rândul lor, agenţiile de crewing vor trebui să respecte convenţia şi să încheie contractele individuale de muncă în conformitate cu cel colectiv, recunoscut de stat.

Fiecare navă în parte va avea propriul contract colectiv de muncă semnat cu un reprezentant al echipajului, recunoscut de ITF (SLN).

Convenţia reglementează protecţia socială la bordul navelor, tipurile de asigurări şi de compensaţii cuvenite navigatorilor. Printre altele, armatorii vor trebui să încheie contracte de asigurare pentru cazurile de neplată a salariilor şi pentru abandon. Se asigură, astfel, respectarea dreptului de repatriere.

Actul normativ reglementează timpul de muncă şi de repaus, precum şi durata maximă a lucrului pe mare. Un navigator nu va putea munci mai mult de 12 luni consecutiv.

Marinarii vor avea dreptul să depună plângeri şi sesizări la bord, inclusiv prin reprezentanţi. Convenţia instituie un mecanism pentru respectarea acestui drept. O navă poate fi reţinută de autoritatea unui port, dacă există reclamaţii că această prevedere a convenţiei nu este respectată.

Toate navele construite începând din 2012 vor trebui să respecte prevederile convenţiei în ceea ce priveşte dotările pentru echipaj. Printre acestea se numără şi obligaţia de a asigura câte o cabină pentru fiecare navigator în parte.

Certificatul şi documentul DMLC vor fi reînnoite la fiecare 5 ani, dar în această perioadă vor exista inspecţii de conformitate.

România va trebui să ratifice convenţia în cursul acestui an, pentru a o implementa din 2012, iar inspectorii de Port State Control şi Flag State Control vor avea obligaţia să o aplice.

„Convenţia va avea efecte excepţionale - afirmă Mihălcioiu. Va elimina dumping-ul social din shipping-ul internaţional şi va pune capăt concurenţei neloiale, făcute pe spinarea navigatorilor. Va pune capăt muncii la negru şi muncii fără contracte semnate cu sindicatele. Se va face curăţenie pe piaţă. Navele sub standard vor fi obligate să tragă pe dreapta, iar armatorii şi companiile de crewing care nu respectă cerinţele convenţiei vor trage obloanele. Viaţa pe mare va fi mai sigură, iar numărul accidentelor de navigaţie se va reduce considerabil."

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii