Cuget Liber Salvaţi de sub talpa CJC
Cuget Liber: Salvaţi de sub talpa CJC
În şedinţa de guvern de miercuri,
10 noiembrie, Executivul a adoptat hotărârea prin care Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" (TNOB) trece din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa în cea a Ministerului Culturii. O hotărâre extrem de importantă, pe care angajaţii teatrului constănţean o aşteptau
de câteva luni.
Cei 141 de angajaţi ai TNOB mai au de aşteptat încă 20 de zile după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, timp în care vor fi întocmite actele de predare-primire: „Sunt convins că această predare-primire se va face foarte repede. Vom prelua teatrul cu 141 de posturi de la Consiliul Judeţean şi sunt convins că această decizie este una corectă şi în concordanţă cu politicile Guvernului", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
„Măcar un balet al lui Danovski să revină în repertoriul teatrului"
Pentru a vedea cum a fost primită de către artişti mult-aşteptata veste, i-am rugat pe câţiva dintre ei să ne împărtăşească reacţiile.
„Ne bucurăm că, în sfârşit, avem un statut, pentru că, până acum, nu ştiam ce se va întâmpla. Acum există o certitudine. Ce o să urmeze aşteptăm să vedem. Oricum, spectacolele noastre merg în continuare. Suntem bucuroşi că nu mai stăm în starea aceea de incertitudine. Sperăm să existe de acum o siguranţă a salariilor. Forurile superioare nouă vor şti ce e de făcut", a declarat prim-balerina Monica Cherecheş.
Nicolae Spirescu, fostul consultant artistic al Companiei de Balet a TNOB, este alături de artişti în această perioadă: „Pentru mine, ca şi pentru balerinii vechi ai teatrului, această veste e un motiv de bucurie, dar şi de regret, pentru că nu am prins şi noi această schimbare în timpul activităţii noastre. Sper ca, în conjunctura actuală, teatrul să-şi vadă de menirea lui - de a oferi spectacole tot mai bune.
Îmi pare rău că n-a apucat şi Oleg Danovski această epocă, pentru că nu i s-ar mai fi luat opera şi moştenirea în deşert. Sper ca măcar un balet al lui Danovski să revină în repertoriul teatrului care-i poartă numele şi care e condus acum de Ministerul Culturii, nu al Inculturii, al Antipatiei Personale şi al Plătirii de Poliţe peste Generaţii".
„Este pasul care ne salvează"
Şi dirijorul Gheorghe Stanciu este mulţumit că situaţia teatrului a fost clarificată: „Este bine că s-a rezolvat şi că în loc să se desfiinţeze acest teatru, el va continua să existe, preluat de minister. Toată lumea e fericită că nu mai depindem de autorităţile locale şi sperăm că vom reveni măcar la ce a fost teatrul, dacă nu la şi mai mult".
Unii dintre artişti aşteaptă, cu teamă sau scepticism, schimbările inerente unei asemenea decizii: „E o stare generală de optimism în momentul acesta, dar, în acelaşi timp, amestecată cu puţină teamă, pentru că atâta timp am sperat că se întâmplă chestia asta încât acum nu mai avem puterea să ne bucurăm. Dar este pasul care ne salvează. În momentul acesta sper că ne putem considera salvaţi şi că vom rămâne la locul nostru, pe scenă, pentru publicul nostru. Aşteptăm să vedem ce schimbări vor fi", ne-a spus Carmen Clenciu, reprezentantul Corului în sindicatul Operei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp