Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:14 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Scandal imobiliar cu „rădăcini" arheologice, în centrul oraşului

ro

24 Sep, 2010 12:04 1074 Marime text
La săpăturile pentru fundaţia unui viitor bloc au fost descoperite vestigii arheologice / Locuitorii din blocurile vecine se opun ridicării construcţiei

 

Pe Aleea Lupeni, situată între Bulevardul Ferdinand şi strada Traian, se sapă de zor în vederea pregătirii terenului pentru un P+7. Construcţia i-a scandalizat pe locuitorii blocului vecin C1, întrucât edificiul care va fi ridicat îi va priva pe aceştia de lumina naturală şi va suprima funcţionalitatea aleii din faţa imobilului. Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu există un panou de informare privind denumirea sau termenul de finalizare a construcţiei, aşa cum prevede legea.

Am aflat de la Senol Zevri că la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, instituţie pe care o conduce, a ajuns un dosar pentru un „imobil locuinţă colectivă parter plus şapte etaje pentru care s-a înregistrat o cerere la 29.03.2010 de către SC OCTAV TOUR SRL, cu respectarea HCLM 339 din 29.06.2009, pe B-dul Ferdinand". Totodată, Senol Zevri susţine că solicitantul nu a prezentat toate documentele necesare ridicării construcţiei: „Nu a adus documentele pentru că nu are cum să le obţină! Unul dintre documente este adeverinţa de la Direcţia Sanitară Judeţeană, respectiv un studiu de însorire care trebuie să prevadă că imobilele învecinate vor beneficia, după finalizarea construcţiei, de lumina soarelui un anumit număr de ore pe zi, ceea ce nu e posibil în cazul de faţă. Eu nu pot să spun acum că îi blochez dosarul, dar trebuie să îndeplinească o serie de condiţii şi nu face niciun efort să aducă documente.

Dacă, prin absurd, îmi aduc toate documentele solicitate, eu beneficiez de ceea ce se cheamă dezbatere publică - când cetăţenii din zonă o să spună că nu sunt de acord - legea îmi dă dreptul acesta - orice act al meu administrativ are un număr de zile pentru dezbaterea publică, aşa prevede legislaţia cu privire la autorizaţiile de mediu. Procedura este următoarea: dau decizie pentru autorizaţie de mediu, se publică în presă şi se aşteaptă 15 zile, perioadă rezervată dezbaterii publice. Din păcate, noi nu am avut până acum astfel de situaţii, însă, de data aceasta, oamenii sunt extrem de scandalizaţi pentru că le sunt afectate grav interesele, or aşa ceva nu se mai tolerează".

Firmă fără venituri,

doar cu cheltuieli

În ciuda faptului că nu au fost depuse toate documentele, pe locul pe care urmează a fi ridicat imobilul se efectuează săpături, supravegheate de arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC), în timpul lucrărilor descoperindu-se un zid, precum şi fragmente ceramice. „Poate fi un zid al unei construcţii importante din oraşul vechi", ne-a spus Gabriel Custurea, directorul MINAC. Descoperirile vor fi incluse într-un raport, care urmează să fie înaintat Comisiei Naţionale de Arheologie. Dacă se dovedeşte că este vorba de o construcţie cu valoare istorică, vor fi luate măsuri de conservare, aşa cum a precizat directorul MINAC.

Ne întrebăm, însă, cum va putea suporta costurile eventualelor conservări SC OCTAV TOUR SRL, având în vedere că firma are venituri totale de 2 lei, în timp ce cheltuielile totale însumează 62.031 lei, conform bilanţului pe 2009, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Tot în bilanţ mai sunt specificate şi pierderile firmei, în valoare de 63.496 lei, precum şi datoriile, de 969.852 lei.

Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, OCTAV TOUR SRL este administrată de Valentin Corvin Popescu, avându-i ca asociaţi pe Octavian Mihai Popescu, Radu Nicolae Bologa şi Lygia Popescu.

Şi membrii Asociaţiei de Proprietari 597 B au încercat să afle răspunsuri, drept pentru care au înaintat o sesizare către Primărie, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Teritorial de Construcţii şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, prin care solicită sistarea lucrărilor. „Interesul pe care-l reclamăm obştesc, comunitar, îl constituie împrejurarea că orice edificiu ridicat în această zonă va fi amplasat peste conducte funcţionale, şi adumbreşte lumina naturală a aripii estice a blocului C1, aflându-se la mai puţin de 10 m de faţada acestuia şi suprimă funcţionalitatea aleii din faţa blocului, şi ea diminuată în ecartament cu circa 1 m, astfel că o maşină parcată în faţa blocului face imposibilă deplasarea acesteia", se arată în sesizare.

Membrii Asociaţiei de Proprietari sunt nemulţumiţi, de asemenea, că lucrările se desfăşoară într-o zonă cu încărcătură istorică: „Aici e o zonă cu multe rămăşiţe de odinioară, iar noi terfelim istoria", susţine unul dintre locuitori.

În sesizare, ei mai arată riscul la care este expusă structura de rezistenţă a blocului C1, în momentul în care se va dispune folosirea excavatoarelor sau a utilajelor de acest gen.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii