Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:51 19 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Ultimul spectacol al Operei constantene va avea loc in fata Consiliului Judetean

ro

22 Jul, 2010 13:38 482 Marime text

Artiştii lirici ai Constanţei vor protesta azi, între 10 şi 12, în faţa Consiliului Judeţean. Din repertoriul manifestaţiei nu vor face parte scandări agresive, ci arii din opere

„Intraţi, că s-ar putea să-l vedeţi pentru ultima oară”, ne spunea, ieri, un proaspăt disponibilizat al Operei. În teatrul gol, întunecat, în care nici curent electric nu mai există, domneşte, acum, o linişte dezolantă. Câteva zeci de artişti ai Operei, instituţie desfiinţată săptămâna trecută, s-au adunat, ieri, în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, pentru a trage un semnal de alarmă privind gravitatea deciziei luate de Consiliul Judeţean. După ani sau zeci de ani petrecuţi pe scenă, în faţa publicului, artiştii, dezamăgiţi, disperaţi şi contrariaţi, încearcă să repare ceea ce a fost distrus în câteva secunde, atât cât durează să semnezi un document.

Artiştilor li s-au alăturat spectatori fideli, care şi-au declarat susţinerea faţă de cei pe care i-au admirat şi aplaudat ani de-a rândul. Unul dintre ei este Remus Alexandrescu: „De 50 de ani, nu am lipsit de la niciun spectacol. Este aberant, ca după atâţia ani să rămânem fără operă în Constanţa, care trebuie să trăiască, indiferent de greutăţi. Acest oraş a trăit prin muzică atunci când a avut necazuri”, susţine el.

Artiştilor li s-a alăturat şi soprana Florenţa Marinescu, indignată, la rândul ei, de hotărârea de a desfiinţa Opera: „Vreau să protestez faţă de aberantă Ordonanţă 63 a Guvernului, imbecilă, tembelă, prin faptul că atinge în mod nejustificat acel spaţiu de cultură şi civilizaţie care nu are nicio legătură cu restructurarea administraţiei publice locale. Un astfel de gest are repercusiuni pentru încă o perioadă de 50 de ani, când, probabil, se va constitui de la zero o nouă instituţie lirică.

Studenţii îşi fac practica artistică şi îşi dau licenţa pe scena Operei, iar masteranzii se perfecţionează aici în arta cântului.

Sunt artişti care n-au avut copilărie, adolescenţă, şi care practică de la 4-5 ani această artă. Unde să reciclezi un artist care nu ştie decât să facă muzică?”

Nu şi-au pierdut doar locurile de muncă, ci şi locuinţele

Carmen Clenciu, membră a Corului, a atras atenţia asupra consecinţelor imediate ale deciziei Consiliului Judeţean, aducând în discuţie cele şapte sau opt familii de artişti lirici care îşi vor pierde locuinţele de serviciu, odată cu desfiinţarea locurilor de muncă: „În această ţară, în 2010, sunt oameni de artă, sensibili, care vor rămâne pe stradă. Familii întregi care, din acest moment, nu mai au unde locui, deoarece locuinţele lor erau date de teatru prin Consiliul Judeţean. Sunt părinţi şi copii care au lucrat aici şi care vor rămâne pur şi simplu pe străzi”.



Totodată, Carmen Clenciu e de părere că şi Orchestra (la care Consiliul Judeţean nu a renunţat deocamdată) va fi, în curând, ştearsă din organigramă: „O orchestră de 45 de oameni nu înseamnă filarmonică, şi, din acest punct de vedere, şi aceasta se va desfiinţa în curând, pentru că nu există posibilitatea de a varia repertoriul”.

Începând de ieri, artiştii au început să strângă semnături de la constănţeni, pentru a demonstra faptul că şi publicul se opune desfiinţării Operei. Până ieri, strânseseră 2.000 de semnături, pe care le vor ataşa unei petiţii adresate lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean: „Sperăm ca prin demersul nostru să se păstreze genul atât de necesar Constanţei, cum e Opera. Am strâns deja 2000 de semnături, deci e clar că publicul ne sprijină. Încă sperăm să revizuiască această decizie pripită. Mâine vom protesta paşnic între 10 şi 12, în faţa Consiliului Judeţean”, a spus baritonul Cătălin Ţoropoc.

„Ce urmează pentru ţara asta dacă anulăm cultura?”

Alături de artiştii disponibilizaţi s-a aflat şi prof. Radu Popescu, din cadrul Şcolii Populare de Artă şi Meserii Constanţa, care şi-a exprimat revolta la adresa conducătorilor din cultură: „Nu se poate ca hachiţele politice să intervină în viaţa cetăţii. Asta e realmente o crimă. Cei care decid soarta instituţiilor de cultură nu prea calcă pe la teatru. Nici nu cred că citesc, după cum apar la televizor, fac dezacorduri, au mari probleme la limba română şi la cultura generală. Ce urmează pentru ţara asta dacă anulăm cultura?”


În asentimentul său se află un alt spectator fidel, conform căruia „Constanţa e un oraş de golani, huligani şi de afacerişti. Aduc braziliencele alea şi toate otrăvurile. Sunt lipsiţi de bun simţ, nu intră într-o sală de concert”, susţine Constantin Dobrogeanu.

Astăzi, artiştii vor protesta prin arii de operă în faţa Consiliului Judeţean, oferindu-le, astfel, ocazia, celor care i-au desfiinţat, să urmărească, probabil, primul lor spectacol liric. În aer liber!

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii