Jurnal de Constanta CNADNR cere sprijin prefectului pentru exproprierile necesare autostrăzii Bucureşti - Constanţa
Jurnal de Constanta: CNADNR cere sprijin prefectului pentru exproprierile necesare autostrăzii Bucureşti - ConstanţaMinistrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a semnat de curând protocoale de colaborare cu 42 de prefecturi, în baza cărora instituţiile semnatare să-şi poată oferi reciproc suport pentru dezvoltarea infrastructurii şi pentru accelerarea programului de autostrăzi şi drumuri de interes naţional. Aşa se face că prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz, a şi trecut la fapte.
Protocolul semnat de ministrul Boagiu stipulează faptul că prefecturile vor susţine demersurile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ale companiilor din subordinea sau de sub autoritatea acestuia în vederea accelerării procedurilor de transfer şi expropriere pentru cauză de utilitate publică. De asemenea, se va colabora pentru înlesnirea demarării lucrărilor de construcţie de autostrăzi şi drumuri de interes naţional prin facilitarea ocupării de amplasamente, inclusiv prin emiterea acordului de acces pe terenurile proprietate publică a statului aflate în administrarea sau proprietatea privată a primăriilor, până la finalizarea procedurilor de transfer sau de expropriere pentru cauză de utilitate publică. De altfel, solicitări asemănătoare din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au fost trimise şi reprezentanţilor consiliilor judeţene, primăriilor de municipii şi de comune.
Deblocarea frontului de lucru
În baza acestui protocol, prefectul Claudiu Iorga Palaz a trecut la fapte pentru a permite asigurarea frontului de lucru în vederea construirii autostrăzii Bucureşti - Constanţa, mai precis a tronsonului 6 Cernavodă -Constanţa. Implicarea sa a fost necesară în urma unei adrese trimise de Boştină&Associates, în calitate de prestator, către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în calitate de beneficiar, prin care se cerea o prezentare a problemelor întâmpinate în desfăşurarea procedurii de expropriere, etapa executării activităţilor cadastrale, precum şi a soluţiilor identificate pentru rezolvarea lor.
În prezenţa şefului Serviciului Documentaţii Tehnico-Economice din cadrul CNADNR, Mihai Tiberius, la finalul şedinţei Comisiei Judeţene de Fond Funciar, prefectul Palaz a discutat cu membrii comisiei pe marginea îndreptării unor erori materiale conţinute în cinci titluri de proprietate, care să deblocheze frontul de lucru pentru autostrada Bucureşti - Constanţa, tronsonul 6 Cernavodă - Constanţa. Cele cinci titluri de proprietate pentru care CNADNR a venit cu propunerea rectificării lor vizează nişte suprafeţe de teren din localităţile Murfatlar, Medgidia şi comuna Bărăganu, sat Mereni, care se interpun pe traseul pe unde va trebui construit tronsonul 6 al autostrăzii Bucureşti - Constanţa.
Solicitare de la centru
Reprezentantul CNADNR, Mihai Tiberius, a afirmat că pe tronsonul 6 compania are suprafeţe de teren pe care nu reuşesc să le exproprieze, principalul motiv fiind acela că „ne lovim de imposibilitatea finalizării unei documentaţii cadastrale pentru fiecare imobil în parte, prin obţinerea avizului Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa". În fapt, vizita domnului Tiberius a survenit ca urmare a faptului că firmele de cadastru cu care colaborează CNADNR au atenţionat că există titluri de proprietate emise şi care conţin diverse probleme ce împiedică finalizarea documentaţiei cadastrale. „Am cerut sprijinul prefectului şi cerem ajutorul pentru a depăşi aceste minusuri din documentele respective. Rugămintea companiei - pentru a scăpa de grija obligaţiei pe care o avem faţă de constructor, aceea de a pune amplasamentul la dispoziţie, liber de sarcini, pentru a putea lucra şi a se încadra în programul stabilit şi aprobat, precum şi pentru a se încadra în costurile investiţiei aprobate prin HG - este de a depăşi aceste minusuri pe care titlurile le conţin şi, ulterior, să putem despăgubi proprietarii. În momentul de faţă există HG de expropriere pentru întreg tronsonul, în care s-a prevăzut şi o sumă suficient de mare de bani pentru a acoperi nevoile ce survin. Singura problemă este ca, împreună cu prefectura, primăriile şi OCPI, să putem perfecta documentele ce stau la baza operaţiunilor de expropriere", a precizat Mihai Tiberius.
Măsuri concrete
În consecinţă, rectificarea celor cinci titluri de proprietate ce blochează asigurarea frontului de lucru pentru autostradă a fost aprobată de membrii Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Pe parte tehnică, la propunerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, se va trece la rectificarea cotoarelor de la titlurile de proprietate respectivă, iar reprezentantul OCPI Constanţa, prezent la şedinţă, a pus condiţia ca titlurile respective să nu fie transcrise până nu se finalizează verificările. Pe măsură ce proprietarii vor veni să-şi facă intabulările, vor fi rectificate şi titlurile de proprietate.
Prefectul Claudiu Palaz a afirmat că se caută soluţii rapide pentru a debloca situaţia, astfel încât să se realizeze şi ultimul tronson atât de aşteptat şi de necesar al autostrăzii. „Săptămâna viitoare va fi o şedinţă programată la Prefectură cu constructorii, reprezentanţii primăriilor de pe teritoriul administrativ pe care va trece tronsonul şi ai CNADNR. Vom lua, punctual, fiecare problemă în discuţie şi, funcţie de situaţie, vom încerca să găsim soluţii. Principala problemă este identificarea proprietarilor acelor terenuri, mai ales că fiecare, când aude de exproprieri, încearcă să mărească preţul. Ar fi bine să apară acea atitudine civică şi să îşi amintească faptul că este o investiţie necesară întregii ţării şi judeţului nostru", a concluzionat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp