Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:15 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta „Curiozitatea" feminină a deputatului Manuela Mitrea

ro

30 Nov, 2010 17:58 757 Marime text
Încă de la începutul lunii noiembrie, deputatul PSD Manuela Mitrea „a sărit la beregata guvernanţilor" folosindu-se de un instrument aflat la îndemâna oricărui parlamentar - întrebarea, formulată în scris pentru a rămâne posterităţii.

Pe 3 noiembrie a.c., Manuela Mitrea atrăgea atenţia ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Ioan Nelu Botiş asupra şomajului tot mai ridicat în rândul absolvenţilor cu studii superioare. Deşi a trecut destul timp de atunci, nici până în prezent demnitarul nu i-a răspuns parlamentarului constănţean dacă la nivelul ministerului pe care îl conduce există o strategie şi măsuri care să încurajeze angajatorii să-şi mărească personalul cu tineri proaspeţi ieşiţi de pe băncile facultăţii.

În aceeaşi zi şi acelaşi ministru era luat la întrebări de deputatul PSD referitor la sursa de finanţare alocată pentru achiziţia „Sistemului informatic integrat de management" în valoare de peste 21 de milioane de lei, pentru care ministerul respectiv a încredinţat un contract, în data de 29 octombrie a.c., singurei firme care a participat la procedură. Desigur, nici această enigmă n-a fost elucidată de ministrul Botiş.

Două pe săptămână

La fix o săptămână, ţinta preferată a reprezentantei Colegiului uninominal nr. 8 s-a schimbat, locul ministrului Muncii Ioan Nelu Botiş fiind luat de şeful Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Demnitarului i s-a adus la cunoştinţă faptul că tot mai mulţi oameni de afaceri din Constanţa şi din sudul ţării preferă să-şi mute afacerile în ţara vecină, Bulgaria. Motivul transferului: TVA-ul în Bulgaria este cu patru procente mai mic, cota unică este 10%, sunt cu şapte taxe mai puţine, iar capitalul minim necesar pentru înfiinţarea unei firme este de numai un euro. Sesizând acest exod al firmelor către ţara vecină, Mitrea a vrut să afle dacă ministrul Ialomiţianu are vreo strategie prin care să pună barieră fenomenului, dar răspunsul n-a apărut nici până în prezent.

Aceeaşi problemă i-a fost prezentată, în scris, şi premierului Boc, dar „curiozitatea" deputatului PSD a rămas „nesatisfăcută".

A mai trecut o săptămână, iar parlamentarul social-democrat a revenit în atenţia ministrului Ialomiţianu cu o nouă problemă: „Măsuri privind evaziunea fiscală". Deşi fenomenul capătă amploare, iar efectele sunt directe asupra încasărilor fiscale, „statul român pierzând miliarde de euro din evaziunea fiscală cu ţigări, alcool, combustibili, produse agricole şi altele", strategia Ministerului de Finanţe nu se ştie dacă există şi, dacă da, cum funcţionează ea.

Tot pe 17 noiembrie, o altă întrebare avea să-l deranjeze pe un alt demnitar: ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Petru Daniel Funeriu. Obiectul întrebării: „Servicii de cazare de peste un milion de lei". Manuela Mitrea avea unele nedumeriri cu privire la atribuirea „Contractului de prestări servicii de cazare la hotel şi servicii de reuniuni şi conferinţe organizate la hotel" în valoare de peste un milion de lei, fără TVA. Concret, parlamentarul PSD nu înţelege de ce nu s-a organizat o licitaţie publică, de ce la negociere au fost invitate doar una - două firme şi, nu în ultimul rând, de ce anunţul de atribuire a fost publicat după perioada de executare a contractelor. Deocamdată, întrebările respective n-au primit niciun răspuns.

Criză mare, achiziţii scumpe (!?)

Se pare că, pe timp de criză, prestatorii de servicii nu se încurcă cu sume mici, ofertele lor situându-se în jurul cifrei de un milion de lei. Pe acest fond, ultimul demnitar vizat de deputatul Manuela Mitrea a fost ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Constantin Igaş, căruia îi cere socoteală în privinţa atribuirii, de curând, a unui contract. Este vorba de contractul „Servicii de asistenţă tehnică necesare implementării proiectului «Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară - instrument pentru furnizarea în comun, în condiţii de calitate şi eficacitate, a serviciilor publice locale»". Contractul - în valoare de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA - a fost obţinut de singurul ofertant prezent la procedura de achiziţie publică respectivă. Mitrea vrea să afle de la demnitar din ce resurse va finanţa achiziţia şi cum îşi explică faptul că, în plină criză economică - perioadă în care orice firmă este interesată să obţină un asemenea contract -, doar o firmă a participat la procedură.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii