Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:30 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Deocamdată, USL este un exerciţiu de imagine

ro

21 Mar, 2011 11:59 675 Marime text

Contestarea la Tribunalul Bucureşti a Alianţei de Centru Dreapta PNL-PC amână înregistrarea juridică a Uniunii Social Liberale. Sub acest pretext, dar şi pentru a se mai calma apele între liberali şi social-liberali, a fost amânată şi semnarea acordurilor de înfiinţare şi funcţionare a USL în teritoriu.

Pe 18 februarie, cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, Tribunalul Bucureşti înregistra o plângere în cazul Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PNL şi PC. Implicit, aceasta blochează şi înregistrarea juridică a celeilalte alianţe a opoziţiei, Uniunea Social Liberală (USL), care include şi PSD. În plângerea respectivă se menţiona: „Verificaţi şi constataţi în ce măsură ACD onorează dispoziţiile Capitolului al IV-lea din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dar şi disponibilitatea de a respecta Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi toate convenţiile la care România este parte". Până la pronunţarea instanţei în acest caz, tipărirea „buletinului de identitate" al USL va întârzia. Altfel spus, în eventualitatea înlocuirii premierului Emil Boc, neoficializarea apariţiei USL va pune piedici reprezentanţilor uniunii în promovarea unui succesor al primului ministru, pentru că nu pot acţiona juridic nefiind înregistraţi.

Semnare pentru... poza de grup

În contextul prezentat, s-ar putea spune că semnarea unor protocoale privind apariţia şi colaborarea în cadrul USL la care am asistat în ultima perioadă a reprezentat doar un exerciţiu de imagine. De altfel, până acum, pe plan local, s-a bătut palma între PNL-PSD şi PC doar la nivel judeţean, în teritoriu acţiunile de acest gen urmând să aibă loc cel mai probabil după clarificarea situaţiei la nivel central. Situaţia a fost confirmată şi de co-preşedintele USL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, care a afirmat că „nu s-a început semnarea acordului USL în teritoriu". El a pus totul pe seama faptului că „mai sunt localităţi unde-i mai lăsăm să se obişnuiască cu gândul, îi mai lăsăm la dospit".

Teme trasate

Chiar şi aşa, potrivit lui Dragomir, şefii de zone şi de localităţi au ca temă realizarea majorităţii USL în consiliile locale, precum şi propunerea de noi viceprimari agreaţi de PNL şi PSD acolo unde se poate. „Fiecare trebuie să înţeleagă că USL nu poate funcţiona doar pe contre şi, eventual, cu refuzuri categorice. De aceea am lăsat timpul să treacă. Fiecare avem interesul să nu ne dăm oamenii afară din partid, mai ales pe cei care sunt primari", a declarat preşedintele PNL Constanţa.

Şi totuşi, liderul liberal n-a omis să facă şi avertizări pentru cei care ar îndrăzni să crâcnească şi să se opună relaţiei cu social-liberalii, în special acelora care deţin funcţii în administraţia publică locală. „Cei mai mulţi care sunt primari au o primă şansă (n.r. - referire la prelungirea mandatului de edil şef), dar să le fie foarte clar că, dacă ies din USL, nu mai au sprijin nici de la PNL, nici de la PSD", a atenţionat Dragomir. Aşadar, chiar dacă unora nu le va conveni că nu mai sunt ei cei care iau deciziile, atât liberalii, cât şi social-democraţii vor trebui „să înţeleagă rostul USL".

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii