Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:04 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Judecătorul Dumitru Dinică a fost exclus din magistratură

ro

11 Mar, 2011 11:55 1015 Marime text

Un magistrat constănţean a fost exclus din rândurile magistraţilor întrucât a avut un comportament neadecvat faţă de oricine intra în contact cu el. Este vorba despre judecătorul Mircea Dumitru Dincă, de la Judecătoria Constanţa, acuzat că hărţuieşte grefierele şi se comportă necuviincios faţă de colegi, avocaţi, experţi sau martori. Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia de excludere a avocatului aparţine Consiliului Superior al Magistraturii care, într-un comunicat de presă, informează care au fost motivele acestei hotărâri: „(...) excludere din magistratură, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99, lit i) (efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motiveimputabile) şi k) (atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili) din acelaşi act normativ".

Toată nebunia a pornit de la o plângere formulată de o grefieră, care îl acuză pe judecător că a chemat-o la el în birou, a cuprins-o cu mâinile de şolduri şi i-a spus că îl ispiteşte. Şi alte două grefiere îl acuză pe magistratul exclus că le-ar fi atins într-un mod ce denota alte intenţii decât unele profesionale.

Un jandarm, martorul a ...30 de secunde jenante

Totodată, comisia CSM a mai avut în vedere şi faptul că Dinică redacta cu o întârziere de jumătate de an sentinţele pronunţate. La momentul verificărilor, acesta avea peste 120 de sentinţe neredactate. În motivarea comisiei de disciplină se mai arată că există şi un martor care a asistat la avansurile pe care Dinică le făcea unei grefiere. Potrivit motivaţiei comisiei, martorul a declarat că, „(...) în timp ce discutam cu domnul judecător, care venise să-mi aducă cheile de la nivelul I, a venit şi grefiera X.X., care a venit să ia cheile de la nivelul II. În momentul în care aceasta a intrat, domnul judecător Dinică a spus «ce fată frumoasă», la care grefiera nu a răspuns şi şi-a luat cheile. Când a plecat, trecând pe lângă ea, domnul judecător a prins-o de încheietura mâinii şi i-a spus să stea puţin, dar grefiera şi-a tras mâna spunând că are treabă. A fost un moment jenant şi pentru mine, dar care a durat aproximativ 30 de secunde".

Judecătorul susţine că este nevinovat

În urma deciziei comisiei de disciplină, judecătorul exclus de CSM a organizat joi o conferinţă de presă. Mircea Dumitru Dinică se apără, spunând că nu a existat niciun incident între el şi grefiera care îl acuză că a hărţuit-o, dar că între ei există un conflict mai vechi. Judecătorul susţine chiar că este vorba despre un complot al celor pe care le-a sancţionat pentru că nu îşi făceau treaba. Mai mult, Dinică susţine că i-ar fi văzut pe mai mulţi membri ai CSM în situaţii jenante - în stare de ebrietate - şi că ar fi fost atenţionat să nu spună nimănui acest lucru. „Toţi sunt contra mea, iar eu sunt singur contra toţi. Încă nu am fost suspendat, iar dacă CSM vrea să mă excludă, eu i-am anunţat că mai bine îmi dau demisia, pentru că vreau să îmi fac o carieră în străinătate. Nu mă simt vinovat şi nu sunt vinovat de nimic referitor la plângerile făcute. Dacă mă vor exclude, eu voi contesta acest lucru, pentru că nici măcar nu au venit cu argumente", a precizat judecătorul.

Motivaţia comisiei de disciplină pentru judecători

„Prin sesizarea depusă la CSM, în data de 22.06.2010, de către doamna A. A, grefier la Judecătoria Constanţa, se solicita sancţionarea domnului Dumitru Mircea Dinică, judecător la Judecătoria Constanţa, motivat de faptul că, în timpul programului de lucru, a manifestat un comportament necorespunzător faţă de aceasta. Astfel, s-a arătat că domnul judecător a invitat-o insistent în biroul dumnealui, sub pretextul de a-i preda dosarele aflate la primul termen de judecată, iar în timp ce doamna grefier se îndrepta spre ieşirea din birou, magistratul a cuprins-o cu mâinile de şolduri spunându-i «ce mă ispiteşti». Sesizarea doamnei grefier a fost înaintată Inspecţiei Judiciare prin intermediului conducerii instanţei, fiind ataşat şi procesul verbal în care se menţionează poziţia domnului judecător.

Separat de sesizarea menţionată, Comisia de disciplină a reţinut faptul că domnul judecător Dumitru Mircea Dinică a manifestat o astfel de atitudine şi faţă de alte două grefiere, pe una atingând-o într-un mod necuviincios în spate, iar pe cealaltă prinzând-o de mână, fără voia acesteia, într-un mod perceput de doamna grefier ca denotând un interes de o cu totul altă natură decât profesională. Împrejurarea că nu au mai fost alte persoane martore la incident le-au determinat să nu formuleze plângere.

Ulterior, doamna grefier A. A. a declarat că-şi retrage sesizarea formulată împotriva magistratului dar, în urma verificărilor prealabile, Comisia de disciplină a constatat existenţa indiciilor privind săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99, lit k) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, astfel că, prin rezoluţia din aceeaşi dată, a dispus sesizarea din oficiu în legătură cu aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 45, alin. 2, teza a II-a raportat la art. 46, alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată".

Sesizare din oficiu pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu... întârziere

În acelaşi document se mai arată că nu numai plângerile formulate de grefiere au stat la baza excluderii sale, ci şi „sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare, la data de 13 septembrie 2010, în vederea efectuării verificării prealabile (...), în ceea ce îl priveşte pe domnul judecător Mircea Dumitru Dinică de la Judecătoria Constanţa. În motivarea sesizării s-a reţinut că, urmare a verificărilor periodice pe care Inspecţia Judiciară le efectuează cu privire la redactarea în termen a hotărârilor judecătoreşti, s-a constatat că, la data de 15 iulie 2010, judecătorul Mircea Dumitru Dinică înregistra un număr de 124 de hotărâri civile neredactate, dintre care două sentinţe au fost pronunţate în luna octombrie 2009, cinci hotărâri pronunţate în luna noiembrie 2009, 11 hotărâri pronunţate în luna ianuarie 2010, 13 hotărâri pronunţate în luna februarie 2010, 23 de hotărâri pronunţate în luna martie 2010 şi 29 de sentinţe în luna aprilie 2010. Nota cuprinzând rezultatul verificărilor prealabile a fost înaintată la data de 30.11.2010 Comisiei de disciplină pentru judecători".

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii