Jurnal de Constanta MADR „a uitat" de breşa din digul Ciobanu - Gârliciu
Jurnal de Constanta: MADR „a uitat" de breşa din digul Ciobanu - GârliciuLa aproape cinci luni de la producerea breşei din digul Ciobanu - Gârliciu, autorităţile de la Bucureşti, în speţă reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) - prin intermediul ANIF, nu s-au obosit să aloce fonduri pentru închiderea acesteia. Chiar dacă toamna n-a abundat în precipitaţii, situaţia se poate schimba oricând, iar locuitorii din comunele respective stau cu teamă. În consecinţă, prefectul Claudiu Iorga Palaz a semnat Hotărârea nr. 8/03.11.2010 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Creşterea cotei apelor Dunării din luna iulie a generat pericole de inundaţii şi în unele localităţi ale judeţului Constanţa. O situaţie aparte a fost în comunele Ciobanu şi Gârliciu, unde, în data de 11 iulie, în urma unei breşe apărute în dig, apele Dunării au ajuns la circa 200 de metri de primul rând de case din localitatea Ciobanu. La vremea respectivă, prefectul Claudiu Iorga Palaz s-a deplasat la faţa locului şi a dispus mobilizarea tuturor forţelor pentru a realiza un dig de apărare. În acest fel, casele ameninţate de furia apelor au putut fi protejate şi s-a evitat evacuarea tuturor familiilor din acea zonă. Decizia luată de reprezentantul Guvernului în teritoriu împreună cu specialiştii din cadrul Grupului de Suport Tehnic pentru Situaţii de Urgenţă a avut efectul scontat, în sensul asigurării protecţiei imobilelor şi a oamenilor. Totuşi, gospodăriile ameninţate de apă au fost evacuate preventiv, iar lucrătorii de la ANIF au intervenit cu 3.000 de saci la supraînălţarea digului în zonele de risc.
Pericolul a trecut, iar intervenţiile au stagnat
La trei luni de la producerea inundaţiilor, autorităţile locale şi judeţene se limitaseră numai la întocmirea de rapoarte în care să înşiruie pagubele produse de căderile masive de precipitaţii şi, implicit, de creşterea cotelor apelor Dunării. Interesant de remarcat este faptul că, spre finele lunii septembrie, autorităţile locale din Gârliciu încă se chinuiau să elimine apa de pe cele peste 1.000 de hectare de teren inundate în vară. Dată fiind situaţia, edilul şef al comunei Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu, declara în septembrie că agricultorii nu vor avea cum să efectueze lucrările de toamnă, iar cele din primăvară sunt puse sub semnul întrebării, întrucât terenurile sunt îmbibate cu apă, fapt ce ar putea împiedica intrarea utilajelor pe câmp. Inclusiv situaţia crescătorilor de animale este dificilă. Deoarece nu au avut ce să le dea de mâncare, mulţi dintre ei au preferat să-şi vândă animalele.
Cât priveşte retragerea apelor Dunării, primarul din Gârliciu a recunoscut că a primit sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Constanţa (n.r. - 100.000 de lei), bani ce au fost utilizaţi pentru săparea a cinci canale prin care apa să se scurgă direct în Dunăre.
Parţial, situaţia s-a ameliorat şi între timp apa s-a scurs, dar breşa din digul Ciobanu-Gârliciu nu este nici la ora actuală închisă. Motivul: lipsa resurselor financiare necesare executării lucrărilor.
Se impune închiderea breşei
Abia miercuri, 3 noiembrie, prefectul Claudiu Iorga Palaz, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a convocat membrii CJSU pentru a aproba alocarea de resurse financiare pentru realizarea lucrărilor în vederea închiderii breşei de la digul de apărare împotriva inundaţiilor din dreptul comunelor Ciobanu şi Gârliciu.
Conform notei înaintate de directorul regional al Sucursalei teritoriale Dobrogea a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, este necesar să se procedeze la închiderea în regim de urgenţă a breşei produse în digul de apărare Ciobanu-Gârliciu, pentru a se elimina riscul unei noi inundări a incintei îndiguite, cu o suprafaţă de 4.984 ha, şi din care, până în prezent, s-a reuşit evacuarea apei în proporţie de 70%.
În urma analizei, CJSU a hotărât susţinerea includerii în programul lucrărilor realizate în regim de urgenţă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin ANIF, a lucrărilor de închidere a breşei din digul de apărare împotriva inundaţiilor Ciobanu-Gârliciu, drept pentru care prefectul Claudiu Iorga Palaz a semnat Hotărârea nr. 8/03.11.2010 a CJSU.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp