Jurnal de Constanta Mangalioţii au decis câtă căldură să primească
Jurnal de Constanta: Mangalioţii au decis câtă căldură să primeascăCetăţenii din Mangalia au hotărât luni seară care va fi temperatura pe care o vor avea în case în această iarnă. În cadrul unei dezbateri ce a avut loc pe 1 noiembrie la Casa de Cultură a municipiului, primarul, administratorii şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari au dezbătut public programul de furnizare a agentului termic.
„Am considerat necesară o astfel de întâlnire, având în vedere perioada de criză prin care trece ţara, deci şi cetăţenii din Mangalia. Am dorit să hotărăsc împreună cu preşedinţii şi administratorii de bloc programul de distribuire a energiei termice în funcţie de dorinţa cetăţeanului din municipiul Mangalia, singurul care va suferi de pe urma facturilor pe care va trebui să la achite în această iarnă. Nu toţi dispunem de aceeaşi putere financiară pentru a putea plăti aceste facturi într-o situaţie grea, de criză, din care toţi trebuie să ieşim cu fruntea sus", a apreciat Mihai Claudiu Tusac. Programul furnizării energiei termice pentru încălzirea municipiului Mangalia practicat de „Rominservices Therm" a fost aprobat în şedinţa consiliului local din 20 octombrie. În cadrul întrunirii s-a hotărât ca acordul scris al autorităţilor locale executive să fie eliberat după o prealabilă consultare cu asociaţiile de proprietari din municipiu, care să se concretizeze într-un acord scris. Autorităţile locale au luat această decizie în urma sesizărilor primite în număr foarte mare iarna trecută la sediul primăriei, referitoare la căldura excesivă din apartamente. „Asta înseamnă bani aruncaţi pe fereastră şi facturi exagerat de mari. Împreună cu dumneavoastră trebuie să hotărâm temperatura pe care ne-o dorim în case, între 20 şi 22 grade, necesară şi suficientă atât pentru persoanele vârstnice, cât şi pentru cei mai mici cetăţeni ai municipiului", le-a spus edilul şefilor de asociaţii.
Maxim pe toată linia
Pentru a realiza acest demers, autoritatea publică locală din Mangalia a apelat la o societate specializată în centrale termice şi automatizări. Astfel, s-au făcut verificări la centralele din oraş şi s-a constatat că acestea sunt performante, dar merg pe manual, la capacitate maximă şi consum maxim. Autorităţile au cerut programarea pe sistem automatizat, pentru a se putea regla temperatura în apartamente. Se va simţi astfel o micşorare a facturilor între 10 şi 20% faţă de anul trecut. Tusac a prezentat şi o situaţie a datoriilor pe care primăria le are către societatea furnizoare de energie termică. Astfel, autoritatea a avut o datorie de 34 de miliarde de lei vechi din 2007, achitată integral în anul 2010, din anul 2008 au rămas restanţe în valoare de aproximativ opt miliarde de lei vechi, din care au fost achitate trei miliarde de lei plus facturile curente. „Astăzi avem datorii de 18 miliarde de lei, din care aproximativ cinci miliarde sunt datorii din anul 2008, bani transferaţi de la bugetul de stat la bugetul local; restul de 13 miliarde lei sunt facturi curente". Pentru anul 2009, primăria este la zi cu plăţile.
Adio investiţii!
Pentru anul 2010, „Rominservices Therm" a anticipat o subvenţie de la stat de aproximativ 97 de miliarde de lei vechi. Primăria a primit doar 27 de miliarde de lei şi o promisiune de încă patru miliarde. „Aceşti bani trebuie să-i avem în vedere ca şi cheltuieli pentru anul viitor dacă vrem ca cetăţenii din Mangalia să aibă apă caldă. Dacă vom face economii, vom putea să plătim şi subvenţiile care nu au venit de la stat. Sunt convins că voi avea sprijinul preşedinţilor şi administraţiilor asociaţiilor de proprietari pentru ca centralele să meargă automatizat şi vom simţi asta la primele facturi de întreţinere care vor veni. În anul 2011 aceste facturi vor fi şi mai mici cu 20-30%, pentru că vom avea gaze naturale în municipiul Mangalia. Continui să apreciez că, în această guvernare, primăria trebuie să suplinească şi funcţiile Guvernului la nivel local, preluând multe din obligaţiile financiare legale ale acestuia. Acest fapt apasă ca o greutate pe bugetul local, şi aşa subţiat, şi nu ne mai permite efectuarea altor lucrări necesare: iluminat public, întreţinere spaţii verzi, reparaţii străzi, salubrizare oraş şi altele", a declarat primarul Mihai Claudiu Tusac.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp