Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:17 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Martin vrea ca Borbely să cotizeze pentru litoral

ro

23 Mar, 2011 12:44 657 Marime text
An de an, hotelierii se plâng de faptul că nu reuşesc să ia în administrare ariile de plajă situate în dreptul unităţilor de cazare pe care le administrează. Şi de acestă dată, membrii Asociaţiei Litoral-Delta Dunăii contestă maniera de organizare a licitaţiei de atribuire a plajelor. Preşedintele ANAT, Corina Martin, îl invită pe ministrul Mediului la negocierile cu TUI, cu companii aeriene care să opereze chartere pe litoral şi la târgurile internaţionale de turism.

Faptul că Administraţia Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) a oganizat licitaţia de atribuire a plajelor în baza unui Ordin emis de Ministerul Mediului fără consultarea mediului privat din turism, aşa cum se întâmplă anual, i-a nemulţumit pe membrii Asociaţiei Litoral-Delta Dunării. În consecinţă, ei contestă maniera în care acţiunea a fost organizată şi cer demisia directorului ABADL, Marian Mitrea, acuzându-l că instituţia a cărei activitate o coordonează „refuză constant dialogul cu cei implicaţi direct în turismul de pe litoralul românesc". Totodată, lui Mitrea i se reproşează şi că nu a prezentat un raport în care să se arate veniturile încasate de stat din expolatarea plajelor, precum şi destinaţia fondurilor respective. „Dacă Ministerul Mediului se încăpăţânează să facă turism şi să facă imposibilă orice strategie a noastră de a avea tarife mici pe litoral, atunci solicităm să se redirecţioneze 10% din suma încasată de ABADL de la operatorii plajelor către Asociaţia pentru Promovarea Litoralului", se menţionează într-un comunicat remis presei de preşedintele ANAT, Corina Martin. Şi pentru a nu exista dubii referitor la utilizarea acelui procent în cazul în care cineva ar lua în considerare propunerea ANAT, Martin susţine că suma va fi direcţionată pentru promovarea destinaţiei, aducerea de noi curse charter pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu", în susţinerea programelor derulate de ANAT pentru atragerea turiştilor, în organizarea de evenimente în timpul sezonului, în participarea la târgurile de turism etc.

Invitaţie pentru Borbely

„Noi aducem turişti pe plajele româneşti prin eforturi proprii ale hotelierilor şi agenţiilor de turism, ale Consiliului Judeţean şi MDRT, iar Ministerul Mediului profită de acest lucru pentru a colecta venituri consistente de pe urma acestor turişti şi a eforturilor noastre, bani care nu se reîntorc la Constanţa nici sub formă de investiţii pentru conservarea şi administrarea plajelor, nici ca fonduri pentru asigurarea serviciilor de salvamar şi prim ajutor, care sunt plătite de autorităţile locale", a adăugat Corina Martin.Iată de ce, preşedintele ANAT a ajuns la concluzia că reprezentanţii Ministerului Mediului ar trebui să fie mai implicaţi în activităţi specifice domeniului turistic şi să participe, efectiv, la negocierile cu TUI, cu companii aeriene care să opereze chartere pe litoral, precum şi la târgurile internaţionale de turism. Desigur, Martin continuă să spere că, pe viitor, Ministerul Mediului va aloca 10% din încasările de pe plaje, astfel încât cei implicaţi în turism să poată practica preţuri rezonabile şi servicii diversificate şi calitativ superioare.

Statul e de vină

Inevitabil, preşedintele ANAT nu putea să nu reacţioneze la criticile ce sunt aduse tot mai frecvent la adresa celor din domeniul turistic în ceea ce priveşte serviciile proaste oferite clienţilor lor. Însă, în opinia lui Martin, vinovatul principal este statul. Şi pentru că textul comuniatului se referea, în principal, la plaje, preşedintele ANAT s-a rezumat doar la a indica lipsa unor servicii decente pe plajă, aici vina putând fi mai repede aruncată în ograda altuia „Dar, ce face statul român pentru asta? Cum încurajează statul român tarifele mici pe litoral şi cum stopează evaziunea fiscală de pe plaje, dacă în fiecare an ducem aceeaşi luptă surdă cu Ministerul Mediului şi cu ABADL, iar plajele continuă să ajungă la societăţi comerciale care nu au nicio legătură cu turismul, dar se îmbogăţesc din specularea turiştilor pe care abia reuşim să îi mai atragem pe litoralul românesc?", se întreabă retoric preşedintele ANAT, Corina Martin.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii