Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:27 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Contanţa Practica Mazăre-Constantinescu nu-i pe placul senatorilor PSD?

ro

30 Mar, 2011 12:04 706 Marime text

În ultima perioadă, senatorii PSD Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga se regăsesc tot mai frecvent printre co-iniţiatorii unor propuneri legislative elaborate de alţi colegi de partid, prin care se încearcă introducerea unor modificări în diverse domenii de activitate. Interesant este că cei doi susţin o iniţiativă ce contrazice total practica PSD în administraţia publică locală.

Cei doi senatori PSD de Constanţa, Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga, susţin o altă iniţiativă legislativă ce vizează modificarea şi completarea art.9 din Legea nr.39372004, privind Statutul aleşilor locali. În expunerea de motive, iniţiatorul şi ai săi colegi de partid, printre care se regăsesc şi senatorii constănţeni, susţin că, în prezent, legea nu distinge, sub aspectul procedurii aplicabile, între situaţiile ce pot duce la încetarea de drept a mandatului de ales local, ceea ce generează dificultăţi şi întârzieri în vacantarea locului şi validarea supleantului. Parlamentarii PSD propun reglementarea unei proceduri speciale, mai flexibile, pentru situaţia constatării încetării mandatului alesului local ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului sau organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. Ei consideră că legea ar trebui să prevadă ca mandatul consilierului să înceteze de drept la data la care partidul pe listele căruia a candidat îi comunică primarului pierderea calităţii de membru.

 

Una susţin, altceva se practică în teritoriu

În ceea ce priveşte validarea sau invalidarea mandatului supleantului pentru locul devenit vacant ar trebui, în opinia semnatarilor proiectului legislativ, să se facă „în termen de maximum 20 de zile de la data prezentării documentelor necesare validării, (...) în caz contrar, la împlinirea termenului, mandatul acestuia este considerat ca fiind valid de drept". Totodată, ei vor ca şeful administraţiei publice locale să informeze consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, „în prima şedinţă validarea mandatului supleantului". Teoretic, propunerea este binevenită, mai ales că, inclusiv la nivelul Consiliului Local Municipal Constanţa, există situaţii de acest gen. Este cazul consilierilor Dănuţ Moisoiu şi Mădălina Popa, foşti membri PD, excluşi din partid din 2009, care-şi exercită calitatea de ales nestingheriţi şi la ora actuală. De asemenea, în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa există un loc vacant de la începutul actualei legislaturi (n.r. - vara anului 2008), pe care conducerea organizaţiei judeţene PD-L Constanţa n-a reuşit să-şi impună omul, în persoana lui Gheorghiţă Corbu, spre a fi validat.

Oare, înainte de a iniţia proiectul legislativ, senatorii constănţeni s-au consultat şi cu primarul şi şeful lor pe linie de partid, Radu Mazăre, sau cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, ori s-au bazat pe faptul că adoptarea lui va dura suficient pentru ca aleşii la care am făcut referire anterior să-şi termine nestingheriţi mandatul, iar celălalt să continue să privească de pe margine activitatea din CJ?

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii